Uiterlijk leek Mark Turk vrij onbewogen na het laatste fluitsignaal bij SJC – SWZ BOSO Sneek. Maar wat zal de adrenaline door z’n lichaam hebben moeten gieren in de momenten daarvoor. De 19-jarige Noordwijk maakte zijn eerste officiele minuten in het vlaggenschip van SJC en mocht zich na afloop melden bij de persmuskieten.

Nee hoor, de middenvelder had de dagen voor zijn debuut geen seconde minder geslapen. Hij had vrijdag na de training van zijn coach, Sjaak Polak, gehoord dat hij bij de selectie zat tegen de opponent uit Friesland.

Het voelde niet vreemd, niet anders. Hij had al regelmatig bij de selectie gezeten. In de voorbereiding maakte de Noordwijker al z’n minuutjes en werd zijn debuut stilaan aangekondigd.

,,Bijna elke wedstrijd van de oefencampagne zat ik op de bank en viel ik in. Dat vond ik eigenlijk al best bijzonder. Daar rekende ik niet op aan het begin van dit seizoen. Ik wist dat het de afgelopen jaren de goede kant op ging, maar dat ik al zo snel in het eerste zou spelen, dat had ik niet verwacht.”

,,Elke training is een feest, echt waar.”

Het is misschien de bescheidenheid die hem siert, die hem ook herkenbaar maakt op het veld. Opvallen door juist vrij onzichtbaar te spelen. Turk is het type dat vuile meters opknapt voor de andere teamgenoten. Hij floreert als hij dienstbaar kan zijn.

,,Ik ben een harde werker. Ik doe alles voor een overwinning. Ik speel graag veilig en lijd over het algemeen weinig balverlies.”

Plezier
Het gaat snel met de ontwikkeling van de 19-jarige voetballer. Alleen heeft hij nog weinig gesprekken gehad met zijn huidige trainer. Maar dat hij wordt opgesteld, zegt hem genoeg. ,,Hij geeft mij vertrouwen, dat voelt goed. Ik praat er niet veel over met Sjaak, maar ik hoor van anderen op de club dat hij tevreden is over de gang van zaken.”

Als jonge jongen tussen de mannen, past de voetballer zich razendsnel aan. Omdat hij de afgelopen twee jaar al regelmatig mee mocht trainen met het eerste zijn de voetbalcollega’s al snel voetbalvrienden geworden. Ook al zit er wel een leeftijdsverschil tussen hem en de meeste spelers van SJC die midden twintig zijn.

,,Elke training is een feest, echt waar. Ik ga met plezier naar het voetbal toe. Het is altijd lachen, altijd een grapje tussen door, maar ook serieus zijn met elkaar.”

,,Ik gebruik Tom Broekhuizen als voorbeeld. Ook Timo Ruigrok spiegel ik me aan.”

Deze vrienden zijn direct ook zijn concurrenten. Het middenveld van SJC kent voldoende jongens die ook de plek van Turk kunnen opvullen. Eén daarvan is nieuweling Tom Broekhuizen. De 25-jarige Lisser maakte indruk in zijn eerste weken op de Lageweg.

Voorbeelden
,,Zolang Tom bij SJC blijft, zal het lastig zijn om hem uit de basis te spelen. Ik vind het echt een goede voetballer. Hij is wel iets ouder dan dat ik ben. Dus kan dat later in mijn voordeel gaan werken. Ik gebruik hem als voorbeeld. Ook Timo Ruigrok spiegel ik me aan. Dat zijn spelers waar ik een hele hoop van kan leren.”

Archieffoto: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)