Dolblij waren ze na het laatste fluitsignaal. Spelers, staf en supporters van FC Lisse gingen collectief uit hun dak toen het laatste fluitsignaal van het duel tegen Barendrecht had geklonken. Op miraculeuze wijze had de formatie van Robbert de Ruiter zich langs Barendrecht geworsteld, op een manier die in een thriller van Alfred Hitchcock niet had misstaan.

,,Noem het maar het ‘Wonder van Barendrecht’, beaamde winnende trainer De Ruiter die met de geelblauwen zijn allereerste zege boekte. ,,Dit kun je natuurlijk niet bedenken. De hele tweede helft bleven we er in geloven en twee minuten voor tijd kwamen we dikverdiend terug tot 1-1. Op dat moment beloonden we ons voor de instelling waarmee we de gehele wedstrijd hebben gestreden. Als dan twee minuten later, na alle euforie, de 2-1 valt, dan zak je bijkans door je stoel. ‘Het zal toch niet gaan gebeuren’, denk je op zo’n moment’. Vervolgens valt de gelijkmaker in blessuretijd toch nog en als dan ook nog de 2-3 op het bord verschijnt, ja dan gaat het dak er even helemaal af.”

Roer om
Zie daar, in een notendop, de knotsgekke slotfase van een wedstrijd waarin De Ruiter terugviel op het door hem geliefde 4-4-2 systeem. Een keuze die hem niet zou berouwen: ,,Ik heb het roer volledig omgegooid. Het leverde ons kansen, doelpunten en uiteindelijk ook punten op. En dat laatste is vooral de bedoeling van dit spelletje. Het mooiste is dat we nu iedereen de mond snoeren die zeggen dat we het zus of zo moeten aanpakken. Volgens mij kun je in meerdere systemen aanvallend spelen. Noem het 5-3-2, 1-4-3-2, of wat dan ook. Het zal allemaal wel. Ik kies voor deze variant. Vandaag hebben we laten zien dat het op deze manier kan. En over de hele wedstrijd gezien is het zeker niet onverdiend. We scoren nu eenmaal moeilijk. Die last torsen we met ons mee, maar als je tegen een ploeg als Barendrecht kan winnen, geeft dat ook weer veel zelfvertrouwen.”

Toch begon het allemaal aanzienlijk minder voor de hekkensluiter. Na vijf minuten lag de 1-0 al achter Mark de Vries en leek FC Lisse opnieuw een moeilijke middag tegemoet te gaan. ,,Een goal die we zomaar weggaven. Heel naïef.”, foeterde De Ruiter. ,,Daarna rechtten we de rug en gingen we jagen op de gelijkmaker. Uiteindelijk leek het vlak voor rust goed te komen, maar een glaszuiver doelpunt van Tom Zoontjes werd niet geteld. Onbegrijpelijk, die bal was ver over de doellijn. Met een dubbele kater gingen we de rust in. Toch bleven we er in geloven en dat prijs ik in mijn spelers”, blikte De Ruiter terug op het eerste bedrijf. ,,Dat in combinatie met een tegenstander die toch wat gemakzuchtiger werd en wel heel erg ver inzakte, zorgde ervoor dat we in de race bleven.”

Euforie
De Lissese dadendrang werd op de valreep vertaald in een treffer van Guido Pauw, die daarmee zijn ploeg een punt leek te bezorgen. De euforie over die goal verdween twee minuten later als sneeuw voor de zon, toen Christian Opschoor FC Lisse een ijskoude douche bezorgde (2-1). ,,Natuurlijk denk je dan niet meer aan de drie punten’’, erkende De Ruiter volmondig. ,,Tja, zo’n scenario bedenk je niet, maar het is tekenend dat we er toch in slaagden om de punten in de wacht te slepen. Maar laten we wel eerlijk zijn en vooral ook reëel blijven: het zat ons niet tegen in de slotfase.”

De Ruiter wil deze lijn graag doortrekken en met zijn ploeg voor de winterstop nog de (brood)nodige punten pakken. Iets waarin hij na de thriller op de Bongerd alle vertrouwen heeft. ,,Dit hadden we echt nodig. Natuurlijk kan het nog veel beter. Dat zag je vandaag bijvoorbeeld goed aan Koen Fokkema. Voor hem is het echt wennen in dit systeem, maar hij heeft het goed gedaan. Net als de rest van mijn spelers trouwens. Dat wordt de komende week heel anders trainen dan de voorgaande weken. Heerlijk!”

Samenvatting Barendrecht TV

[youtube id=”RDoKk8MOtaI” width=”620″ height=”360″]

Barendrecht- FC Lisse 2-3 (1-0). 5. Esajas 1-0, 88. Pauw 1-1, 90. Opschoor 2-1, 90+2. Pauw 2-2, 90+3 Monteny 2-3

FC Lisse: De Vries, Rifai (72. Broekhuizen), Van Boxel, Zoontjes, De Goede, Filippo, Buijs, Valk (69. Van Zanten), Monteny, Fokkema (75. Cijntje), Pauw.

Tekst: Leo Schrama

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)