Roel de Goede is hard op weg om ‘Mister Lisse’ te worden. De verdediger verlengde tijdens de Kerst zijn contract en gaat z’n 16e seizoen tegemoet bij FC Lisse. Met 241 wedstrijden achter zijn naam is het record van Leon van der Zwet een formaliteit. Die speelde 267 wedstrijden voor FC Lisse. De Heemskerker is er best trots op. ,,Het is toch mooi dat een ‘buitenstaander’ zo lang bij dezelfde club kan spelen?”

In 2001 zette De Goede zijn eerste voetstappen op Ter Specke. Bijna 250 wedstrijden later is de vleugelverdediger nog steeds op zijn plek in Lisse. De altijd hard werkende De Goede werd in de armen gesloten door het thuispubliek. Dat gegeven en nog een belangrijke reden zorgden er voor dat de 33-jarige verdediger zijn handtekening zette onder een nieuw contract. ,,In mei word ik vader”, klinkt De Goede trots. ,,Er gaat dus veel veranderen de komende tijd. FC Lisse wilde daar in meedenken. Zo zou het incidenteel kunnen voorkomen dat ik een training zal moeten laten schieten. Toen ik een nieuw contractvoorstel kreeg heb ik het thuis even besproken, maar het goede gevoel was er meteen. En als je er nog plezier in hebt, waarom zou je het dan niet doen?”

De Goede kijkt met plezier en soms een beetje weemoed terug op de afgelopen vijftien jaar. Waarin de club mooie successen heeft behaald. Zo werd de verdediger in 2006 verkozen tot speler van het jaar in Lisse, maar het mislopen van het afdelingskampioenschap blijft meer hangen bij hem. ,,Rijnsburgse Boys was toen net te sterk. Zonde.”

Twee jaar later werd Lisse wel kampioen, maar miste De Goede een groot gedeelte van het seizoen. ,,Na tien wedstrijden raakte ik geblesseerd. Een langdurige liesblessure hield me toen aan de kant. We stonden na die tien wedstrijden al bovenaan, maar het voelde niet als mijn kampioenschap. Als ik de laatste tien potten had gespeeld misschien wel. Dat jaar was voor de club een succes, maar voor mij eigenlijk teleurstellend.”

Middenmoot
Terug naar het heden. In een half jaar, waarin veel is gebeurd, heeft De Goede zijn plek in de laatste linie van FC Lisse gewoon behouden. Een trainerswissel, een onverwacht overlijden. Het zijn absurde tijden geweest voor de Topklasser. De Goede: ,,Dat is ongelooflijk, maar die periode kunnen we nu in de winterstop afsluiten.” Ook onder de nieuwe trainer, Robbert de Ruiter, heeft de 33-jarige voetballer zijn plek in de basiself van FC Lisse gevonden. ,,Opzich ben ik zelf ook tevreden over de eerste seizoenshelft. Ik heb mijn niveau behaald. We hadden alleen met de club gerust vijf punten meer kunnen hebben. Dan hadden we nu twintig punten en stonden we in de middenmoot. We hebben thuis te weinig gebracht, met maar drie gelijke spelen en de rest verloren. Dat is Lisse onwaardig.”

De Goede noemt zichzelf ‘niet de beste voetballer’, maar weet dat juist andere kwaliteiten hem op het basislijstje zetten van De Ruiter. ,,Ik merk aan de trainer dat hij vertrouwen in mij heeft. Ik laat namelijk nooit mijn kop hangen. Die mentale weerbaarheid is mijn kracht. Dat probeer ik ook uit te laten stralen op de rest van de groep.”

In die groep selectievoetballers van FC Lisse zit al een paar jaar een vast kern. Namen als Rik Vermeulen, Tom Zoontjes en Mark de Vries zijn nauw verbonden met Ter Specke. ,,Jammer dat Mark weg gaat naar VV Katwijk, maar ik kan zijn keuze respecteren”, laat De Goede weten. Maar juist die ‘kern’ is een fijn gegeven vindt de verdediger.

,,Het is een groep die gezelligheid met voetbal kan combineren. Het zijn jongens die ook nog even in de kantine blijven hangen na een wedstrijd. Neem bijvoorbeeld ook Kevin Winter, die traint nog steeds mee met het tweede en zie je nog veel op de club. Het is een warme club, en in die zestien jaar heb ik het hier altijd naar mijn zin gehad. Waar zie je het nog in de Hoofd- en Topklasse dat een speler zestien seizoenen lang bij dezelfde club speelt? Ik kan er niet zoveel noemen. Het is toch mooi dat een ‘buitenstaander’ zo lang bij dezelfde club voetbalt? Het is wel mijn tweede thuis.”

Geschiedenisboeken
Het clubrecord van Leon van der Zwet, met 267 wedstrijden voor de hoofdmacht van FC Lisse, lonkt voor De Goede. Nog een kleine 30 wedstrijden te gaan en de 33-jarige Heemskerker staat voor altijd in de geschiedenisboeken. ,,Dat is mooi om zo’n recordje te halen. Maar het is niet zo zeer een doel op zich. Trouwens Rik Vermeulen zit me al op de hielen en die is jonger. Die zal vroeg of laat weer over mijn record heen gaan dan. Maar ik ben 33 jaar en nog steeds fit dus ik ben nog lang niet klaar. Als je het gevoel hebt dat je klaar bent, ben je eigenlijk al te laat gestopt. Maar ik ben zuinig op mijn lichaam. En in al die jaren voetbal leer je je eigen lichaam ook wel kennen. Dus ik ga nu even hardlopen, want die kerstkransjes moeten er ook weer vanaf.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)