Half juli keerde Emiel Wendt na bijna tien weken overzees te hebben gezeten terug uit de Verenigde Staten. Een dag na het kampioenschap van Noordwijk, op 12 mei van dit kalenderjaar, stapte Wendt in het vliegtuig naar Dayton (Ohio). Daar zou hij als speler van de Dayton Dutch Lions succesvol deelnemen aan de zomercompetitie. ,,Een echt avontuur, dat me uitstekend is bevallen”, vat Wendt die periode samen. ,,Alleen maar bezig zijn met voetballen en daar tussendoor trainen en een beetje tijd voor ontspanning. Heerlijk.”

Het is en was sowieso een hectisch halfjaar voor Wendt, want naast de titel die hij met Noordwijk in de wacht sleepte, studeerde hij ook nog eens af. Om er daarna een ‘voetbaluitstapje’ naar Amerika eraan vast te plakken. Nog maar net terug in Nederland pikte hij de draad meteen weer op bij vv Noordwijk.

,,Daarnaast ben ik bezig met de laatste werkzaamheden aan ons appartement in Noordwijk waar ik samen met mijn vriendin Bonnie binnenkort hoop in te trekken. Als ook dat geregeld is, begin ik medio augustus met mijn nieuwe baan als design-engineer in Amsterdam”, maakt Wendt de opsomming compleet.

‘Never a dull moment’ dus in het leven van Wendt, die het kampioensfeest ingetogen vierde. ,,Ja, dat was wel noodzakelijk. De volgende ochtend zat ik al vroeg in het vliegtuig. Jammer genoeg bleek ik voor de eerste drie duels nog niet speelgerechtigd te zijn.”

,,Vijfhonderd kilometer in de bus voor een uitwedstrijd kijken ze hier tegenop, daar is zoiets normaal.”

,,Van de resterende elf wedstrijden heb ik er elf in in de spits gespeeld waarvan de eerste duels als invaller. Het liep lekker. Ik heb vijf keer gescoord en aantal assists geleverd. Op het einde van de rit pakten we de titel en dat was na enkele mindere resultaten in de voorgaande jaren een mooie opsteker voor de club.”

Humor
Het gewenningsproces op Amerikaanse bodem verliep vlot volgens Wendt, die al snel zijn draai vond bij de Dutch Lions. Hij trof daar een verzameling voetballers uit alle werelddelen. ,,De voetbaltaal is internationaal, net als de kleedkamerhumor. Alleen met zoveel nationaliteiten in een team was het in het begin toch nog wel even wennen. Vooral ook vanwege de taalbarrière. Uiteindelijk is ook dat goed gekomen.”

,,Het niveau zelf viel me mee. Toch denk ik dat Dayton het in de Hoofdklasse nog wel eens moeilijk zou kunnen krijgen. Er spelen allemaal jonge jongens die zich graag willen bewijzen, maar het draait uiteindelijk toch om de teamprestatie. We speelden veel in korte tijd.”

,,We hebben in die periode zelfs drie wedstrijden in één week moeten spelen. Waarbij de afstanden er niet om logen. Vijfhonderd kilometer in de bus voor een uitwedstrijd kijken ze hier tegenop, daar is zoiets normaal. Het viel me daarbij op dat het er, helemaal op zijn Amerikaans, heel professioneel aan toe ging. Er wordt heel veel gewerkt met statistieken. Het draait er tenslotte om presteren.”

,,Mijn vertrek naar Dayton en de voorbereiding op het nieuwe seizoen heb ik met Kees Zethof afgestemd en die stond er helemaal achter.”

,,De spelers woonden samen in een groot huis bij elkaar. Dayton zelf is een stad waar niet zoveel viel te beleven. Cincinnati, eveneens in Ohio, is een stuk groter. Daar ben ik nog op bezoek geweest bij Wesley Storm, keeper van FC Lisse. Toen hebben we samen een drankje gedaan. Heel gezellig. Alles bij elkaar was het een fantastisch zomeravontuur. Dat is denk ik de omschrijving die het beste bij mijn trip past.”

Rustig opbouwen
Met een hectisch ‘kampioensseizoen’ nog in de benen gevolgd door intensieve weken in Dayton is er voor Wendt niet echt tijd voor vakantie geweest. En dat terwijl het nieuwe seizoen alweer voor de deur staat. ,,Vorige week heb ik bij Noordwijk een keer meegetraind en afgelopen zaterdag ook nog een helftje gevoetbald. Gewoon de jongens weer eens zien en kennis maken met de nieuwelingen.”

,,Deze week heb ik vrijaf en dat is wel lekker. Daarna wil ik het rustig opbouwen. Mijn vertrek naar Dayton en de voorbereiding op het nieuwe seizoen heb ik met Kees Zethof afgestemd en die stond er helemaal achter. Het wordt een lang seizoen, maar als ik straks eenmaal op het veld sta, wil ik weer los. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar”, sluit Wendt lachend af.

Foto: Orange Pictures & Dayton Dutch Lions

Lees ook: ‘Van Staveren op weg terug na liesoperatie: ,,Ik lig op koers”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)