In de Hoofdklasse B staat er zaterdag een heuse kraker en een echte klassieker uit het amateurvoetbal op de rol. Quick Boys en Noordwijk kruisen voor het eerst sinds vier seizoenen weer de degens. De laatste confrontatie staat nog in veel geheugens gegrift. Dat was namelijk een memorabel duel uit de geschiedenis van het Bollenstreekvoetbal. In het seizoen 2010/2011 eindigden beide ploegen bovenaan in de Hoofdklasse A met 58 punten. Een beslissingsduel op de Duinwetering moest eraan te pas komen om te bepalen wie zich kampioen mocht noemen. Noordwijk trok door een treffer van Stefan Mertens diep in de verlenging aan het langste eind.

Jaap van Duijn is samen met Martijn de Zwart de enige uit de huidige Quick Boys-selectie die er toen bij was. Noordwijk-aanvoerder Mertens (links op de foto, duellerend met Hendrik van Beelen) is inmiddels bezig aan z’n tiende seizoen in de hoofdmacht van Noordwijk. Samen kijken ze nog een keer terug op die zaterdag in mei en blikken tevens vooruit op wat komen gaat.

,,Ik ben daar heel lang ziek van geweest”, zegt van Duijn. ,,Dat had meerdere redenen. Ik startte toen niet in de basis vanwege een incident eerder in de week. Ik viel wel nog in, maar toen ging het alsnog mis. Ik wist ook dat het mijn laatste wedstrijd was, omdat ik naar ADO Den Haag vertrok. Als jongen van de club, wilde ik zo graag kampioen worden. Het deed pijn in m’n hart, speelde zo’n goed seizoen, was topscorer en had de meeste assists.”

Mertens bewaart vanzelfsprekend hele goede herinneringen. ,,Ik zal op Nieuw Zuid nog steeds wel de boeman zijn en ook wel blijven. Maar ik kijk er erg naar uit. Dit zijn speciale wedstrijden.”

Van Duijn: ,,Wij stonden het die week ervoor al te vieren, wonnen van Scheveningen en Noordwijk verloor van Excelsior Maassluis. Maar doelsaldo telde blijkbaar niet en dus moesten we nog een keer.” Van Duijn stelt dat Noordwijk uiteindelijk de verdiende kampioen was. ,,Zij speelden beter voetbal, stonden heel lang alleen op kop.  Alleen wij hadden in die beslissingswedstrijd aan een punt genoeg. Dat maakte het extra zuur.”

Frisse start

Terwijl Quick Boys sindsdien in de Hoofdklasse vertoefde, speelde Noordwijk drie jaar in de Topklasse. Degradatie volgde afgelopen seizoen. Onder de nieuwe coach Oscar Alkemade wordt een frisse start gemaakt, terwijl de Katwijkers er alles aan doet om dit jaar wel de stap te maken. Noordwijk opende met een remise tegen RVVH, terwijl Quick Boys ruim won bij Ter Leede: 0-4.

Van Duijn eist voor zaterdag de favorietenrol op. ,,We hebben iets neergezet tegen Ter Leede en we spelen thuis. We zijn ook sterker dan vorig jaar. Kunnen nu meer druk zetten en hebben meer snelheid voorin. Dat is moeilijker te verdedigen.”

De Katwijker weet zeker dat het niet net zo makkelijk gaat als afgelopen zaterdag. ,,Nee, Noordwijk is andere koek. We zullen op onze hoede moeten zijn. Ze zijn voetballend sterk en gevaarlijk in de omschakeling.”

Investeringsjaar

Mertens stelt dat Quick Boys voor ligt op zijn ploeg. ,,We hebben goede dingen laten zien in de voorbereiding, alleen hebben wij een nieuwe trainer en veel nieuwe spelers. Om vastigheden te creëren, is tijd nodig. Pas na de winterstop zullen wij op onze top zijn. Voor ons is dit een investeringsjaar. De club wil binnen drie jaar terug zijn in de Topklasse. Druk om te promoveren hebben we niet. Quick Boys heeft kunnen doorselecteren onder dezelfde trainer, die hebben een streepje voor. Maar wij zijn zeker in staat om een goed resultaat te halen. Dat vertrouwen is wel aanwezig binnen de groep.”

Van Duijn eiste met een treffer en twee assists een hoofdrol op tegen Ter Leede. De buitenspeler is weer fit na het einde van vorig seizoen te hebben gemist vanwege een kniekwetsuur. ,,Ik moet conditioneel nog wat sterker worden. Meestal kom ik na een half uur pas echt op gang. Daar werk ik hard aan.”

Zowel Noordwijk als Quick Boys heeft een fitte groep. Verwacht wordt dat beide trainers weinig zullen wijzigen aan hun basiself. Aftrap is om 15:00 uur op Nieuw Zuid. Wordt er een nieuw hoofdstuk voetbalgeschiedenis geschreven of is het daar zo vroeg in het seizoen nog te pril voor?

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO