Jeffrey Jongeneelen 2021, Robbert Susan 2021, Bart Sinteur 2021,Dennis Kaars 2020, Jeroen Spruijt 2021. Het is een greep uit de contracten die dit seizoen al werden verlengd. Niet alleen het vroege tijdstip van de verlengingen is opvallend. Ook de trend van verbintenissen voor langer dan één seizoen lijkt door te zetten in het amateurvoetbal. Waarom gebeurt dit eigenlijk? Een rondvraag bij de technische mensen van de ‘grote drie’ in de Bollenstreek: Rijnsburgse Boys, Katwijk en Quick Boys. 

‘Wat goed is, komt snel is’ is een veelgehoorde uitspraak in het voetbal als het om contracten gaat. Ook bij de amateurclubs gaat die zegswijze dus steeds vaker op. Maar om de trend alleen met die uitspraak te ventileren, is wat kort door de bocht. Er moeten toch sterkere onderbouwingen schuilen achter het steeds sneller uitdelen van langere contracten.

Cees Bruinink, technisch directeur maar momenteel ook interim-trainer van vv Katwijk trapt af: ,,Je wil een stuk continuïteit aanbieden aan de club, de selectie, en de supporters. Een soort vaste kern van spelers is daar belangrijk bij”, aldus Bruinink. ,,Daarbij weet je nooit hoe een seizoen loopt. Als het een keer een jaar wat minder gaat voorkom je dus dat er ineens vijftien spelers zeggen: ik ga, aju! Spelers kijken toch altijd een beetje naar elkaar”, gaat hij verder.

,,Ik ga niet eens mee op trainingskamp”

Ook voor Gert Pluimgraaff, de technische man van Quick Boys, zijn continuïteit en zekerheid belangrijke drijfveren voor het aangaan van langere contracten. Bovendien geeft de bestuurder op Nieuw-Zuid aan dat een meerjarige verbintenis ook een middel is om een belangrijke speler voor de club te winnen. ,,Zo hebben wij bijvoorbeeld Dennis Kaars voor ons laten kiezen. Ook voor de speler zelf spreekt er natuurlijk meer vertrouwen uit een langer contract.”

Dat clubs steeds vroeger in het seizoen met spelers om de tafel gaan is volgens Pluimgraaff eveneens goed verklaarbaar. ,,Het zorgt voor veel meer rust binnen een selectie. Het zorgt ervoor dat spelers zich puur op het voetbal kunnen concentreren en niet met allerlei randzaken.”

,,Voorheen werden werden de eerste gesprekken zo rond december gevoerd of op trainingskamp in januari. Van dat laatste ben ik sowieso afgestapt. Ik ga niet eens mee op trainingskamp. Dat is iets van de spelers en belangrijk voor de teambuilding. Dan leiden contractbesprekingen alleen maar af.”

Transfersom
Rust is bij alle drie de grote clubs in de streek een belangrijke peiler voor het naar voren schuiven van ‘de’ gesprekken. Al voegt Bruinink daar nog iets opmerkelijks aan toe. ,,Het verschil tussen het topamateurvoetbal en de Keuken Kampioen Divisie wordt steeds kleiner. Dat is een lijn van de laatste jaren, maar dat hebben we tijdens de vorige bekerronde ook allemaal weer gezien.”

,,Als een speler niet vastligt, kan hij alle kanten op en wordt het voor betaald voetbalclubs makkelijker om bij ons spelers op te halen. Natuurlijk kan dat ook nog als ze een contract hebben, maar dan houden wij er in ieder geval nog een transfersom aan over”, vertelt Bruinink.

De keerzijde van de medaille van een eventuele financiële opsteker bij een transfer, is het financiële risico wanneer een speler langdurig geblesseerd raakt. Katwijk kent met Mike van den Ban al zo’n geval. De buitenspeler die overkwam van HFC tekende vorig seizoen voor twee jaar en scheurde vlak daarna zijn kruisband.

,,Dat zijn uiteraard ontzettend vervelende gevallen, maar met belangrijke spelers maak je nou eenmaal een gokje. Hier houd je een beetje rekening mee in je budget, zodat het de club geen verdere problemen bezorgt”, aldus Bruinink.

Marciano Mengerink stond in de belangstelling van FC Dordrecht, maar tekende toch voor twee jaar bij.

Rijnsburgse Boys is tot nu toe de enige de club die met een bepaalde clausule rekening houdt met extreme blessures. ,,Hoe dat er precies instaat, daar wil en kan ik niet veel over kwijt”, legt Gerrit Paauw uit, die de technische commissie in Rijnsburg leidt.

De vraag die zo’n clausule wel oproept, is wat de speler in kwestie opschiet met een meerjarig contract? Aangezien zekerheid voor veel voetballers belangrijk is. ,,Deze clausule is met al onze spelers natuurlijk goed doorgenomen en overeengekomen.”

,,Iedereen vindt het reëel en kan er begrip voor opbrengen. Als je voor twee jaar tekent is er in ieder geval voor een jaar weer onrust rondom besprekingen weg. En uit een meerjarig contract spreekt vertrouwen. Daarom tekenen veel spelers toch graag voor twee jaar”, aldus Paauw.

,,Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat het in goed overleg altijd goed moet komen”

Ook Quick Boys kent geen dergelijke clausules. Hoewel de Zuid-Katwijkers toch al een negatieve ervaring hebben meegemaakt met het gedoe rond Yordi Teijsse, die nog een doorlopende verbintenis had. ,,Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat het in goed overleg altijd goed moet komen. Want dat is uiteindelijk ook met Yordi gelukt.”

,,Iemand aan z’n contract houden in een uitzichtloze situatie, daar schiet niemand wat mee op. Hetzelfde geldt voor het willen uitdienen van je contract als er weinig perspectief is. Dat was bij ons met Vlatko Lazic het geval, daarvoor was uiteindelijk ook beter om niet verder te gaan hoewel hij nog een contract had”, vindt Pluimgraaff.

De toevoeging aan het contract om het in bepaalde situaties te kunnen ontbinden, is misschien wel de reden dat Rijnsburgse Boys tot nu toe de meeste spelers meerjarig vast heeft liggen. ,,Dat zijn er nu een stuk of twaalf. Met drie zijn we dit jaar al overeengekomen en we zijn nog volop bezig”, zegt Paauw.

Wennen
Wat dat betreft kunnen Quick Boys en Katwijk misschien nog wat leren van de ‘Uien’, al gaat het er in Katwijk ook al vrij professioneel aan toe. Bruinink: ,,De organisatie bij grote amateurclubs gaat steeds verder voorruit.”

,,Van veel jongens, die ook in het betaald voetbal hebben meegedraaid, hoor ik dat we qua organisatie bij Katwijk niet onder doen voor sommige betaald voetbalclubs. En ja, ook de contracten zijn daar een goed voorbeeld van.” Steeds meer contractnieuws in september en oktober, we zullen er dus vanzelf aan gaan wennen.

Foto Rijnsburgse Boys: Hans Heemskerk
Foto Katwijk: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Rijnsburgse Boys twee jaar langer door met middenvelder’



POPULAIRE BERICHTEN