SJC-trainer Sjaak Polak is in sommige aspecten een open boek. Is het ruk? Dan loopt de frustratie van z’n gezicht. Is het goed? Dan is de trots niet van het lichaam van de Haagse trainer af te slaan. Al hangend tegen de muur van de kleedkamer met een colaatje in z’n hand, is het na de wedstrijd tegen Alphense Boys (4-0), vooral dat laatste wat de klok slaat.

Niet alleen die 4-0 maakt Polak tevreden. Vooral de progressie van z’n elftal doet hem zichtbaar deugd. Oké, nog lang niet alles gaat zoals in het in het boekje staat van de oud-prof. Maar SJC maakt stappen, kijkt vooruit, en dat is iets wat de trainer behoorlijk zint.

,,Voetballend zijn we prima, maar nog niet top. Een ongelooflijk compliment naar de groep, alsjeblieft”, opent de flamboyante trainer. ,,We hebben verdiend gewonnen tegen de beste tegenstander die we tot nu toe gehad hebben. We zijn aan het groeien met SJC. Ook in de mentaliteit. Dat is een mooi proces om te zien.”

Voeten
In de eerste helft zorgde een vrij rommelig duel wel voor een attractief schouwspel. Beide ploegen leken aan elkaar gewaagd, met kansen voor beide goals. Zo had Tom Duindam SJC op 1-0 kunnen schieten, maar zijn volley van randje zestien ging over de goal. Aan de ander zijde mochten de Noordwijkers hun keeper Kevin Schelvis danken dat hij grote voeten heeft.

,,Ik heb ze elf velletjes meegegeven. Dat valt toch wel mee? Haha.”

Een diagonaal schot van Thijs Hoogenboom vond de voetbalschoenen van de lange Noordwijkse keeper. die daarmee de stand op 0-0 hield. Uiteindelijk zorgde en vlammende volley van Stef van der Zalm voor de 1-0 ruststand.

Uitlopen
Keeper Schelvis, die later als man of the match werd uitgeroepen, had voor z’n ogen SJC zien worstelen met de sterke tegenstander, maar uit zien lopen naarmate de tweede helft vorderde. Het verzet van de tegenstander was na ruim 75 minuten gebroken.

Na de 2-0 van Duindam na een strakke voorzet van Dandy Steenvoorden liepen de Noordwijkers uiteindelijk via de omschakeling rustig uit tot een 4-0 overwinning via Jeroen Dedel en Rick van Dijk.

 Een ontspannen Polak ziet z’n elftal naar wens fungeren

,,Dat is wel de verdienste van het spelsysteem van Polak”, gaf de doelman zijn trainer een compliment. ,,De buitenspelers staan iets meer naar binnen. Als er een breedteballetje fout gaat bij de tegenstander, steken we Dedel en Steenvoorden weg. Die hebben zoveel snelheid. Daardoor hebben we kunnen uitlopen.”

Huiswerk
Langzamerhand begint SJC de vorm te krijgen die trainer Polak wil. Maar de Noordwijkers zijn nog wel verwijderd van de volle honderd procent tevredenheid van de 41-jarige coach. ,,Hij hamert elke week nog op dingen die beter kunnen. We moeten nog beter druk zetten. Hij heeft een heel boekje uitgeprint met hoe we aanvallend en verdedigend in zijn spelwijze moeten fungeren. We hebben een soort van huiswerk mee gekregen.”

,,Haha, dat klopt”, lacht de Hagenees als hij geconfronteerd wordt met het ‘huiswerk-verhaal’. ,,Ik heb ze elf velletjes meegegeven. Dat valt toch wel mee? Haha. Je speelt Hoofdklasse, dan mag dat toch wel? Ik heb ze huiswerk gegeven over de tegenstander: hoe die bijvoorbeeld spelen.”

,,Ik ben hier op trainingsdagen om vijf uur, kwart over vijf. Ik moet mijn hoofd leeg hebben, als ik op het veld sta.”

De oefenmeester laat zijn elftal expres meedoen tijdens de wedstrijdbespreking. Hij wil dat de ploeg zelf gaat nadenken wat het moet doen wanneer het onder druk komt te staan. Want juist daar ligt nog wel een pijnpuntje bij de Noordwijkers.

,,Vaak lopen we allemaal maar naar voren. Maar als een tegenstander goed is moet je ook naar andere factoren kijken. De restverdediging is bijvoorbeeld af en toe een drama bij ons. In de tweede helft hebben we dat vandaag tegen Alphense Boys wel goed gedaan.”

Geen stress
Wie Polak hoort praten en zijn geschiedenis niet zou kennen, hoort alleen al aan zijn manier van praten dat de trainer bevlogen is. Dat hij voetbal ademt. Dat hij constant bezig is met het zoeken naar verbeteringen.

,,Weet je wat het is? Ik ben hier op trainingsdagen om vijf uur, kwart over vijf. Ik moet mijn hoofd leeg hebben, als ik op het veld sta. Ik moet rustig kunnen eten op de club. Niet gestresst in de file staan, want dan ben je er met je hoofd niet bij op een training. Mocht een speler bellen: mag ik met je praten, trainer? Dan ben ik gewoon al op de club. Een training voorbereiding, alles uitlijnen. Er zit altijd een gedachte achter.”

SJC – Alphense Boys 4-0 (1-0) 41. Van der Zalm 1-0, 75. Duindam 2-0, 90+1. Dedel 3-0, 90+4. Van Dijk 4-0.

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek, Van Duyn, Al Tamimy (63. Steenvoorden), Verweij, Broekhuizen (83. Van Dijk), Groot, Dedel, Duindam (90. Van Went), Van der Zalm


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 14.00Leonidas
Altior 14.00Hillegom
DOSR 14.00Foreholte
Wilhelmus 14.00Teylingen
Van Nispen (zon.) 14.00WVC