width=

Een gelijkspel tegen Jong Vitesse kan. Een 1-3 achterstand goedmaken tegen IJsselmeervogels is gewoon goed. Maar de 1-3 nederlaag thuis tegen HHC Hardenberg van VVSB gaf pijnlijk bloot dat de Noordwijkerhouters nog het nodige huiswerk te hebben verrichten. Zeker met een reeks van Katwijk, AFC, Rijnsburgse Boys en Kozakken Boys voor de boeg.

Met dat gegeven in het achterhoofd verontschuldigde trainer Jack Honsbeek zich na afloop bijna voor het ‘dure puntverlies tegen HHC Hardenberg’. ,,Met alle respect voor die ploeg, maar ook zij misten een aantal belangrijke jongens. Deze wedstrijd had drie punten op moeten leveren.”

De uiteindelijke 1-3 nederlaag was misschien wat aan de hoog uitgevallen kant, maar zeker niet onverdiend. Vooral omdat het elftal van Gert Jan Karsten de zwakheden bij VVSB blootlegde en nog even pijnlijk in de open wond ging poeren. Voor de tweede week op rij leek een tegenstander te profiteren van wanorde bij de Noordwijkerhouters bij balletjes vlak achter de verdediging.

Wedstrijdmoment herkennen
Vorige week was het Robbert Olijfveld die af en toe makkelijk wegliep uit de rug van de laatste linie van VVSB, tegen HHC Hardenberg deed Rob van der Leij exact hetzelfde. Zijn 0-1 -een schitterende omhaal overigens- kwam uit een identieke situatie. ,,Ook tegenstanders zien die beelden hè”, reageerde keeper Ruben Valk na afloop nog met een besmuikt lachje.

,,Je moet het probleem repareren aan de voorkant, niet aan de achterkant.”

Trainer Honsbeek erkende dat daar nog een probleem zit bij zijn ploeg. ,,We laten ook zelf de beelden zien aan spelers. We trainen erop, we bespreken het. Maar het gaat vooral om het herkennen van het wedstrijdmoment an sich. Wij moeten voorkomen dat we ons niet zomaar laten verschalken. Ingraven is niet de oplossing. Je moet het probleem repareren aan de voorkant, niet aan de achterkant.”

Aanvallend ingesteld
De vraag is dus of het pijnpunt dan bij het centrale duo Tomas Arroyo en Jordy Zwart ligt? Het antwoord lijkt een linie verderop te liggen. Daar waar VVSB jaren met een redelijk vast trio ‘Jozic-De Rijk-Van Niel’ speelde, is de puzzel dit seizoen duidelijk nog niet helemaal gelegd.

,,We hebben met Danny Bakker erbij en met Tim de Rijk, Lulinho Martins, Guido Pauw en Tommy Bekooij best een aanvallend ingesteld elftal”, erkende Honsbeek. ,,Maar dan moeten we niet gaan denken dat we diep moeten gaan staan als zij gaan aanvallen. Dat moet je niet willen.”

Het gat wat er daarbij af en toe viel op het middenveld van VVSB viel te denken. Daarin leek het alsof VVSB met weemoed terugdacht aan de verbindingsspeler zoals Vladimir Jozic of misschien wel Bas Ruigrok konden zijn. Pas toen Frans van Niel in de tweede helft inviel en die rol op zich nam, kwam er meer balans in het elftal.

,,Over het verleden en dat soort jongens praten is onzin. Maar eigenlijk miste ik nu tegen HHC Hardenberg het heilige vuur. Een week geleden lieten ze dat wel zien tegen IJsselmeervogels. Als ze dat niet laten zien, kan je het deksel op je neus krijgen zoals nu.”

Motiveren
En dat kreeg VVSB. Hoewel de thuisploeg redelijk snel via Bakker op 1-1 kwam, lag de bal nog het rustsignaal op de stip. Het armpje van Jordy Zwart op de schouder van Danny Bouws was scheidsrechter Sander de Brito Roque niet ontgaan. Valk had nog wel een handje aan het schot van Shkodran Metaj, maar kon de 1-2 niet voorkomen.

,,Jack (Van den Berg red.) moet maar kijken wat hij gaat doen.”

In de fase na het invallen van Van Niel leek VVSB op weg naar de 2-2, maar zag het via andermaal Van der Leij HHC naar een 1-3 overwinning counteren. Het had zelfs nog erger kunnen zijn als een inzet van Rick Hemmink niet op de lat was gegaan maar in de goal achter Valk was beland.

Katwijk-uit
Het heilige vuur waar Honsbeek na afloop over sprak zullen de Noordwijkerhouters over een week uit tegen Katwijk keihard nodig hebben. ,,Maar daar hoef ik niemand voor te motiveren”, knipoogde de Leidse trainer.

Met een rode kaart voor Bart Sinteur tegen Spakenburg, de verdere geblesseerden achterin bij de Katwijkers en het de schorsing die Robbert Susan boven z’n hoofd hangt na het opstootje tegen Kozakken Boys waar hij bij betrokken was, lijkt ook Katwijk nog een puzzel te moeten leggen. ,,Jack (Van den Berg red.) moet maar kijken wat hij gaat doen”, sloot Honsbeek met een gevat af.

VVSB – HHC Hardenberg 1-3 (1-2) 23. Van der Leij 0-1, 30. Bakker 1-1, 37. Metaj (pen.) 1-2, 83. Van der Leij 1-3

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Zwart (68. Van der Wilden), Vijlbrief, Batist (74. Van Niel), Bakker, De Rijk, Martins, Pauw (68. Dijkstra), Bekooij

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Brands: van vaak abnormaal, naar veelal doodgewoon’

Samenvatting VVSB – HHC Hardenberg (HHC Hardenberg TV)

Interview Ruben Valk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)