Het was wederom een rare week op De Krom. Waar vorige week teammanager Sander Molenaar in het middelpunt van de belangstelling stond, was het deze week Dick Schreuder waarover werd gesproken. Zoals bekend legde de coach afgelopen dinsdag per direct zijn taken neer en is hij naar de Verenigde Staten vertrokken.

Onder het interimduo Johan Plat en Patrick Heijmans moest de roerige week met een overwinning worden afgesloten.  Dat gebeurde met een rake penalty van Robert Susan in de laatste minuut. Mengerink vatte het mooi samen: ,,Het voetbal heeft gewonnen.”

Met de 2-1 winstpartij in blessuretijd bleef de voorsprong van de lijstaanvoerder zes punten. Iets waar velen hun vraagtekens vooraf bij hadden. Excelsior Maassluis is een echte ‘angstgegner’ voor de oranjehemden. De ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk was zaterdag niet voor een overwinning gekomen.

Het devies van de tricolores was duidelijk: tegenhouden. Wat gelukkig kwam de ploeg op een 1-0 voorsprong. De geblesseerde Kay Blokland stond nog in het veld, maar was niet in staat mee te verdedigen. De gasten profiteerden hiervan en schoten na een kwartier de ruststand al op de borden.

Negatief
Mengerink kon weinig met het spel van de tegenstander. ,,Die gasten kwamen nergens voor. Ze hebben bijna alleen maar verdedigd en speelden met een hele negatieve spelopvatting. We hebben het al traditioneel lastig tegen ze en toen we op achterstand kwamen dacht ik helemaal: ‘hier gaan we weer’. We hebben onze rug gerecht en een terechte overwinning binnengesleept.”

,,Dus toen ik het liet bezinken, begreep ik hem wel.”

Die overwinning kwam tot stand omdat de koploper na rust het tempo verhoogde. Excelsior Maassluis was nergens meer te bekennen. Wel waren er twee dode spelmomenten voor nodig om de winst uit het vuur te slepen. Raoul Esseboom schoot halverwege de tweede helft uit een corner raak: 1-1. De hoekschop was sowieso het meest gevaarlijke wapen van Katwijk. Bijna elke grote kans kwam voort uit een voorzet vanaf de cornervlag.

De 2-1 van Susan is er eentje voor in het seizoenoverzicht. Nadat bijna iedereen op de Krom zich al bij puntverlies had neergelegd, trok Kilian Berkhout in de 93ste minuut de zestien in en werd neergelegd. Vervolgens lag alle druk op de schouders van Susan die daar soepel mee omging. De middenvelder schoot koel de 2-1 binnen. Het feest op het sportpark kon beginnen.

Het vertrek van Schreuder bleef echter het gesprek van de dag. Bij Mengerink zorgde het vertrek van de oefenmeester voor gemengde gevoelens. ,,Hij heeft het eerst apart verteld tegen de wat ervaren spelers met wie hij al langer werkt. Toen ik het tijdens dat gesprek hoorde, schrok ik wel. Natuurlijk gun je het hem, maar aan de andere kant denk je: ‘wat flik je ons nu’.”

‘Once in a lifetime’
Mengerink heeft al heel wat dienstjaren met Schreuder erop zitten. Eerst bij het Gelderse SDV Barneveld, daarna in Engeland en sinds 2014 bij Katwijk. Hij sprak dan ook met liefde over zijn oud-trainer. ,,Het is voor hem natuurlijk een ‘once in a lifetime’’’, ging de aanvaller verder. ,,Dus toen ik het liet bezinken, begreep ik hem wel. Het zijn voor ons belangrijke maanden die eraan komen. Ik dacht van de week een paar keer: hoe moet het nu verder?”

Daar moest tegen Excelsior Maassluis antwoord op komen. Maar het proces naar de wedstrijd toe is even belangrijk tijdens deze turbulente dagen. Mengerink kent zijn plaats daarin: ,,In onze spelersgroep is er natuurlijk ook een hiërarchie. Oudere spelers moeten zich wat meer laten gelden en niet iedereen is even makkelijk te coachen. Je mag natuurlijk kritisch naar elkaar zijn, maar het mag niet ten koste gaan van de sfeer. Maar alles zat goed. We hebben de week goed afgesloten. Voor het team natuurlijk. Maar zeker ook voor Johan en Patrick is deze overwinning fijn.”

VV Katwijk – Excelsior Maassluis 2-1 (0-1). 14. Van den Berg 0-1, 64. Esseboom 1-1, 90+4 Susan 2-1

VV Katwijk: Kieboom, Van Noord, Esseboom, Van Dam, Van Weerdenburg, Susan, Blokland (17. Berkhout),  De Lange (46. Plat), Schet (86. Tervoert), Sanchez Angulo, Mengerink.