Het hing al een aantal weken in de lucht en de geruchten werden steeds heviger. Zondagmiddag werd dan eindelijk het vonnis voltrokken. FC Lisse zondag houdt op met prestatievoetbal. Het verdwijnen van het elftal past in de ontwikkeling van het huidige amateurvoetbal. Steeds meer clubs zetten in op zaterdagvoetbal, ook omdat spelers niet meer op zondag willen voetballen. Dat werd ook de doodsteek voor de ploeg van Stephan Spruijt.

,,Ik had niet verwacht dat het zo’n vaart zou lopen”, zegt aanvoerder Stefan Tibboel. ,,Ik had gedacht dat meer jongens wel zouden blijven en er misschien nog wat aanvullingen zouden komen. Maar dat is niet gebeurd.” Bram Prins zag het naderende onheil wel op de club afkomen. “Ik wist wel dat er iets moest gebeuren want veel jongens gaven aan te stoppen. En die doorstroming vanuit de jeugd is er gewoon niet meer.”

Drie jaar geleden stond de zondag ook al op omkiepen. Toen werd men gered door negen A-junioren die overkwamen. Dat was nu niet het geval. De jeugd kiest er ook op Ter Specke steeds vaker voor om op zaterdag te blijven voetballen. Of wijken uit naar een andere club om daar in de selectie te gaan voetballen.

Tibboel erkent dat het een moeilijke, maar wel juiste beslissing is. ,,Er zouden nu tien jongens doorgaan en er waren een aantal twijfelgevallen. Dat is gewoon niet genoeg. Zelfs niet voor één elftal. Het zou uitstel van executie zijn. Wat als je volgend seizoen halverwege moet stoppen? Dat is helemaal niks.”

Beide spelers zijn er mede de “oorzaak” van dat de zondag ophoudt te bestaan. Ze hadden beiden eerder al aangegeven aan het einde van dit seizoen te stoppen met zondagvoetbal. Ze zetten hun carrière voort op de zaterdag in een vriendenelftal. Tibboel: ,,Ik denk er al twee jaar over na. Zaterdag werk ik vaak en om dan de hele zondag kwijt te zijn aan voetbal…, dan hou je geen weekend meer over. En ik heb een chronische enkelblessure. Als ik zondag rust neem, ben ik maandag ook weer frisser op het werk.”

Opleidingsteam
Prins voert ook werk als een voorname reden aan. ,,Ik ben timmerman en dat is fysiek gewoon zwaar. De zondag wil ik gewoon als rustdag houden. Lekker bijkomen en dan maandag weer aan de bak.” Hij geeft aan dat op zondag voetballen al nooit zijn voorkeur had. ,,Toen wij met een groepje overstapten naar de zondag werd er gezegd dat het een opleidingsteam moest worden. In de afgelopen jaren zijn er best wel wat jongens geswitcht, maar geen een speelt nu nog bij de zaterdag. Zelf ben ik nooit gevraagd. Dan moet je concluderen dat je niet goed genoeg bent voor de selectie. Ook daarom ga ik lager voetballen. Ze halen blijkbaar liever spelers van buitenaf dan bouwen op eigen talent. Maar dat brengt ze ook niet verder.”

Ook Tibboel vindt dat het plan van een opleidingsploeg er niet is uitgekomen. ,,Misschien lukt dat nu beter met een zaterdag 3. Sommige jongens hebben echt wel de potentie om daar te slagen, maar het is naar mijn mening te weinig gebeurd de laatste jaren. Het plan lag er, maar uiteindelijk heeft niemand het gered. Dat zegt ook wel iets.”

De aanvoerder is samen met een stel andere jongens van de zondag aan het kijken of ze een eigen vriendenteam kunnen opstarten. ,,We moeten even kijken of dat lukt. Er moeten nog wel een paar spelers bij komen. Anders verdelen we ons over de verschillende teams.” Het zou kunnen dat ook Prins zich daarbij aansluit. Al heeft hij nog geen keuze gemaakt. ,,Dat ga ik de komende weken doen.”

Afsluiten
Tibboel wil het seizoen in ieder geval in stijl besluiten. En ik geloof de rest van de groep ook. Ik zit niet op voetbal om wedstrijden te laten lopen. Dat zou ook helemaal niet netjes zijn tegenover de staf die er iedere week alles aan doen om het ons naar de zin te maken. We moeten ons gewoon handhaven. Dat kan ook best.”

Het is nog maar de vraag of Prins dit seizoen nog in actie komt. Hij ontving zondag tegen Wilhelmus de rode kaart en kan rekenen op een fikse schorsing. ,,Dat denk ik wel. Ik heb nog niks gehoord. Meestal is de KNVB daar we snel mee. Het was heel dom. Ik kreeg zelf een elleboog, mijn linkerbeen zwaaide door en daarna wordt ik bij m’n keel gepakt en geslagen. Al dat andere heeft de scheids niet gezien. En mijn actie was overduidelijk. Het was een jonge jongen en voor de rust floot ie voor alles. Daar ergerde ik me al kapot aan. Dat praat mijn actie niet goed. Ik hoop op drie duels.”

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)