width=

Stijn van der Slot gold jaren als het spitsentalent van VVSB. In het tweede elftal scoorde hij aan de lopende band. Een echte doorbraak in het vlaggenschip van de Noordwijkerhouters bleef uit. En toen kwam er die ene kans. Voetballen en studeren in het land van de onbegrensde mogelijkheden: Amerika. Van der Slot vertrok in augustus 2016 en houdt ons op de hoogte van zijn leven in de United States of America.

Het gaat erg goed hier. Ik houd het kort want de competitie ligt al sinds december stil waardoor er op voetbalgebied niet bijzonder veel gebeurd en misschien beter over andere dingen bijgepraat kan worden haha…

‘Die gasten zijn super-technisch, schreeuwen wilde Spaanse termen naar elkaar en schoppen je lachend in tweeën.’

Laatst hebben wij wel de Chicago Cup gespeeld tegen teams uit de buurt, bijvoorbeeld tegen teams van de openbare universiteit met veel Mexicaanse gasten uit het zuiden van de stad. Ook speelden we tegen een private universiteit met veel rijke Amerikaanse kiddo’s uit het noorden van de stad. Ik kan je vertellen, die wedstrijden tegen teams met veel latino’s zijn altijd behoorlijk pittig.

Die gasten zijn super-technisch, schreeuwen wilde Spaanse termen naar elkaar en schoppen je lachend in tweeën. Ik ga het duel graag met ze aan en wordt ondertussen ‘the Crazy Dutchmen’ genoemd door alle capriolen die in het veld plaatsvinden. De scheidsrechters hier begrijpen er geen snars van dus vaak begint het in de eerste minuut en gaat het eigenlijk de hele wedstrijd door.

Later deze maand komt m’n broer, Peet, over. Ik hoop dat ‘ie nog een wedstrijdje kan komen kijken, want dan zal zelfs hij versteld staan van hoe hard de wedstrijden hier zijn. Zolang er ondertussen ook nog lekker een balletje wordt getrapt, vind ik het prima.

‘Amerikanen blijven een super-aardig maar gek volk, met hele andere principes dan de meeste Europeanen.’

Ik heb besloten voor m’n tweede jaar te gaan bij DePaul zodat ik nog een halfjaar voor het team kan spelen, daarna m’n master af kan maken en meer van Amerika kan zien. Vanaf begin augustus is het direct weer knallen met twee keer per dag trainen en twee wedstrijden per week in verschillende steden.

Met m’n studie gaan we vaak de straten in en zo leer je ook de cultuur en de gave architectuur steeds beter begrijpen. Amerikanen blijven een super-aardig maar gek volk, met hele andere principes dan de meeste Europeanen. Simpel gezegd: ‘Amerikanen leven om te werken, Europeanen werken om te leven.’ Gelukkig zijn er genoeg mensen die het ook grappig vinden die Amerikanen in de maling te nemen.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen