Vraag bij SJC naar de status van het koploperschap en je krijgt een net zo nuchter antwoord terug als dat je verwacht van de vereniging. Naast de schoenen lopen is een no-go aan de Lageweg. Zelfs niet als je drie punten los bovenaan staat in de Hoofdklasse.

,,Het is in de busreis naar huis vanuit Heerenveen een beetje besproken, meer niet”, vertelt David Verweij zondagavond bij thuiskomst. ,,Ik weet pas net alle uitslagen. Ach we draaien lekker.”

Door de ruime 1-5 overwinning in Friesland en het verlies van Achilles 1894 bij Alphense Boys is de Noordwijkse club momenteel even alleenheerser in die competitie.

Systemen
En wie dat in de juiste context plaats, mag toch spreken van een knappe seizoenstart van de Noordwijkers. Er staat een nieuwe trainer voor de groep en op belangrijke posities op het middenveld en in de aanval zijn nieuwe spelers ingepast. Toch lijkt niemand daar meer over te reppen, zeker niet nu de ploeg bovenaan staat.

,,De nieuwe spelsystemen van Sjaak Polak zijn best even wennen.” Maar blijkbaar slaat het huiswerk dat de trainer de spelers van SJC geeft goed aan, erkent Verweij. ,,Het komt ook door onze vaste kern die al jaren bij elkaar is.” Het net even nieuwe sausje over SJC slaat aan.

,,We noemen hem Tom Ketchup. Je moet even wachten tot de ketchup uit de fles komt, maar daarna blijft het maar stromen.”

,,Daarnaast zijn die nieuwe jongens gelijk belangrijk. Onze nieuwe spits Tom Duindam maakt weer een goal. We noemen hem Tom Ketchup. Je moet even wachten tot de ketchup uit de fles komt, maar daarna blijft het maar stromen. Volgens mij heeft Ruud van Nistelrooy die quote ook ooit eens gebruikt. Dat is ook zo met zijn goals. Sinds de eerste is gevallen, lijkt hij makkelijk het net te vinden.”

Stuk voetballen
Toch liep SJC ook tegen Heerenveen tegen een bekend euvel aan. De ploeg kwam in de eerste helft op achterstand en liet pas in helft twee het SJC zien waar het eigenlijk voor wilt staan. Ook tegen Alphense Boys en Hollandia was de eerste helft matig.

,,We zijn in de eerste helft behalve hun goal uit een vrije trap weinig in de problemen gekomen. Maar dat we tegen teams wat zoekende zijn of moeten wennen, dat is duidelijk. Toch zag je Heerenveen al moe worden aan het einde van de eerste helft. We hebben tegen elkaar gezegd dat als we een hoog tempo door zouden blijven voetballen, dat we ze stuk zouden spelen. Dat is gebeurd.”

Aanvaller Dedel houdt twee verdedigers van vv Heerenveen bezig

Verweij kopte SJC voor rust al op 1-1. Daarna liepen de Noordwijkers in de tweede helft uit via twee goals van Jordy Groot, Jeroen Dedel en Duindam.

Trainingsmethodes
Dat SJC in de tweede helft over Heerenveen walste heeft te maken met de fitheid van die ploeg. Daarin geeft Verweij zijn trainer Polak een compliment. Niet alleen de trainingsvormen zijn anders dan vorig seizoen, maar ook de duur, legt Verweij uit. ,,We staan zomaar twee uur en een kwartier te trainen. Dan loop je na tien uur pas de kantine in. Aan het begin moesten we daar wel aan wennen, nu is het normaal.”

En zo zijn er veel dingen nieuw bij SJC en lijkt het voorlopig allemaal op z’n plaats te vallen. Zelfs Verweij is zijn vertrouwde plekje in de verdediging kwijt en speelt nu als verdedigende middenvelder voor Mike Verhoek en Juriaan van Duyn. Eerst uit nood gedwongen, nu omdat het gewoon goed loopt.

,,Dat is altijd al één van mijn krachten geweest, naast het winnen van kopduels.”

,,Ik raakte mijn plekje kwijt aan ‘Jur’ (Van Duyn red.), omdat ik zelf geblesseerd was. Maar hij deed het gewoon goed en Polak liet hem staan. Daarna raakten Timo Ruigrok en Raymond van Heijningen geblesseerd en kwam ik op het middenveld te staan.”

,,En dat gaat me eigenlijk zonder problemen af. Ik kom veel vaker in de duels en dat vind ik eigenlijk wel lekker. Dat is altijd al één van mijn krachten geweest, naast het winnen van kopduels. Daarna lever ik de bal in bij bijvoorbeeld Groot of Tom Broekhuizen die er weer hun dingen mee kunnen doen. Nu stond Rick van Dijk er dan, maar die speelde ook prima.”

vv Heerenveen – SJC 1-5 (1-1) 19. Pen 1-0, 31. Verweij 1-1, 58. Groot 1-2,  64. Dedel 1-3, 69. Duindam 1-4, 90. Groot (p) 1-5.

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek (76. Van Heijningen), Van Duyn, Groot, Verweij, Broekhuizen, Van Dijk, Dedel (82. Al Tamimy), Duindam, Van der Zalm (74. Steenvoorden)


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude