In de rubriek ‘Met wie spreek ik?” laat Leo Schrama steeds een clubvrijwilliger aan het woord die zich al jaren belangeloos inzet voor en bij zijn (of haar) club. Vaak onbekend buiten de eigen gelederen, maar o zo belangrijk. Elke vereniging draait nu eenmaal op vrijwilligers. 

Hij herinnert het zich allemaal nog als de dag van gister. ,,Pas nadat ik uit militaire dienst kwam, ben ik voor het eerst gaan voetballen”, vertelt Cor Overweel. ,,Bij Sportclub Lisse, dat in 1981 samen met Lisser Boys fuseerde tot het huidige FC Lisse. Dat moet al meer dan 45 jaar geleden zijn geweest. Nee, ik wist toen al dat ik geen Messi-achtige carrière meer voor de boeg had.” Inmiddels heeft de duizendpoot zeven kruisjes achter zijn naam staan, maar is hij nog bijna dagelijks op Ter Specke te vinden.

,,Laatst had ik het er nog met de huidige voorzitter Leon Annokkee over”, vertelt Overweel. ,,De enige functie die ik bij de club nog niet bekleed heb is die van penningmeester, geloof ik. Financiën laat ik graag aan anderen over. Voor de rest durf ik te zeggen dat ik de club van zowel de binnen- als de buitenkant uitstekend heb leren kennen in vele functies.”

Imposant
Dat laatste wordt gestaafd door de imposante staat van dienst van de geboren Zeeuw. Overweel zag in 1945 het levenslicht in het piepkleine Sint Anna ter Muiden in Zeeuws Vlaanderen. Het gezin verhuisde talloze malen omdat vader de kost verdiende als politieagent. Uiteindelijk streken ze in 1955 in Lisse neer. Met die gemeente is Overweel inmiddels vergroeid, net zoals met de plaatselijke FC. ,,Ik had mijn voetbalschoenen nog maar net voor de eerste keer gestrikt of ik werd al gevraagd om bij de pas opgerichte zaterdagtak van, toen nog sc Lisse, wedstrijdsecretaris te worden. De fusie met Lisser Boys was een jaar eerder afgeketst en een aantal leden van de sportclub is toen zelf een zaterdagafdeling gestart. Elk nieuw seizoen kwam er wel een seniorenteam bij. Dus groeide ik langzaam in het werk. Ik weet nog dat ik eerst de legendarische oud-secretaris van vv Noordwijk, Willem Spaanderman, om raad heb gevraagd. Zijn adviezen zijn mij toen uitstekend van pas gekomen.”

Naast zijn functie als wedstrijdsecretaris draaide de jonge Overweel bardiensten, vervaardigde het clubblad en nam zitting in het bestuur. Dat leidde er zelfs toe dat hij als vicevoorzitter in de jaren zeventig nog even de voorzittershamer hanteerde na het tussentijdse vertrek van Joop Ruigrok. ,,Dat duurde niet heel lang, omdat ik Wim Randsdorp al snel bereid vond die taak van me over te nemen. Enkele jaren later kwam de langgekoesterde fusie er. Wim zorgde er samen met Wim de Wit, de toenmalige preses van Lisser Boys, voor dat de fusie werd beklonken. Wim en Wim stonden in 1981 daarmee feitelijk aan de wieg van wat nu FC Lisse is. Op die gang van zaken ben ik best trots.”

Ook na de fusie nam Overweel, bijna als vanzelfsprekend, zitting in het bestuur, waarbij hij de senioren-zaterdagtak vertegenwoordigde. Een flinke klus omdat er in de beginjaren een kleine twintig teams actief waren. ,,Die fusie verliep bijna  vloeiend. Al snel vormde oranjezwart en zwartwit een hechte club. Dat heeft de FC en de voetbalsport in Lisse in de loop der jaren geen windeieren gelegd. Zowel prestatief als recreatief, want er is tot op de dag van vandaag voldoende aandacht voor beide disciplines binnen de vereniging. FC Lisse is een heel sociale club met veel sfeer. Van jong tot oud. En zo hoort het natuurlijk ook.”

Voor en door de club
Zijn bestuursfunctie heeft Overweel inmiddels alweer zo’n tien jaar neergelegd. Verloren voor de club is hij echter niet. Het afgelopen decennium maakt hij op Ter Specke deel uit van de Bouwcommissie en de Onderhoudsploeg. B&O verricht wekelijks zoveel mogelijk werkzaamheden aan de opstallen en het sportpark zelf. ,,Samen met Mike Hoekstra en Maarten van der Zwan zetten we de grote lijnen uit. Daarbij kunnen we rekenen op een hechte groep van zo’n zeven personen die hier wekelijks actief zijn. ‘Voor en door de club’ is het motto van deze vrijwilligers. Of het nu de kleedkamers of de sporthal betreft. Er is bijna altijd wel iets te doen. We knappen op wat wij voor onze rekening kunnen nemen. Er is hier elke dag wat te beleven. Denk maar aan de sporthal, de doordeweekse trainingen, de vele wedstrijden in het weekend en de Golfclub, die ook gebruik maakt van Ter Specke. Dat vergt het nodige onderhoud. Gewoon jaarrond dus.”

De waardering voor zijn tomeloze inzet voor eerst Sportclub Lisse en later de fusieclub bleef niet onopgemerkt. Tegenwoordig gaat Overweel als Lid van Verdienste van FC Lisse en Gouden Spelddrager van de KNVB door het leven. En als er verder doorgevraagd wordt, vertelt Overweel dat hij ’zelfs de Koningin heeft behaagd’.  Het officierschap in de Orde van Oranje Nassau heeft hij als derde blijk van waardering ontvangen. ,,Dat komt op je pad en daar spreekt ook het nodige uit. Maar vergeet niet dat het vooral teamwerk blijft. Zulke onderscheidingen stralen natuurlijk ook af op diegenen met wie je in al die jaren hebt samenwerkt.”

De toekomst van FC Lisse ziet Overweel redelijk positief in. ,,We hebben het nu goed op de rit. Inmiddels zitten we alweer ruim dertig jaar op dit complex. Het is wachten op de nieuwbouw. Dan gaan we het complex huren en ontstaat er een andere situatie. Wat niet verandert zal de inzet van al die vrijwilligers zijn. Ook wat het onderhoud betreft. Natuurlijk moeten daarover vooraf duidelijke afspraken gemaakt worden met de gemeente Lisse. Als dat rond is kunnen wij ook als Bouw- en Onderhoudsploeg voorlopig vooruit.”

Tekst: Leo Schrama

POPULAIRE BERICHTEN