VVSB – Spakenburg was het toonbeeld van de metamorfose van de Noordwijkerhoutse voetbalclub. Het is mei 2013 als good-old Menno Ooijendijk VVSB in Gemert naar een overwinning schiet en daarmee de Noordwijkerhouters veilig stellen in de toenmalige Topklasse. VVSB was een amateurclub op het hoogste niveau, maar wel ééntje in de marge. Drie jaar later legt een totaal anders VVSB voetbalbolwerk Spakenburg de wil op, maar weet het nog niet te profiteren. In een knotsgek duel werd het zaterdagavond 4-4 op De Boekhorst.

Het ontzag van Spakenburg voor VVSB sprak boekdelen. De voetbalamateurclub uit de provincie Utrecht staat bekend als één van de grootste clubs van het land. Van de begroting van de blauwen kunnen meerdere amateurverenigingen rond komen. Maar van het kapitaal was niks te zien op het veld. VVSB toonde zich machtig, maar kreeg drie goals tegen uit dode spelsituaties, wat tot een werkelijk furieuze trainer Wilfred van Leeuwen leidde. ,,Ze [Spakenburg red.] hebben welgeteld nul kansen gecreëerd, nul! Dat wilden ze niet eens. Maar die spelhervattingen dat kan gewoon niet, met de kwaliteiten die wij hebben.”

In drie jaar tijd onder Van Leeuwen is VVSB een grote jongen geworden. Dat een club als Spakenburg met lood in de schoenen naar Noordwijkerhout afreist had niemand vijf jaar geleden kunnen bedenken. Het moest een affiche worden dit seizoen, het grote Spakenburg op bezoek. Maar de realiteit leert dat inmiddels VVSB volwassen is geworden, tegen de eigenlijk nietige ‘blauwen’.

Al na drie minuten opende Giovialli Serbony de score voor VVSB, dat fel startte. Daarna nam het bewust of onbewust wat gas terug waardoor de bezoekers via twee goals van Philip Ties zelfs op voorsprong konden komen. De sterke Serbony bracht vlak voor het rustsignaal de 2-2 op het scorebord. Iedereen zat te wachten op een herhaling van vorige week, toen de Noordwijkerhouters na rust een voetbalshow neerzetten tegen UNA.

20161008-dsc_7602-largeKeeper Theo Timmermans (Spakenburg) heeft het nakijken

Die show kwam er niet, al werden de 1500 toeschouwers nog wel getrakteerd op vier goals. Twee keer kwam VVSB voor, via Serbony en aanvoerder Vladimir Jozic, maar twee keer waren het dode spelmomenten die VVSB ook net zo goed de das om deden. Dankzij apathisch verdedigen eindigde het in 4-4.

Inruilen
En dus kon de VVSB-spits die een hattrick maakte amper lachen om zijn drie goals. ,,Die ruil je toch allemaal in voor een overwinning?”, stelde Serbony gelijk een wedervraag. ,,Iedereen is teleurgesteld. We komen drie keer voor te staan tegen Spakenburg en zijn heer en meester. En uiteindelijk moet je de punten delen. Als je zelf uit voetbalmomenten scoort en zij drie keer uit dode spelsituaties, dan hoor je toch te winnen?”

De teleurstelling was begrijpelijk, maar dat de Noordwijkerhouters in een paar jaar zo zijn getransformeerd naar een grote amateurclub moet bij VVSB ook als een groot compliment worden gezien. ,,Dat zegt iets over dit VVSB. Het voetbal wordt steeds beter en steeds aantrekkelijker voor de toeschouwers. En nog zitten we niet tegen ons plafond, getuige de tegengoals”, beaamde de spits de complimenten voor de ploeg. ,,Vijf jaar geleden was het alle ballen naar voren knallen en nu wordt er goed voetbal op de mat gelegd.”

Frustraties
,,Doodziek”, bleef Van Leeuwen na afloop. Alle complimenten ten spijt, de puntendeling voelde als een nederlaag voor de fanatieke oefenmeester van VVSB. ,,Met een 4-4 wedstrijd heeft het publiek drie punten, maar ik had ze liever zelf gehad. We hebben het wel twintig of dertig keer over spelhervattingen gehad met de spelersgroep. En ja, dit zullen we nog wel een keer gaan bespreken. Maar weet je, ik heb deze discussie al honderd keer gevoerd. Dit is zo frustrerend.”

De trainer die afgelopen seizoen de Rinus Michels-award won gooide er nog een grote uitspraak bovenop. ,,Ik denk dat onze speelwijze het visitekaartje is van het amateurvoetbal in Nederland. Het klinkt misschien een beetje arrogant, maar zo is het wel. We krijgen de mensen op de banken. Dat hebben we de afgelopen jaren zelf verdiend. Dat is waar je het voor doet, daar geniet je van. Maar daarna komen toch heel snel de drie punten waar je ook voor voetbalt.”

VVSB – Spakenburg 4-4 (2-2). 3. Serbony  1-0, 16. Ties 1-1, 23. Ties 1-2, 45+3. Serbony 2-2, 56. Serbony 3-2, 58. Veerman 3-3, 61. Jozic (pen.) 4-3, 78. Veerman 4-4.

VVSB: Van der Meer, Fecunda, Zwart, Kraaijvanger, Vijlbrief, Jozic, De Rijk, Van Niel, Bekooij (54. Pauw), Serbony, Parami

Foto’s: Tino Stulen

Interview Vladimir Jozic (Beelden: VIDB)


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)