Jeroen Hessing werd zaterdag bij Rijnsburgse Boys – Ajax (3-1) tot man van de wedstrijd verkozen. Dat was niet onlogisch, omdat de verdediger een schitterende goal maakte. Maar eigenlijk had de eretitel naar Marvin Wijks moeten gaan, zo vond de aanvaller zelf ook. ,,Ik ga niet van mezelf zeggen dat ik het verdiende, maar ik had er wel een beetje op gerekend. Als je naar de wedstrijd kijkt, heb ik op cruciale momenten assists gegeven.”

Wijks leek wel van elastiek, zo soepel manoeuvreerde hij zich soms langs zijn directe tegenstander. En zijn rendement was prima. Hij bood Raily Ignacio bij de 1-0 een nauwelijks te missen kans en was ook aangever bij de 2-1 van Hessing. Al met al kon Wijks terugkijken op een prima wedstrijd. Eindelijk fladderde Wijks weer eens als een schitterende paradijsvogel over het veld.

De voetballer Wijks verschilt nogal van de persoon buiten het veld. Binnen de lijnen is hij speels en lijkt hij veel op intuïtie te doen. Daarbuiten maakt hij een serieuze en rustige indruk. Zorgvuldig en goed onderbouwd doet hij zijn zegje. Zelfkritisch ook, zo valt op.

De 30-jarige Wijks erkent ruiterlijk niet tevreden te zijn over zijn inbreng dit seizoen. ,,Ik eis van mezelf dat ik meer moet brengen. Als je naar de wedstrijden kijkt, hebben we gewoon niet goed gespeeld. Niemand heeft gebracht wat-ie zou kunnen, omdat we als team gewoon niet goed genoeg waren. Als één  speler niet goed speelt, kun je dat opvangen. Bij twee misschien ook. Maar als het hele team niet goed draait, komt niemand uit de verf.”

Rennen en vliegen

Tot zijn genoegen opereerde Rijnsburgse Boys tegen Ajax beter in teamverband. Het spel was misschien niet groots, maar iedereen deed tenminste waar hij goed in was. Dat vond Wijks al een grote vooruitgang. ,,Ik ben een explosieve buitenspeler. Als ik alleen maar ga rennen, vliegen, koppen en slidings maken, komen mijn kwaliteiten niet naar boven. Als iedereen vanuit zijn eigen kwaliteiten speelt, kan het lekker lopen.”

Meer dan andere spelers is Wijks als vleugelaanvaller afhankelijk van de aanvoer. ,,Buitenspelers zijn een geval apart, die moet je echt voeden. Het is vaak alles of niets. Natuurlijk mogen er van mij dingen verwacht worden, maar ik kan het niet alleen. Er zijn ook andere dingen nodig. Ik moet aangespeeld worden en sterk worden gemaakt. Alleen dan kunnen spelers als Raily Ignacio en ik iets extra’s brengen. Ik kon tegen Ajax goed spelen, omdat het achter me prima stond.”

Volgens Wijks moet Rijnsburgse Boys van ver komen. Een vergelijking met vorig seizoen, toen de Uien ook slecht van start gingen, is niet op zijn plaats. ,,Toen liep het ook niet qua resultaten, maar speelden we een stuk beter dan nu. We creëerden heel veel kansen. Maar de bal wilde er niet in. De vorige wedstrijden hebben we helemaal niets gecreëerd. En als je niets creëert, kun je ook niet scoren”, stelt Wijks haast Cruijffiaans. ,,Voetballend was het tegen Ajax niet top, maar als je ziet waar we vandaan komen, hebben we in ieder geval een goede stap voorwaarts gezet.”

Merkwaardig

Het merkwaardige is dat Wijks aan de kwaliteiten van Rijnsburgse Boys niet twijfelt. ,,We kunnen gewoon goed voetballen. De wil is er en de kwaliteit ook. Op de training loopt het als een trein en spatten de vonken ervan af. Zelfs als je een partijtje verliest, stap je met een goed gevoel van het veld. Eenmaal in de wedstrijden kwamen er haperingen en onzekerheden in. Dat kwam ook doordat we vaak op achterstand kwamen. Het is mentaal zwaar om daar tegenop te boksen. We moeten nu gewoon proberen een paar wedstrijden te winnen en het goede gevoel terug te krijgen.”

Wijks weet natuurlijk wel waar hij over praat. De Hagenaar heeft een mooie carrière in het betaalde voetbal achter de rug. Dat hoofdstuk heeft hij inmiddels afgesloten. ,,Ik richt me op andere dingen.”

Op de Middelmors heeft hij nog een doorlopend contract, dus voorlopig zal Wijks nog in het geelzwart te bewonderen zijn. ,,Ik hoef hier ook niet weg. Heb het prima naar mijn zin. Het is hier super. Alles is goed geregeld, het team is goed en de sfeer ook, ondanks dat we veel punten hebben verspeeld.”

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude