Bas Naber deelde de clubleiding begin november mee dat hij SV Hillegom gaat verlaten. Pas zondag, zo’n anderhalve maand later, werd zijn vertrek (aan het einde van het seizoen) wereldkundig gemaakt. ,,Ik wilde niet dat het een issue binnen de groep zou zijn. Nu is er heel veel tijd richting de volgende wedstrijd”, vertelt Naber. ,,Niemand heeft aan mij gemerkt dat ik een stapje minder heb gedaan, dat weet ik zeker, en dat gaat ook niemand merken. Ik wil gewoon keihard promoveren.”

De reden voor Nabers vertrek aan de Zanderij is zijn functie bij AZ, waar hij zijn dienstverband van twintig naar 32 uur hoopt op te schalen. De Castricummer is in Alkmaar prestatie-analist bij de jeugd. ,,Ik zie voor mezelf mogelijkheden om meer te gaan doen en door te groeien.”

Jong AZ
Naber legt uit wat hij bedoelt. ,,Sowieso gaat Jong AZ de nieuwe voetbalpiramide in. Er zal daarom meer gedaan moeten gaan worden en bovendien zullen ze in het weekend gaan spelen. Ook hebben we straks een nieuw complex, waarin meer ruimte is om met spelers te gaan zitten. Uitbreiding van mijn takenpakket zal dus in eerste instantie vooral op het gebied van video-analyse zijn. Mijn gevoel zegt dat AZ meegaat in mijn verhaal, maar we moeten nog wel om de tafel.”

Als Naber witte rook krijgt, staat hij niet meer zelf voor een groep. ,,Het is niet zo dat ik het veldwerk afsluit. Het is eerder zo dat ik wil doorpakken in mijn eigen ontwikkeling. Het veldwerk blijf ik heel leuk vinden en uiteindelijk wil ik een mix. Of trainer met videoanalyse als specialiteit, of videoanalist die ook kan assisteren bij trainingen.”

Maar honderd procent zeker is het nog niet dat Naber volgend seizoen hoofdtrainer af is. ,,Mocht ik er met AZ uitkomen, dan ga ik geen club doen. Dat wordt teveel. Mochten we er niet uitkomen, dan moet ik voor mezelf kiezen. Dan blijf ik sowieso bij AZ, want ik heb er een doorlopend contract. Maar dan ga ik alsnog kijken of ik een mooie club kan vinden.”

Risico
Zijn toekomst is dus nog ongewis en in zekere zin neemt Naber risico. ,,Maar ik wil het hoogst haalbare bereiken en dan moet je soms een gokje nemen.” Naber voelde zich verplicht SV Hillegom in een vroegtijdig stadium op de hoogte te brengen. ,,Ik ben iemand die houdt van duidelijkheid. De club heeft nu alle tijd om een opvolger te zoeken.”

Naber zelf werd al tweemaal gepolst. ,,Twee clubs informeerden naar mijn toekomstplannen. Maar dat was geen stap omhoog.” En dat terwijl hij zo graag een volgende stap wil maken. ,,Mijn ambitie is om zo hoog mogelijk te werken en zoveel mogelijk te leren. Bij AZ leer ik meer dan binnen SV Hillegom. Een stukje erkenning en waardering zijn ook mijn drijfveren. Op hoger niveau worden mijn kwaliteiten makkelijker en beter herkend dan op een lager niveau. Dat merkte ik al toen ik TC1 deed. Daar heb je te maken met mensen die wat verder zijn.”

Het betekent overigens niet dat Naber momenteel een gebrek aan waardering voelt bij SV Hillegom. ,,We spelen leuk, aantrekkelijk voetbal en worden daar ook om geroemd.”

Reactief
Hoe anders was het tweeënhalf jaar geleden, na zijn entree op de Zanderij. ,,Ik trof een groep aan die gewend was reactief te spelen”, vertelt Naber. ,,Tegen betere tegenstanders haalden ze regelmatig goede resultaten, maar tegen mindere ploegen – als ze zelf het spel moesten maken – ging het minder. Met de komst van het nieuwe complex en een groot kunstgrasveld zou zo’n reactieve speelwijze veel minder gaan werken. Bovendien is het niet de manier waarop ik wil voetballen.”

Naber ging aan de slag en boekte naar eigen zeggen veel progressie. ,,In de winterstop stonden we tiende, maar het zat allemaal erg dicht bij elkaar. Na de winterstop kregen we vaak complimenten van de tegenstander, maar de resultaten bleven achter. Zoals je vaker ziet binnen clubs raken er dan wat mensen in paniek. Niet in de spelersgroep en technische staf, maar daarbuiten. Aan het einde van de rit verloren we de finale van de nacompetitie. Uiteindelijk heeft de degradatie een zuiverende werking gehad. Mensen die, al dan niet bewust, het proces verstoorden, werden buitenspel gezet.”

Dat Naber nu met SV Hillegom, weer terug in de Tweede Klasse, bovenin meedraait, zou voor hem reden kunnen zijn om een lange neus te maken naar zijn criticasters. Dat weigert hij. ,,Ik ben niet rancuneus. Het is meer een goed gevoel voor mezelf. Dat we altijd zijn blijven vasthouden aan de manier van werken.”

Op zijn plaats
,,In het tweede seizoen viel alles op zijn plaats met het kampioenschap en winst van de HD Cup”, vervolgt Naber. ,,We kregen er met Frank de Groot en Jeroen Dedel spelers van een hoger niveau bij. Er wordt vaak gezegd dat ons succes het gevolg van hun komst is. Dat vind ik te makkelijk, hoewel Jeroen en Frank onmiskenbaar hun aandeel hebben gehad. De grootste winst zit juist in de progressie van alle spelers, vooral van de jongens die er altijd hebben gezeten.”

,,Kijk: van jonge spelers als Nick van Staveren, Aidan Ryan en Jasper van Trigt is het normaal dat ze progressie maken. Veel knapper is het dat spelers van de middengroep zoals Peter van Leeuwen, Mitchell van der Paard, Jim Pijpers en Tim Maitan ook zo vooruit zijn gegaan. Het mooiste voorbeeld is misschien wel Danny van den Berg. Die was in het begin heel explosief, maar op de verkeerde momenten. Een beetje onbesuisd. Danny is heel gecontroleerd gaan spelen en begint zelfs goed mee te voetballen. Terwijl hij na Frank de oudste van het team is. Maar ook Jeroen Dedel merkt, ondanks dat hij nu iets lager speelt, dat hij beter wordt.”

Wat dat betreft komt Nabers opvolger in een gespreid bedje terecht. ,,Er zit zoveel drive op bij de jongens en de groep is relatief jong. Er zijn echt nog stappen te maken.”

Foto: Dirk van de Reep


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)