Het feest na de 2-1 overwinning van VVSB (zat.) afgelopen zaterdag op buurman en koploper Van Nispen (zat.) in samenhang met het behalen van de tweede periodetitel duurde tot in de kleine uurtjes. Het vroegtijdig carnaval in Noordwijkerhout ging in de kantine van VVSB met een DJ van start, om vervolgens één van de plaatselijke dorpskroegen op te zoeken, waarna het succes ten huize van Jaap Aartman verder werd voortgezet.

,,Dat merk ik nu nog wel een beetje”, meldt Aartman ruim 24 uur na de ‘Wedstrijd van het Jaar’. De 24-jarige middenvelder speelt in een groep die een mix is van een aantal leeftijdscategorieën. Een ideaal gegeven in de ogen van de speler die doorgaans op ‘zes’ speelt. ,,Vanuit de junioren kwam ik in het tweede terecht. Het eerste zat er, net als voor de meeste andere jongens, nooit in. Die kloof is vanuit de jeugd dan ook enorm. Bovendien lag ik er al snel uit door een enkelbreuk. Dat kostte me zo’n anderhalf jaar.”

Nieuwsgierig
Toen de zaterdagtak met Rob Jonkman als trainer, inclusief een volledige staf, in de zomer van 2017 nieuw leven werd ingeblazen, kwam dat voor Aartman en zijn teamgenoten als geroepen. ,,Je ziet ook de nieuwsgierigheid vanuit de vereniging en het dorp groeien. Veel mensen willen toch wel een keer zien wie er nu allemaal in dit echt Noordwijkerhoutse elftal spelen. Was dat initiatief niet tot stand gekomen dan had het echt de keuze geworden tussen ergens anders gaan spelen of verder recreatief voetballen in een vriendenteam bij VVSB.”

De -voorlopige- kroon op het seizoenswerk, werd afgelopen zaterdag gezet in de derby tegen koploper Van Nispen. In een duel waarin Aartman fungeerde als een ware rots in de branding. Door personele problemen werd hij noodgedwongen geposteerd in het centrum van de verdediging. En dat ging hem uitstekend af. Een plek waar hij in de jeugd overigens ook al opereerde.

,,De freestyle-muziek (harde dancemuziek, red.) werkte echt. We kwamen tot op het bot gemotiveerd het veld op.”

,,Met tegenstanders als Jon-Joost Cornelissens en Ivo van der Vlugt ligt de bal zomaar in het mandje. Op een klein momentje na, hebben we ze van score afkunnen houden. Dat was natuurlijk de verdienste van het hele team”, geeft Aartman zijn teamgenoten de credits.

Gemotiveerd 
VVSB ging er tegen Van Nispen vanaf de aftrap dan ook volle bak tegenaan. Een strijdwijze waar de bezoekers het aanvankelijk duidelijk moeilijk hadden. ,,Dat was ook de afspraak”, beaamt Aartman. ,,Van Nispen was kwalitatief de betere ploeg en dat moesten we zien te compenseren. Het werkte uitstekend, hoewel we met name na rust wel alle zeilen bij moesten zetten om de 2-1 over de streep te trekken.”

De gedrevenheid waarmee VVSB gedurende negentig minuten speelde werd mede ingegeven door de muziekkeuze die trainer Jonkman in de kleedkamer vooraf had aangepast. Die keuze miste haar uitwerking niet. ,,De freestyle-muziek (harde dancemuziek, red.) werkte echt. We kwamen tot op het bot gemotiveerd het veld op.” Het risico dat Jonkman daarmee bij zijn spelers als het ware inbouwde, bracht hem na afloop tot de volgende bekentenis. ,,Dit gaat helemaal goed komen of er vallen aan onze kant drie rode kaarten binnen het kwartier. Het werd gelukkig dat eerste.”

Wie, gezien het bovenstaande de indruk heeft dat de zaterdagtak van de paars-gelen het moet hebben van krachtvoetbal slaat de plank echter mis. ,,Dat is alleen een extra kwaliteit van ons als het echt moet”, verduidelijkt Aartman. ,,Het liefste lossen we alles met verzorgd voetbal op, maar soms is het niet anders. Een week eerder tegen Nieuwkoop was daar ook al sprake van. Als we die wedstrijd zouden verliezen was het seizoen eigenlijk al voorbij geweest. Met eenzelfde strijdwijze pakten we winst. Collectief de mouwen kunnen opstropen is voor ons een extra wapen.”

Aartman (helemaal links) viert één van de Noordwijkerhoutse treffers met z’n teamgenoten

Waarna de gedachten van Aartman nog maar weer een keer afdwalen naar afgelopen zaterdagmiddag. Een dag die na het kampioenschap van vorig seizoen als een nieuwe mijlpaal in de nog jonge historie van het team in de geschiedenisboeken verdwijnt.

,,Zeker voor ons doen was er heel veel publiek aanwezig. We speelden dit keer op het hoofdveld. Normaal is het kunstgras van veld vier ons speelterrein. Met een Pupil van de Week en DJ na afloop was het dit keer helemaal top. Dat smaakt naar meer. Het is voor ons een perfecte dag geworden.”

Vrijuit
Over hoe het verder moet, heeft Aartman wel ideeën. Waar het allemaal eindigt, blijft voor hem nog een vraagteken. De verbazing over de het behalen van de tweede periodetitel hangt nog altijd een beetje boven de groep. ,,Voorafgaand aan dit seizoen heb ik er absoluut geen rekening mee gehouden. Hopelijk de middenmoot en heel misschien bij de eerste vijf vijf. Verder reikten onze ambities niet na de promotie. Het mooie is dat er nog voldoende rek in de groep zit, zeker nu er straks een aantal spelers overkomen uit JO-19. De toekomst ziet er dus goed uit.”

,,Vorig seizoen bleven we na de winterstop ongeslagen en maakten we zeven punten goed op de toenmalige koploper.”

De stap die VVSB zaterdag nu gezet heeft, betekent een versnelling van het proces die de club ruim anderhalf jaar geleden in gang zette. Gefaciliteerd door de vereniging was de doelstelling destijds om in vijf jaar van de Vierde naar Tweede Klasse te promoveren.

Niet kansloos
De vrijblijvendheid die het zaterdagteam tot voor enkele jaren kenmerkte, is er nu helemaal vanaf bij het team dat bestaat uit Noordwijkerhoutse jongens. ,,In ons eerste jaar werden we meteen kampioen en nu in het tweede seizoen zijn we minimaal verzekerd van de nacompetitie.”

,,We krijgen in de resterende wedstrijden nog wel een paar stugge ploegen. Daar kunnen wel vrijuit en gedurfd tegen spelen. Waar het dit seizoen allemaal eindigt durf ik niet te zeggen. Of we kansloos zijn voor de titel? Nee, dat denk ik niet. Vorig seizoen bleven we na de winterstop ongeslagen en maakten we zeven punten goed op de toenmalige koploper. Dus waarom dit keer niet?”

Foto’s: Tino Stulen

Lees ook: ‘Verdediger maakt de overstap van De Kooltuin naar ’t Duyfrak’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)