Het is alweer zijn zesde seizoen op Ter Specke. Daar zette hij ook zijn eerste stappen op het voetbalveld, waarna hij al vroeg door ADO weggeplukt werd. Na de gehele jeugdopleiding bij de eredivisionist te hebben verlopen, werd het toch weer Ter Specke voor Thierry Monteny (25), die zich intussen een routinier in de jeugdige selectie van Robbert de Ruiter mag noemen.

Voordat de aanvaller het nieuwe seizoen onder de loep neemt, blikt hij nog één keer terug op de vorige. ,,Het werd een jaar om snel te vergeten. Ik heb nauwelijks gespeeld. Na elke inspanning kreeg ik weer last van vocht in mijn rechterknie. Dat werd mede veroorzaakt omdat ik veel kraakbeen in die knie mis. Na de nodige speciale behandelingen en oefeningen was dat probleem na maandenlang tobben eindelijk onder controle.”

Hamstring
Alsof de duvel ermee speelde, viel Monteny in het allereerste competitieduel bij VVOG na ruim een halfuur met een scheurtje in de hamstring uit. Terug bij af zo leek het. ,,Ongelofelijk, want ik draaide een goede voorbereiding. Of het één met het ander te maken heeft gehad weet ik niet. Wel dat het nu achter de rug is. Het heeft allemaal toch al veel te lang geduurd.”

,,Communicatief kan ik goed uit de voeten, dus ook in dat opzicht wil ik belangrijk zijn.”

Pure pech dus voor Monteny. Die hamstringblessure kostte hem uiteindelijk zes weken. Afgelopen zaterdag kwam hij, weliswaar als invaller, eindelijk weer binnen de lijnen. ,,Mooi om in de derby tegen Noordwijk weer minuten te kunnen maken. Vanaf de zijlijn toe moeten kijken is echt verschrikkelijk. Zeker in een seizoen dat voor ons vorig jaar zo dramatisch eindigde. Je wilt belangrijk zijn voor het elftal, maar bent eigenlijk volkomen machteloos.”

,,Nu ik weer blessurevrij ben, wil ik voor mezelf weer mijn oude cijfers halen. Zowel qua goals en assists. Daarnaast ben ik met mijn ervaring eigenlijk al een routinier in deze grotendeels jonge selectie. Die rol wil ik graag op me nemen. Zoals ik dat in de twee seizoenen die aan mijn blessure voorafgingen ook al deed. Communicatief kan ik goed uit de voeten, dus ook in dat opzicht wil ik belangrijk zijn.”

‘Zekerheidje’
,,Over vorig seizoen praten we met FC Lisse intussen niet meer. Toen liep alles verkeerd. Zowel persoonlijk als met het team. De ‘Wet van Murphy’, zeg maar. Dan haal je toch nog veertig punten, maar blijkt dat ook nog eens tekort te zijn. Normaal gesproken is handhaving bij dat aantal een zekerheidje.”

Natuurlijk stond er voorafgaand aan het duel tegen Noordwijk weer de nodige druk op de ketel bij FC Lisse, blijkt uit de woorden van Monteny. Niet vreemd na de 9-1 vernedering bij DVS’33 van een week eerder. De FC Lisse-selectie liet tegen de koploper echter zien uit het goede hout te zijn gesneden.

9-1
,,Afgelopen zaterdag heb ik persoonlijk als heel positief ervaren”, blikt Monteny terug. ,,Na een bijzonder slechte week overigens. Die 9-1 hakte er uiteraard enorm in. We hebben het er uitgebreid met elkaar over gehad. De slotconclusie was dat DVS’33 die middag echt heel goed was en wij absoluut onze dag niet hadden.”

,,Dat hield wel in dat we tegen Noordwijk iets recht dienden te zetten. Laten zien dat het echt een incident betrof. Dat is ons als collectief gelukt. Alles begint met het leveren van strijd. Spelen op het scherpst van de snede. Dat hebben we afgelopen zaterdag met elkaar opgebracht.”

,,Zoals je hebt kunnen zien stond er tegen Noordwijk gelukkig een heel ander Lisse dan een week eerder.”

,,De eerste zeventig minuten domineerden we tegen de koploper. In de slotfase werd het met tien man lastig. Dat is niet meer dan logisch. Een gelijkspel was over het geheel gezien ook meer dan terecht en als we eerder afstand hadden kunnen nemen, waren de punten gewoon thuis gebleven. Dat geeft ons als spelers een goed gevoel en is ook een uitstekend signaal richting onze supporters.”

Volwassen
De toekomst ziet Monteny dan ook zonnig in voor zijn ploeg. Hoewel er nog de nodige verbeterpunten zijn. ,,Op eigen veld zijn we moeilijk te verslaan. Daar gaan we echt nog wel de nodige punten pakken. Het is nu zaak dit ook naar uitwedstrijden te vertalen. Dat is de volgende stap die we met elkaar moeten maken. Het is echt super belangrijk om een serie neer te zetten.”

,,Bovendien mis je met deze jonge ploeg in sommige fases van de wedstrijd nog weleens een stukje volwassenheid. Dat moet gaan groeien. Zoiets komt niet vanzelf. Zoals je hebt kunnen zien stond er tegen Noordwijk gelukkig een heel ander Lisse dan een week eerder. Behalve dat ene punt dat we aan die derby overhielden is het feit dat we aangetoond hebben er voor te willen knokken het grootse winstpunt van die middag. Die lijn moeten we nu doortrekken.”

Foto’s: Hubert Habers

Bekijk ook: ‘Één-tweetje: ,,Was wel benieuwd geweest hoe Polak zich op dat niveau staande had gehouden”‘
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 14 mei
FC Rijnvogels2-1DFS Opheusden
Za. 18 mei
Hoek14.30Noordwijk
ODIN'5914.30Quick Boys
FC Lisse14.30De Dijk
SJC14.30Ajax (ama.)
Zwaluwen14.30Ter Leede
FC Rijnvogels14.30Smitshoek
VELO14.30Valken '68
BSC'6814.30Van Nispen (zat.)
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
Kagia14.30SCW
Katwijk18.00Scheveningen
Rijnsburgse Boys18.00HHC Hardenberg
AFC18.00VVSB
Zo. 19 mei
Hillegom14.00AGB
Altior14.00Teylingen
Laakkwartier14.00Foreholte
Wanica Star14.00Van Nispen (zon.)
Warmunda14.00ASW