Voor Michiel van Dam verliep het openingsduel zaterdag tegen GVVV niet zoals gehoopt. De verdediger van Katwijk werd in de rust gewisseld en kreeg deze week bovendien te horen dat hij het aanvoerderschap kwijt is geraakt aan Robbert Susan. Van Dam heeft betere weken in het shirt van Katwijk gekend. 

Het was een vreemde gewaarwording om voor de aftrap opeens Van Dam zonder de gele aanvoerdersband naar de rechterkant te zien lopen. Trainer Dick Schreuder posteerde de 27-jarige centrumverdediger in Veenendaal als rechtsback, een positie die Van Dam al jaren niet meer had bekleed in een officiële wedstrijd. ,,Ik wist al een aantal weken dat dit het plan zou zijn”, toonde Van Dam zich niet verrast over het feit dat hij als rechtsback begon. ,,En daar kan ik me op zich nog altijd prima in vinden.”

Geduld
Met het aantrekken van Bennie van Noord vormt hij samen met Stefan Stam het centrum van Katwijk. Van Dam ziet dit ook niet snel veranderen. ,,Voorlopig zal ik me op deze positie moeten richten. De trainer kiest in het centrum voor twee anderen en pas als zij niet meer voldoen, zal ik weer in aanmerking komen. Dat zal de tijd moeten uitwijzen.”

Een andere bittere pil die hij moest slikken is het verlies van het aanvoerderschap. Van Dam hoorde het nieuws deze week. Over het hoe en waarom wil hij niet uitweiden. ,,Dat is iets dat we binnenskamers houden. Op het moment dat je het hoort, doet dat wel wat met je. Maar ik verander er niet door. Het maakt ook niet uit . Het is een beslissing van de trainer, en die moet je accepteren.”

Onwennig
Van zijn wissel in de rust baalde hij ogenschijnlijk nog het meest. Van Dam oogde onwennig en zat niet lekker in de wedstrijd. Iets dat hij zelf ook zag en merkte. Zoals eigenlijk geheel Katwijk voor rust niet voldeed. ,,Het viel tegen. We waren niet scherp en bewogen te weinig zonder bal. Ze lieten de rechterkant vrij en met de bal aan mijn voet maakte ik niet altijd de goede keuze. Daar baal ik van en dat mag denk ik ook.”

Na een jaar in de Hoofdklasse te hebben gebivakkeerd, merkte Van Dam goed het verschil tussen beide niveaus. ,,De Topklasse is gewoon een stuk sterker, Iedere wedstrijd is lastig. GVVV is bovendien kandidaat voor de top zeven.”

De eerste helft mocht dan niet sprankelend zijn geweest. Na rust draaide Katwijk aanmerkelijk meer de duimschroeven aan. ,,Je merkte dat we laatste twintig minuten veel sterker waren. In de voorbereiding starten ploegen ook fanatiek en dat lukt ze een helft, maar op een gegeven moment houdt het op. Dan komen wij vanzelf bovendrijven. Een puntje hier is een goed resultaat. Je had hem misschien kunnen winnen, maar zeker ook kunnen verliezen.”

Tekst: Tom van der Wilt


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)