Een wedstrijd van de week heeft vaak iets aparts. Bijvoorbeeld een bijzondere historie, een markante speler, prestige of gewoon belangrijke punten. Het affiche GVVV – Rijnsburgse Boys heeft voor in ieder geval een iemand alle vier deze eigenschappen: Niek Oosterlee, tegenwoordig oefenmeester van GVVV. Het wordt voor de oud-trainer van Rijnsburgse Boys een heel speciaal weerzien.

Even terug in de tijd. 14 mei 2016 om precies te zijn. Oosterlee zijn laatste wedstrijd met de Uien. Tegen GVVV gaat het om directe plaatsing voor de Tweede Divisie. Het loopt uit op een fiasco voor de Rijnsburgers. De wedstrijd wordt met 2-1 verloren.

Na zes jaar met Oosterlee constant in de top van de Topklasse te zijn geëindigd, lukte het nu niet om plek zeven te bemachtigen. Het heeft de Alphenaar nog lang bezig gehouden. ,,Je blijft het eerst heel klinisch analyseren. Naar oorzaken zoeken. Dan kom je op het gemis van Raily Ignacio de tweede seizoenshelft, Joost Leonard die vaak niet inzetbaar was. Aan dat soort dingen denk je dan’’, vertelt Oosterlee.

,,Uiteindelijk denk je zelfs: had ik dat laatste jaar nog wel moeten doen?”

Het laatste seizoen en die laatste wedstrijd hebben nog wel even aan de oefenmeester geknaagd. Een winnaar stopt graag op zijn hoogtepunt en zo voelde dit dus niet. ,,Uiteindelijk denk je zelfs: had ik dat laatste jaar nog wel moeten doen? Er waren voor dat seizoen van mijn kant al wat twijfels. Ik dacht dat alles misschien te gewoon was geworden. Voor mij, maar ook voor de spelersgroep. Met Cees Driebergen heb ik toen besloten nog een jaar door te gaan.’’

FC UWV
Dat Oosterlee langer dan normaal met zijn laatste seizoen op de Middelmors in zijn hoofd heeft gezeten is niet vreemd, aangezien hij daar nou eenmaal meer tijd voor had. Het Rijnsburgse bestuur had hem in zijn laatste seizoen pas laat laten weten de samenwerking niet te verlengen, waardoor het noodgedwongen een jaartje ‘FC UWV’ werd.

,,Dat was heel erg wennen hoor. Voor het eerst in 48 jaar had ik geen voetbalvoorbereiding. Van mijn zesde tot mijn 54ste was dat nog niet voorgekomen. Daarbij komt dat je hele leven anders wordt. Normaal zat ik om mijn werk heen ook helemaal vol gepland. Nu had ik ineens heel veel vrijheid.’’

Natuurlijk is Oosterlee het voetbal wel fanatiek blijven volgen, maar de velden in de Bollenstreek meed hij liever een tijdje. Simpelweg omdat de oefenmeester, die ook drie succesvolle jaren bij FC Lisse kende, het gevoel had aan te veel mensen zijn verhaal te moeten vertellen: vaak hetzelfde liedje opdreunen. ,,Daar zat ik toen niet echt op te wachten. De rit in de taxi met Willem heeft overigens wel voor veel mensen dingen verduidelijkt. Dat maakte het voor mij wat makkelijker.’’

Wachten
Zo kijkt Oosterlee langzamerhand toch trots terug op een mooie periode bij Rijnsburg, waarin hij tweede eindigde in het ‘overall topklasseklassement’. Een nieuwe uitdaging bleef echter, ook in zijn clubloze seizoen, weer lang uit.

,,Er is veel voorbij gekomen. Maar de juiste club, waar ik helemaal achter stond, kwam niet. Daarom heb ik inderdaad lang gewacht. Ook weer getwijfeld of dat wel de manier was, maar het heeft me dit opgeleverd. Daar ben ik nu heel erg blij mee.’’

Zijn nieuwe ploeg bij GVVV lijkt een beetje op het Rijnsburg waar Oosterlee ooit in zijn eerste jaar mee begon. Heel veel ervaring, een hechte groep die al lang bij elkaar is, met een aantal grote namen die niet makkelijk te passeren zijn. ,,Dat had ik toentertijd ook met Joost Kuhlmann, de broertjes Freke, Martijn Gootjes en Raymond Kolder. Dat maakt het nu iets minder ingewikkeld. Ik ben niet zo snel onder de indruk.”

,,Voor rancune heb ik een veel te mooie tijd gehad en veel te mooie wedstrijden voor meegemaakt.”

Van het huidige Rijnsburgse Boys weet de GVVV-trainer precies wat je moet weten. Want ook al kwam hij in het jaar onder Pieter Mulders niet op de Middelmors; het twitteraccount van ‘de Uien’ heeft hem voldoende bijgebracht. Voorin levensgevaarlijk, achterin soms kwetsbaar en pas knock-out als de scheids tot tien heeft geteld.

,,Daar zijn we wel op voorbereid. Wat dat betreft was afgelopen zaterdag nog een goede les. In de bus naar De Treffers riepen de jongens naar me: ‘Train, Rijnsburg lekker 2-0 achter’. ‘Die winnen nog’, riep ik terug. Nou we hebben het gezien.”

Das
Van wraak of rancune wil Oosterlee zaterdag niks weten. ,,Voor rancune heb ik een veel te mooie tijd gehad en veel te mooie wedstrijden voor meegemaakt. Bovendien ken ik nog zoveel mensen bij de club die ik een warm hart toedraag.” Oftewel: Oosterlee heeft zaterdag alleen het jasje aan van de ploeg die hem anderhalf jaar geleden alvast hun das om deed.

Foto: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)