Hij is niet voor het eerst aan het einde van een langdurige revalidatie. Maar klinkt nog wel steeds hetzelfde. Als een absolute positivo. Nick van Staveren gaat de komende maanden weer aansluiten bij de A-selectie van v.v. Noordwijk en vervolgens zijn club een mooi seizoen helpen bezorgen. Daar is hij van overtuigd.

Van Staveren heeft ondertussen veel meer dan genoeg tegenslag gehad in zijn voetballoopbaan, bij SV Hillegom, maar vooral bij Noordwijk. Liep hij in zijn woonplaats nog tegen een eerste langdurige blessure aan maar werd hij daar ook kampioen. Na zijn overstap op 21-jarige leeftijd naar Noordwijk werd hij tot drie keer toe geveld door langdurige blessures. De laatste betrof een scheuring van de kruisband in september opgelopen tegen Excelsior Maassluis.

De blessures doorkruisen de mooie momenten in zijn voetballoopbaan. Van Staveren werd immers niet alleen kampioen met SV Hillegom, waardoor de club promoveerde naar de Eerste Klasse, de aanvaller werd ook met Noordwijk kampioen van zowel de Hoofdklasse als de Derde Divisie. In seizoenen waarin hij ruwweg vijftien keer scoorde.

De logische eerste vraag is: hoe is het nu met je?

  • “Ik ben ondertussen denk ik goed hersteld van de laatste blessure. Maar ik moet er nog dagelijks aan werken om beter te worden. Om volwaardig lid van de selectie van Noordwijk te worden. Daarom ga ik de komende periode elke maandag en vrijdag met de fysiotherapeut verder werken aan dat herstel. Dat is nog niet klaar.”

Los daarvan ga je straks wel aansluiten in de voorbereiding op het komende seizoen?

  • “De selectie gaat een week eerder weer aan de gang dan ik zelf zal aansluiten. Maar de bedoeling is dat ik in mijn eigen tempo zorg dat ik weer mee kan gaan doen.”

In de afgelopen periode viel mij op dat je veel aanwezig was bij het team terwijl je niet mee kon doen. Waarom deed je dat?

  • “Ik heb mij al jaren geleden gecommitteerd aan de club en de selectie. Ik ben zeven jaar geleden bij de club gekomen. Voel mij er ook onderdeel van. Ondanks de blessures, want daar is mijn gevoel niet afhankelijk van.”

Wat heb je nog meer gedaan om uiting te geven aan dat gevoel?

  • “Ik bleef dicht bij de spelersgroep, keek kritisch mee vanaf de zijlijn en zat in de rust van wedstrijden al met spelers te discussiëren voor de trainer binnen kwam. Vooral om de spelers zelf te laten nadenken over situaties. Dat ging allemaal in goede harmonie, ook me de trainers. Ik heb mij daarin ook altijd geaccepteerd en gewaardeerd gevoeld. Ik bleef daarmee ook lid van de groep.”

Mag ik dat samenvatten als ‘cultuurbewaker’?

  • Dat ook, maar ik denk dat het iets ruimer was. Zeker ging het ook over de normen en waarden die we binnen de selectie hanteerden. Maar we spraken ook over concentratie, de mindset, letten op de gemeenschappelijke doelstelling en wie daar wat aan bijdroeg.”

Noordwijk is geen club van grote ego’s. Is dat dan een onderdeel van waar je op lette?

  • Wellicht onbewust. Wij weten dat veel grote namen nog niet automatisch een groot team maakt.”

Je hebt je entree bij Noordwijk gevierd op het moment dat Kees Zethof ook binnen kwam. Hij verlaat de club nu. Heeft dat gegeven je in vertwijfeling gebracht ?

  • “Natuurlijk is Kees ongelofelijk belangrijk voor de club en ook voor mij geweest. Onze gezamenlijke successen zijn enorm. Maar elk individu in een groep kan op een bepaald moment een andere keuze maken om verder te gaan. Dat geldt voor spelers, trainers en ook bestuursleden binnen een club. Soms vind je dat je ergens een einde aan moet maken. Dat vindt Kees nu.”

In hoeverre ken je Florian Wolf ?

  • “Insiders weten allemaal wel dat Wolf een vooruitstrevend en modern trainer is. We moeten hem gewoon de ruimte geven om zich binnen de club te profileren. We gaan vervolgens vanzelf merken hoe hij wil dat we zaken aanpakken.”

Nick van Staveren heeft het voorlopig vooral druk met Nick van Staveren?

  • “Het mag duidelijk zijn dat ik nog niet op wedstrijdniveau zit. Dat hoeft ook nog niet, maar dat is voor mij voorlopig wel waar ik mij op focus. Als ik weer inbreng wil hebben op het veld zal ik daar eerst voldoende fit voor moeten zijn. Als ik weer een voorbeeld wil zijn op het trainingsveld en vervolgens tijdens wedstrijden dan zal ik weer voluit moeten kunnen gaan. Als het zover is behoor ik gezien mijn leeftijd en aantal jaren bij de club een aanjager voor het team te zijn. Maar nogmaals, daar moet ik eerst nog een aantal maanden hard voor werken.”

Nick van Staveren is niet stuk te krijgen?

  • “Jij snapt het.”

Tekst: Theo Uphus
Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Noodlot slaat opnieuw toe voor Van Staveren: voorste kruisband afgescheurd
Check ook: Van Staveren verlengt en wil terugkeren in hoofdmacht Noordwijk

POPULAIRE BERICHTEN