Bizar genoeg was het al ruim twee maanden geleden dat de clubtopscorer van vv Katwijk, Marciano Mengerink, doel had getroffen voor de tweededivisionist. Z’n intikker na ruim twintig minuten spelen tegen Spakenburg maakte een einde aan een ‘on-Mengerinkse’ doelpuntendroogte die op 1 december werd ingezet. Zijn goal werd het startschot van een moeizame maar terechte 2-1 overwinning op de Spakenburgers.

De goal zelf van de puntspeler uit Amsterdam zal de rijtjes met hoogtepunten aan het einde van het seizoen niet halen. De intikker van dichtbij kwam voort uit een rebound na half optreden van doelman Jordy Deckers en aanvoerder Barry Beijer. Maar de goal was veel belangrijker in heel veel andere opzichten.

Met de aanvaller in de punt is het domweg anders voetballen voor Katwijk. De club oogstte kritiek eerder tijdens de tweede seizoenshelft vanwege een gebrek aan creativiteit en vernuft in de aanvalslinie. Mede vanwege dat feit bleef Katwijk doelpuntloos in het thuisduel tegen Koninklijke HFC. Waar dat elftal, slim genoeg, compact speelde, kon het elftal van Jan Zoutman de Haarlemse muur destijds niet slechten.

,,Hij weet de momenten om diep te gaan en als hij vrij staat, dan is het vaak een goal. Dat weten tegenstanders ook.”

Met de komst van Rick van der Meer op het middenveld en het verder doorschuiven van Joey Jongman en Robbert Susan op de middelste linie leek de oplossing dichter bij. De eerste wedstrijd in die nieuwe opstelling werd gewonnen tegen De Treffers (3-0). In dat duel viel Mengerink wel uit met een hechting in z’n knie. Een week later verloor Katwijk direct op bezoek bij Kozakken Boys en was het chagrijn weer terug bij de oranjehemden.

Van dat negativisme leek in het eerste half uur tegen Spakenburg weinig over. En dat dankzij één man: Mengerink, liefkozend ‘Meng’. Met hem in de punt speelt Katwijk ineens met vertrouwen. Jongman onderstreepte die stelling direct na afloop van het duel.

Makkelijker voetballen
,,Hij is heel belangrijk. Hij scoort makkelijk. En als hij in het veld staat, dan denken verdedigers ook wel even een keer extra na. Ze zullen niet zo snel één-op-één op hem gaan spelen. Dat maakt het voor ons als middenvelders ook weer makkelijker voetballen. Hij weet de momenten om diep te gaan en als hij vrij staat, dan is het vaak een goal. Dat weten tegenstanders ook.”

Het vertrouwen waarmee de Katwijkers speelden in het eerste half uur verslapte eigenlijk na de 1-0. De Katwijkers hadden na vijf minuten al op voorsprong moeten staan toen Jongman een niet te missen kans kreeg van Mike van den Ban. De middenvelder bleef alleen in het kunstgrasveld haken, net voordat hij wilde uithalen voor open goal.

Joey Jongman maakte een fabuleuze goal tegen Spakenburg

Gek genoeg ontbrandde het duel tegen de rivaal uit Spakenburg ook na de 1-0 nooit helemaal. Waar het in het verleden af en toe flink borrelde tussen de twee verenigingen, was het zaterdag vooral mak, misschien wel door het lang uitblijven van de tweede Katwijkse treffer of een tegengoal.

Bloktackel
Olaf van der Sande had de gelijkmaker vlak voor het rustsignaal op z’n schoen. De nummer negen van Spakenburg kreeg de bal op een meter of vijf van de goal aangespeeld van Jordi Bitter. Met een sublieme tackel, blokte Bart Sinteur de bal van de aanvaller van Spakenburg. Daarmee behoedde hij z’n ploeg vlak voor rust voor de 1-1.

,,Voor mij idee stond Bitter al twee meter buitenspel, toen hij aan de zijkant werd aangespeeld, maar de grens stak z’n vlag niet omhoog”, speelde Sinteur de kans terug in z’n hoofd. ,,Dan weet je dat je door moet. Ik wist alleen dat de bal voor mij langs zou gaan. Toen moest ik alles op alles zetten om vol een blok te kunnen zetten. Ik raakte de bal gelukkig.”

‘Is het gezond om zo afhankelijk zijn van één spits?’

Een cruciaal moment, vond ook Sinteur. ,,Dat denk ik ook, ja. We zaten na de winterstop al in een lastige fase. Als het 1-1 was geworden, waren misschien toch de ‘kopjes’ gaan hangen in de rust. Nu bleef het 1-0. We hebben een prima eerste helft gespeeld, de tweede helft was minder.”

Stelling
Spakenburg oogde in helft twee opportunistischer, maar kon amper kansen creëren. De sublieme vrije trap van Jongman vijf minuten voor tijd gooide het slot op de Katwijkse deur. De voetballer die van Barendrecht overkwam schoot de bal van een meter of dertig kiezelhard binnen. De 2-1 van de Spakenburgers, na een foutje van Mark de Vries, die de geblesseerde Ricardo Kieboom verving, was er slechts voor de statistieken.

De vraag in Katwijk rijst inmiddels wel steeds meer: is het gezond om zo afhankelijk zijn van één spits? Zo lang hij speelt, z’n doelpuntenmoyenne weet op te vijzelen en Katwijk wint, zal niemand vraagtekens zetten bij die stelling.

Katwijk – Spakenburg 2-1 (1-0) 23. Mengerink 1-0, 84. Jongman 2-0, 90+5. De Vries (eigen doelpunt)

Katwijk: De Vries, Sinteur, Van Dam (58. Vreekamp), Van Weerdenburg, Van den Ban, Van der Meer, Jongman, Susan, Sanchez Angulo (81. Hamdi), Mengerink (87. Hilterman), Mamedov

Foto’s: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Quick Boys keert het tij aan de hand van Van Nieuwkerk’

Interview na afloop met Joey Jongman


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)