Dit seizoen wordt het eerste met de nieuwe voetbalpiramide. Dat betekent dat het voetballandschap zoals we kenden flink op de schop is gegaan en dat heeft verregaande gevolgen. Zo ook voor de promotie en degradatie regelingen. VIDB zette een en ander op een rijtje. 

Als regel kunnen we stellen dat de kampioen direct promoveert naar een divisie hoger. Dat geldt voor alle niveaus en voor zowel de zaterdag- als de zondagteams. Dat brengt met zich mee dat de kampioen van de Tweede Divisie volgend jaar uitkomt in de Jupiler League. Overigens is kampioen worden de enige manier om de Jupiler League te bereiken. Er zijn in de Tweede Divisie geen periodetitels te winnen.

De nummers 17 en 18 van de Tweede Divisie degraderen direct naar de Derde Divisie. Hun plekken worden ingenomen door de kampioen van de Derde Divisie A (zaterdag) en B (zondag). De nummers 15 en 16 van de ranglijst spelen met zes periodekampioenen uit de Derde Divisie, drie van de zaterdag en drie van de zondag, om twee plaatsen in de Tweede Divisie.

Hoofdklasse
De kampioenen van de Hoofdklasse A en B (zaterdag) promoveren naar de Derde Divisie A (zaterdag). Voor de zondag geldt eenzelfde regeling. Maar nu wordt het lastig(er). De nummers 15 en 16 uit de Hoofdklasse degraderen direct naar de Eerste Klasse. De nummers 13 en 14 spelen nacompetitie met de in totaal 15 periodekampioenen uit de Eerste Klasse. Dat levert dus 19 teams op die in 5 poules van drie en één poule van vier de strijd aangaan. De poulewinnaars, zes in totaal dus, plaatsen zich voor de finale en spelen hierin een thuis- en uitwedstrijd voor een ticket voor de Hoofdklasse.

Voor de Eerste Klasse geldt dat de nummers laatst, 13 en 14, direct degraderen. De nummers 11 en 12 spelen nacompetitie. Het schema en het aantal beschikbare plaatsen verschilt daarbij iets tussen de zaterdag en de zondag.

Wie het allemaal eens op zijn gemak wil bekijken, ook voor vrouwenvoetbal en de jeugd, doet dat hier.

Foto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)