Het gaat uitstekend met de Katwijkse clubs in de hoofdklasse B. VV  Katwijk voert het peloton aan. Debutant FC Rijnvogels volgt als naaste belager op drie punten. Deze maand treedt er bij beide clubs een nieuwe voorzitter aan. Het overdragen van de voorzittershamer door twee Katwijkse (voetbal)monumenten heeft echter een totaal verschillende achtergrond.

FCR vliegt zijn rondjes in het debuutjaar (voorlopig?) hoog boven vele andere ploegen. Tien dagen geleden werd tegen Quick Boys op een kolkende Kooltuin verdiend met 2-2 gelijk gespeeld, waarna Kloetinge met 0-3 klop kreeg in eigen huis. Afgelopen vrijdag nam Niek Jan van Kesteren tijdens de algemene ledenvergadering afscheid als preses van de fusieclub. FCR gaat verder onder aanvoering van Peter Plug. Een afscheid dat het einde van een tijdperk betekende.

Vader op zoon
Een tijdperk van maar liefst 62(!) jaar voorzitterschap van vader op  zoon. Vijftien jaar geleden nam zoon Niek Jan van Kesteren de voorzittershamer over van vader Kees, die vanaf 1952 tot het aantreden van zijn zoon het toenmalige het toenmalige KRV leidde. De fusie in 2004 met MVKV, nee niet Met Van Kesteren Voorwaarts, mag gezien worden als aanloop naar de bestorming van de amateurtop. Waar zondagclub KRV jarenlang op zondag ronddoolde in de toenmalige LVB, ging het na de keuze voor spelen op zaterdag stapje voor stapje beter. Met als voorlopig eindstation de hoofdklasse. ‘Hier hebben we het allemaal voor gedaan. Het is tijd voor nieuw bloed’, liet de scheidende preses weten’.

Zwarte bladzijde
Vanavond, 17 oktober, treedt Willem Guijt op De Krom af als voorzitter van VV Katwijk. Mart Vergouwen, op De Krom ooit voorzitter van de Businessclub Katwijk, loopt zich intussen warm als beoogd preses van de oranjehemden om het roer deze week over te nemen. Waarmee geformaliseerd wordt dat de opponent van Guijt c.s. gedurende de perikelen bij de toenmalige landskampioen, de touwtjes definitief in handen heeft gekregen. De kiem voor het vertrek van Guijt werd tenslotte gelegd tijdens het even chaotisch als dramatisch verlopen seizoen 2013-2014 toen er een onoverbrugbare kloof ontstond tussen bestuur en sponsorgroep. Eind maart kondigde Guijt aan zijn mandaat tot de ledenvergadering uit te willen zitten. Guijt, clubman pur sang, diende de club in vele functies. Als oud-speler van het vlaggenschip verdiende hij eerst zijn sporen om daarna ook in diverse functies zijn club te dienen.

Met zijn vertrek slaat VV Katwijk een zwarte bladzijde om. ‘Om als voorzitter van deze vereniging te kunnen functioneren moet je je altijd voor de volle 100% kunnen inzetten en met volle overtuiging kunnen werken. Als blijkt dat dit niet het geval is moet je een besluit nemen. Voor jezelf, je gezin en je club’, liet Willem Guijt destijds optekenen. De vraag stellen of het Guijt pijn zal doen om te vertrekken, is deze beantwoorden.

Machtswisselingen verlopen nu eenmaal niet altijd geruisloos zo leert de geschiedenis. Dat het ook anders kan is op ruim twee kilometer afstand van De Krom bewezen. Goed voorbeeld, doet goed volgen.

Tekst: Leo Schrama

Foto: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen