Marc van Wonderen kwam voor velen bij Teylingen binnen als een grote onbekende. Een trainer uit de buurt van Alkmaar. Jong van leeftijd, jong van geest. Als voetballer groot geworden bij Haarlem, om daarna het trainersvak te leren bij AFC ’34, Reiger Boys en Alkmaarsche Boys. En van Wonderen is pas 34.

Als hij praat lijkt het net alsof er een voetbaltrainer aan het woord is die al jaren is geslepen in het trainersvak. Zijn woorden zijn goed gekozen, zijn analyse vlak na een voetbalwedstrijd eigenlijk al haarfijn. Tel daarbij op dat voetballers voorlopig met de trainer weglopen die schijnbaar goed in de groep ligt. Een grap als het nodig is, maar een harde hand als er om gevraagd wordt. Een persoon die boven de groep kan staan. Een uniek gave op relatieve jonge leeftijd.

,,Die scheidslijn moet je af en toe opzoeken”, weet Van Wonderen te vertellen. ,,Neem nou na deze wedstrijd tegen ODB. Vanavond [maandag, red.] ben ik echt even geen trainer hoor als ik in de kantine sta. Maar op de training, als ik denk dat iemand net even niet honderd procent geeft, zit ik er ook bovenop.” Onder andere doelman Wessel Zonjee en aanvaller annex middenvelder George Hulsbosch spraken zich de afgelopen week positief uit over Van Wonderen. ,,Het is alleen maar leuk als jongens zoiets zeggen. Dat voelen zij beter dan ik. Ik voel wel dat de klik er is.”

,,’Gier ‘m dan maar tijdens de training over de boarding heen, dan merkt hij het wel’, zeg ik dan.”

Het zal voor de selectie van Teylingen toch een bijzondere stap zijn geweest. Van Wonderen nam het in de winter over van Laurens Mouter, die de de mooie leeftijd van 67 jaar al heeft aangetikt. Van Wonderen is de helft jonger. Afgelopen zaterdag vierde hij zijn 34e verjaardag. ,,De spelers feliciteerden mij wel, maar ik kon ook gelijk een kratje neerzetten in de kleedkamer, haha.” Met zijn leeftijd had Van Wonderen zelf nog in het veld rond kunnen dartelen bijna. ,,Ja, ik was spits. Dus als ik een kans naast zie gaan, voel ik dat nog wel eens ‘effe’.”

Moeite heeft hij nooit gehad met z’n relatief jonge leeftijd als trainer. Van Wonderen moest al vroeg zijn voetbalcarrière beëindigden toen een hartkwaaltje aan het licht kwam. Daarom begon zijn trainersloopbaan ook wat eerder. ,,Op mijn zesentwintigste stapte ik, net zoals nu, in de winterstop voor het eerst binnen bij een ploeg uit de Tweede Klasse. Daar was de helft ouder dan dat ik was.”


,,Ik behandel spelers zoals ik graag behandel wil worden”, gaat de trainer van Teylingen verder. ,,Maar bewaak wel dat er binnen de lijntjes gewerkt wordt. Dat moet wel in zo’n sterke Tweede Klasse, anders krijg je klop. Dat hebben we dit seizoen ook wel gemerkt. Het is een geweldige groep, een fantastische club. We mogen alleen in het voetbal wat harder worden. Ook naar elkaar. Er komen wel eens jongens naar mij toe die vinden dat hun medespeler niet hard genoeg werkt. ‘Gier ‘m dan maar tijdens de training over de boarding heen, dan merkt hij het wel’, zeg ik dan.”

,,Alleen heb ik er niet één die er zomaar 25 maakt. Die in de rondo altijd in het midden staat, maar als hij voor de goal komt ‘m altijd binnen schiet.”

Met het lijfsbehoud van Teylingen heeft de Sassenheimse trainer zijn doel bereikt met de tweedeklasser. Hij startte in januari bij de rood-zwarten en kan vanaf komend seizoen echt zijn stempel gaan drukken op het spel van Teylingen. De klus in de afgelopen zes maanden was niet eenvoudig. Toen de trainer begon had de club de meeste tegengoals in de Tweede Klasse. Hij ging kneden, zag dat het ging draaien. Het lijfsbehoud toont de progressie en moet de stap zijn naar beter volgend seizoen.

Van Wonderen gelooft in een beter seizoen als hij vanaf het begin zijn plannen met het elftal uit kan werken. ,,Ik mik op een paar plekken hoger. Teylingen is een echte tweedeklasser. Met een paar jongens erbij van Ter Leede 2 mag de doelstelling echt wel wat omhoog. Dan word je toch wat breder. Pascal de Ridder is een goede buitenspeler, die komt voor Sepehr Safi, die vertrekt. We hebben een groep met veel spelers die overal een beetje van kunnen. Alleen heb ik er niet één die er zomaar 25 maakt. Die in de rondo altijd in het midden staat, maar als hij voor de goal komt ‘m altijd binnen schiet. Volgend jaar komen er met De Ridder, Lasse van Wijk en Jelle Vooijs een echte buitenspeler, controleur en verdediger bij.”

Foto: Paul van der Molen, in artikel: Peer Compeer

Lees ook: Teylingen laat zich niet afschrikken door Haagse bluf


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)