Op de Boekhorst sloot VVSB niet alleen het succesvolle voetbaljaar 2016 af met een zwaarbevochten 2-0 zege op Excelsior Maassluis. Het duel tegen de algeheel landskampioen vormde tevens de afsluiting van een gedenkwaardig drieluik in een bijzonder hectische week.   

Eerder deze week stonden immers de uitwedstrijden tegen TEC en het bekerduel bij Volendam al op het programma. De klinkende 0-6 zege in Tiel werd drie dagen later in en tegen Volendam gevolgd door de uitschakeling in de KNVB-beker. Die nederlaag bleek het moreel van de paars-gelen echter niet te hebben geknakt. Knokkend tot de laatste seconde hield VVSB de fel strijdende bezoekers uit Maassluis op bewonderenswaardige wijze onder de duim.

De tussenbalans na de eerste seizoenshelft, die door VVSB-trainer Wilfred van Leeuwen na afloop kon worden opgemaakt, was dan ook positief. Meer dan dat zelfs, want waar het meetpunt van de beoogde 25 punten tijdens de winterstop al een week eerder was bereikt, voegde zijn ploeg zaterdagmiddag nog drie stuks aan dat totaal toe. ,,Mijn complimenten voor de spelers. Die hebben vandaag alles gegeven en dat is na de 4-1 nederlaag van afgelopen dinsdag bij Volendam een extra pluim waard. Ja, zwaar was het zeker. Na afloop leek het de ziekenboeg van M*A*S*H wel bij ons in de kleedkamer. Iedereen was naar de kloten. Maar dat telt nu even niet. We gaan gewoon met een zesde plaats de winterstop in.”

Tommie Bekooij staat helemaal vrij bij de twee paal, keeper Jean-Paul van Leeuwen komt te laat

Daar zag het overigens in de beginfase niet naar uit. VVSB had het zwaar in het eerste kwartier. Excelsior zette vanaf de aftrap aan, maar vertaalde dat niet in een voorsprong. Met dank aan Richelo Fecunda die na een hoekschop op de doellijn met het hoofd redding bracht. De eerste de beste goed uitgevoerde paars-gele aanval leverde daarentegen direct een voorsprong op.

Giovialli Serbony bezorgde de bal bij Tommie Bekooij die bij de tweede paal wel raad wist met dit buitenkansje (1-0). De vreugde om die voorsprong werd direct getemperd doordat Peet van der Slot met een rugblessure het veld moest ruimen.  De verdediger kwam na een luchtduel verkeerd terecht, waarna Stefan Kraaijvanger de ontstane leegte in de defensie opvulde.

Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg het duel steeds meer het karakter van een potje vechtvoetbal. Daarin had VVSB het beste van het spel tegen een ploeg die inzet als belangrijkste spelelement hanteerde. VVSB deed daar echter niet voor onder, waardoor het op de been bleef.  Het Maassluizer elan leverde echter nauwelijks mogelijkheden op voor de goal van Ruben Valk. Dat was aan de overzijde heel anders. Tommy Bekooij kon na een hoogstandje van Giovialli Serbony nog op het nippertje een halt worden toegeroepen, terwijl een vlammend afstandsschot van Tim de Rijk in de blessuretijd van de eerste helft maar ternauwernood door Excelsior-goalie Jean-Paul Van Leeuwen onschadelijk kon worden gemaakt.

De controle bij Maikey Parami. Hij besliste het duel op de Boekhorst door de 2-0 binnen te schieten

Wilfred Van Leeuwen begreep halverwege al precies waar het tweede bedrijf op uit zou draaien. ,,Straks gaat het niet meer over voetbal. Het wordt tegenhouden. We moesten weerstand blijven bieden aan de power waarmee Excelsior zou gaan spelen.  De vraag was of wat dat konden opbrengen”. De oefenmeester bleek over een vooruitziende blik te beschikken. Maar waar de clashes op het veld elkaar met de regelmaat van de klok opvolgde, arbiter Ruperti trok vijfmaal geel, bleef Richelo Fecunda in al dat fysieke geweld met zijn techniek uitstekend overeind.

,,In de rust heb ik gezegd dat het nu niet meer om voetbal ging. Voor ons was het zaak de wedstrijd dood te maken”

De kleine verdediger, dit seizoen niet voor de eerste keer één van de uitblinkers bij VVSB, bleef voetballend op de been en stond en stond waar mogelijk aan de basis van de Noordwijkerhoutse tegenstoten. ,,Dit potje hebben we er op fitheid uitgesleept”, lachte Fecunda na afloop breeduit. We hebben bovendien veerkracht getoond na het verlies bij Volendam. Zo hebben we afgelopen donderdag een rustige training afgewerkt om er vandaag toch weer te staan. Dat is gelukt en dat schept voldoening. We hebben laten zien dat we goed om kunnen gaan met zo’n doordeweekse wedstrijd. Maar zwaar was het wel. Ik heb dit seizoen alles nog gespeeld. Als je je dan na zo’n lange serie zo fit voelt denk ik dat het alleen nog maar beter kan”.

Met verve
De thuisploeg kwam na een uur overigens goed weg toen Excelsior-captain Niels Redert in de rebound via de lat overschoot. Ook daarna bleef de druk aanhouden, maar nadat een aanvallende Excelsior-wissel in de slotfase door Van Leeuwen was beantwoord met het inbrengen van Bas Ruigrok was het pleit snel beslecht. Maikey Parami benutte de geboden ruimte uitstekend, kapte vervolgens zijn tegenstander uit, waarna de 2-0 na een lepe schuiver op het scorebord verscheen.

Toch gaf Excelsior de moed nog niet op. Op het tandvlees bereikte het Noordwijkerhoutse gezelschap ongeschonden de eindstreep. Van Leeuwen straalde vervolgens van oor tot oor. In de rust heb ik gezegd dat het nu niet meer om voetbal ging. Voor ons was het zaak de wedstrijd dood te maken en dat hebben we met verve gedaan. Niemand uitgezonderd”, loofde de oefenmeester zijn spelers nog maar een keer. ,,Vandaag hebben we laten zien dat we een wedstrijd ook op die manier naar ons toe kunnen trekken.”

VVSB-Excelsior Maassluis 2-0 (1-0). 15. Bekooij 1-0, 79. Parami 2-0.

VVSB: Valk, Fecunda, Zwart, Van der Slot (16. Kraaijvanger), Vijlbrief, Jozic, De Rijk, Van Niel (45. Schell), Parami, Serbony, Bekooij (73. Ruigrok).

Foto’s: Tino Stulen

De samenvatting van Fox is hier te vinden.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude