Allebei voetbalden ze zich op een bladzijde in het geschiedenisboek van hun eigen club. Stefan Mertens bij vv Noordwijk, Maickel Verver bij SJC. De jongste van de twee, Mertens, schreef in 2011 geschiedenis door kampioen te worden in een beslissingsduel tegen Quick Boys. Voor Verver is het wat langer geleden. Hij werd in 2002 kampioen met de zwart-witten en promoveerde destijds met zijn club naar de Eerste Klasse.

Nu leven ze beiden mee met de huidige prestaties van hun geliefde clubs. Zowel Noordwijk als SJC kunnen dit weekend kampioen worden in respectievelijk de Hoofdklasse Zaterdag (Noordwijk) en Zondag (SJC). Er kan glansrijke bladzijde worden bijgeschreven in de annalen van de voetbalverenigingen.

Climax
Beiden mijmeren dan ook onmiddellijk weg als er gevraagd wordt naar de dierbaarste herinneringen aan die tijd. Voor Mertens zijn die gedachten aan vroeger nog wat verser. Hij schoot zijn club vv Noordwijk in 2011 in de verlenging van de beslissingswedstrijd tegen Quick Boys langs de Katwijkers. Met een diagonaal schot met zijn linkerbeen zorgde hij voor een euforische Duinwetering.

En elk jaar nog herinnert er wel iemand hem aan dat ene balcontact. ,,’Stefan’, zeggen ze dan. ‘Stefan, jij hebt met dat schot mij één van de gelukkigste momenten van mijn leven bezorgd’. Het is altijd een mooi moment om weer aan terug te denken”, lacht de fijnbesnaarde middenvelder van welleer.

,,Er stonden die dag zes- tot zevenduizend man langs de lijn. Een beter scenario kon ik mij niet wensen.”

Gek genoeg besefte de Noordwijker direct op de dag zelf wat hij had geflikt. Waar het besef bij veel sporters pas later komt, wanneer ze een schitterende prestatie neerzetten, wist Mertens direct wat voor impact die overwinning op de club zou hebben. Dat lag volgens hem ook aan de wedstrijd zelf en de aandacht die eraan geschonken werd door de club, fans en media.

,,Alleen dat duel al, was een geweldige climax van het seizoen. Daarnaast had je ook nog de rivaliteit tussen twee dorpen, Noordwijk en Katwijk. Wij moesten die middag winnen. Bij een gelijkspel of verlies ging de titel naar Quick Boys. Na negentig minuten stond het nog 0-0. Er stonden die dag zes- tot zevenduizend man langs de lijn. Een beter scenario kon ik mij niet wensen.”

Google
Zo’n emotionele dag als Mertens destijds had, maakte Verver niet mee met zijn SJC. Toch koestert ook hij dierbare herinneringen aan het laatste officiële kampioenschap van SJC. Omdat het inmiddels 16 jaar geleden is, tonen de gedachten aan die tijd zich bij Verver iets minder vaak aan de voorgrond. ,,Totdat jij mij whatsappte of je mij mocht bellen”, grapt Verver.

,,Dan ga je toch weer even zitten Googelen. Het mooie is wel dat ik nog steeds contact heb met bijna iedereen die toen in dat elftal speelden. We waren heel hecht met elkaar. Het cultuurtje dat er destijds heerste, dat groepsgevoel, dat heerst er nu ook.”

Maickel Verver als trainer van SJC JO-17-1, uiterst rechts

,,Voor mijzelf was dat toen een verademing. Ik kwam uit Leiden. Daar was het toen allemaal wat ‘stadser’, wat harder. Ik vond juist dat dorpse en die saamhorigheid erg prettig. We hadden een mooi team met Ronald en Mark van Kesteren en Mo Bougrine die van Foreholte kwam. We promoveerden eerst een keer vanuit de Derde Klasse naar de Tweede Klasse en later onder trainer Ebbing werden we kampioen.”

,,Vergeet niet dat de Eerste Klasse toen en heel hoog niveau was. Er bestond nog geen Derde of Tweede Divisie. De Hoofdklasse was toen het hoogst haalbare. Het was dus best een opmerkelijke prestatie. Door de promotie kregen we de derby tegen VVSB erbij. Voetballen voor tweeduizend man. Schitterend.”

,,Wij hebben onze eigen wedstrijd met de Pensionado’s, Noordwijk 3, vervroegd.”

Het kost Verver geen enkele moeite om de namen op te noemen van welleer. Datzelfde geldt voor Mertens, die overigens zijn ‘vrienden van 2011’, nog steeds tot zijn huidige vrienden mag scharen. Met jongens als Bryan Braun, Marcel Akerboom of Bram Meurs heeft hij nog regelmatig contact. Ook hij laat zich logischerwijs positief uit over de groepsbalans van destijds.

,,Niemand zeurde. Of je nou speler één of dat je de nummer twaalf, dertien of veertien was. Iedereen hoorde erbij. Ik heb jaren selectie gespeeld, maar dat kampioensjaar was echt de leukste. De humor in de kleedkamer, de manier waarop we met elkaar omgingen was echt heel fijn. Niemand deed z’n hakken in het zand.”

Derde helft
Van der herinneringen van toen is het een kleine stap naar het heden, dankzij de huidige prestaties van de door beiden geliefde clubs. De twee heren maken zich op voor wat hun betreft heerlijk Noordwijks weekendje moet gaan worden. Zo zal Mertens aanwezig zijn op Sportpark Duinwetering wanneer Noordwijk kampioen kan worden tegen RVVH.

,,Wij hebben onze eigen wedstrijd met de Pensionado’s, Noordwijk 3, vervroegd. We kunnen onszelf zaterdag veilig spelen. Als dat lukt, dan zit de sfeer er al in en gaan we met een goed gevoel de derde helft in. Dan kunnen we meefeesten met één. Veel jongens van de Pensionado’s doen nog wat voor de club, dus voelt het wel echt als een kampioenschap van ons allemaal.”

,,Overigens ga ik zaterdag eerst bij Noordwijk kijken. Deze successen zijn fantastisch voor het dorp.”

Noordwijker Verver reist zondag met onder andere zijn kinderen af naar Assen voor het duel tegen Achilles 1894. ,,Ook die genieten ontzettend van dit succes. Bij ons thuis ademt het SJC. Meestal zijn die kampioenswedstrijden trouwens niet om aan te gluren. Dat komt omdat de spanning groot is. Ik raad de jongens vooral aan om echt te gaan genieten. Als gestopte voetballer besef je pas hoe gaaf die kleedkamermomenten met elkaar zijn.”

Verver is nog steeds trainer bij SJC en kent dus elke vezel binnen de club. ,,Dit soort wedstrijden doet je beseffen hoe trots je bent op de club. Hoe mooi dit kan zijn voor mannen als Huug van der Zalm, die elk weekend weer om zes uur ’s ochtends de kantine open doet. Of voor Aat Wortman, dat soort mensen. De club is al volle bak bezig met allerlei activiteiten rondom een eventueel kampioensfeest. Degenen die niet naar Assen kunnen komen, zullen bij de club blijven totdat de selectie terug is. Overigens ga ik zaterdag eerst bij Noordwijk kijken. Deze successen zijn fantastisch voor het dorp.”

Ontspannen
Daar zou Verver dus Mertens tegen kunnen komen. Die laatste verwacht dat de champagne morgen na het duel tegen RVVH ontkurkt kan worden. ,,Ik denk dat deze ploeg zich veel meer ontspannen is, dan dat wij toen waren. Deze ploeg is in vorm, is compleet. Deze ploeg is gretig en heeft laten zien om te kunnen gaan met de druk van het promoveren naar de Derde Divisie.”

Foto Noordwijk: Ron van der Linden
Foto SJC: Johanna Wever

Bekijk ook: ‘Kampioensvoorbeschouwing: ,,Laten we na afloop een wedstrijdje doen”‘

Bekijk ook: ‘Kampioensvoorbeschouwing: ,,Frank mag op de terugreis mee”‘
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)