Het overgrote deel van z’n leven speelde zich af op de velden van Foreholte. Als kind van vier begon Chris Guijt al met voetballen op Sportpark Elsgeest. Zeventien jaar later is het tijd voor iets nieuws. De Katwijkse achternaam heeft hij al, de roots van de familie ook. Nu is het tijd om zelf ook eens over de grens te kijken. De 21-jarige aanvaller speelt volgend jaar niet meer in het rood-wit van Foreholte, maar het geel-rood van Valken ’68.

En toch heeft het iets geks, geen Chris Guijt straks meer op de Voorhoutse velden. ,,Dat was ook één van de eerste reacties van vrienden en mensen om mij heen. In eerste instantie dacht ik zelfs nog aan stoppen.” Maar diezelfde verbaasde vrienden en familie waren ook degene die hem van gedachte lieten veranderen.

,,Ik ben pas 21, maar al veel geblesseerd geweest. Vorig jaar brak ik mijn enkel. Dit jaar heb ik in de eerste seizoenshelft nog aardig wat gespeeld, maar na de winterstop een stuk minder. Ik heb nu last van mijn bovenbeen. Ik hoop over twee weken ongeveer aan te kunnen sluiten. Misschien kan ik nog wat minuten maken voor het tweede of het eerste. Anders heb ik mijn voorlopig laatste wedstrijd al gespeeld voor Foreholte.”

,,Voor mezelf had ik het idee dat ik ‘iets meer kan laten zien’ dan bij Foreholte. Dat mijn plafond nog hoger ligt.”

De fysieke ongemakken en daarbij ook de geringe speelminuten in het eerste team van de Voorhouters, zorgden langzaam voor een zoektocht naar verandering in het hoofd van de buitenspeler. Gewoon iets nieuws. ,,Voor mezelf had ik het idee dat ik ‘iets meer kan laten zien’ dan bij Foreholte. Dat mijn plafond nog hoger ligt. Althans dat wil ik gaan bekijken.”

Met de overstap naar Valken ’68 blijft Guijt wel op hetzelfde niveau voetballen, maar op een andere dag. ,,Dat was ook mijn voorkeur. In de jeugd heb ik altijd op zaterdag gespeeld. Bij de senioren stap je bij Foreholte over naar zondag. En misschien pakt Valken nog een periodekampioenschap en spelen ze volgend seizoen in de Eerste Klasse.”

Marc Langeveld
Welke niveau het ook wordt voor de Voorhouter. Hij wil vooral weer minuten gaan maken. ,,Daar ga je als voetballer altijd voor. Het zou supermooi zijn als dat in de Eerste Klasse kan. Wij speelden in de winterstop nog een oefenwedstrijd tegen Valken. Toen zag ik wel wat voor goede voetballers er in het elftal spelen. Neem zo iemand als Marc Langeveld, die stak er wel bovenuit. Ik hoop dat ik me aan de kwaliteiten van dat soort spelers kan optrekken. Verder moet ik de groep nog wel wat meer gaan leren kennen.”

Sinds de bekendmaking van zijn overgang, speelt de Katwijkse tweedeklasser toch al een kleine rol in het achterhoofd van de voetballer. ,,Als ze zaterdag hebben gevoetbald, check ik wel snel altijd even de einduitslag. Het eerste gesprek dat ik had met de nieuwe trainer, Alan Campfens, was ook heel prettig. Dat klikte wel.”

,,Na alle blessureleed wil ik gewoon in een andere omgeving het plezier terugvinden.”

,,In alles merkte ik dat het iemand is die onwijs veel met voetbal bezig is. En hij gaf ook aan dat de sfeer belangrijk is bij Valken. Daar ben ik ook wel van.” Juist dat is iets wat hij in de zondagse tweedeklasser nog wel gaat missen. ,,Ik ga toch wel wat vrienden achter laten in Voorhout. Maar ik denk dat ik bijna elke zondag nog bij Foreholte kom kijken. En ik geef nog steeds training in Voorhout. Ik hoop dat ik dat nog wel kan blijven doen.”

,,Maar deze stap wilde ik gewoon nu maken, echt voor mezelf. Het heeft geen rol gespeeld dat andere vrienden misschien ook stoppen of op een lager niveau gaan voetballen. Er zijn nog genoeg vrienden die volgend seizoen wel doorgaan. Maar na alle blessureleed wil ik gewoon in een andere omgeving het plezier terugvinden.”

Archieffoto: Jeannette Kloet

Lees ook: ‘VIDB Voetbaldagen: krijg tips van een middenvelder uit de Derde Divisie’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)