,,Gelukkig houdt scheidsrechter Weiland het na precies negentig minuten voor gezien.” Met die woorden sloot de stadionspeaker pal na de 0-4 voor derdedivisionist O.S.S.’20, die zo goed als in het eindsignaal viel, een teleurstellende voetbalmiddag op De Kooltuin af. Daarmee was meteen ook alles gezegd over de matige prestatie van thuisploeg FC Rijnvogels in het eerste officiële duel van het seizoen 2019-2020. Het avontuur in de KNVB-beker was daarmee van korte duur.

De blessuretijd zou ook alleen maar een aantal extra minuten hebben toegevoegd aan de martelgang die de Kooltuinstrijders, met name na de thee, ondergingen. De 0-1 halverwege bood wellicht nog enig perspectief voor de ploeg van Jimmy Simons. Na de thee was het al snel over en sluiten. De even ontnuchterende als kinderlijk eenvoudige 0-2 betekende meteen de nekslag voor een ploeg die nooit uitstraalde perspectief te zien in een volgende bekerronde.

Conditioneel afgetroefd
Het KNVB-bekeravontuur bleef door de ruime 0-4 voor FC Rijnvogels dan ook terecht beperkt tot de eerste voorronde. De absentie van geblesseerde spelers als Niek Ossevoort, Romano van der Stoep, Diederick Hoogerwaard, Max van Steen en Jesse Driebergen mocht weliswaar als verzachtende omstandigheid worden aangevoerd, maar daar wilde oefenmeester Simons achteraf niet aan.

,,In de kleedkamer hoef ik na deze 0-4 niet zoveel meer te zeggen.”

,,Dan zou je de spelers die wel inzetbaar waren tekortdoen. Ze spelen niet voor niets hier bij FC Rijnvogels. We zijn gewoon op alle fronten afgetroefd. Conditioneel zijn we nog niet helemaal top en dat is vandaag heel duidelijk aan het licht gekomen tegen een ervaren ploeg, die een stuk verder is en het spelletje uitstekend speelde.”

Het begin was nog wel veelbelovend. Al na twee minuten draaide Jaap van Duijn weg bij zijn tegenstander. De door hem gecreëerde schietkans eindigde echter hoog in de ballenvanger. Schijn bedroog echter, want na simpel balverlies van dezelfde speler lag het leer in drie schijven achter goalie Jeffrey Verkerk.

Schutter Rob van Sonsbeek werd knap weggestoken waarna een simpele schuiver in de verre hoek voldoende was (0-1). Vervolgens gebeurde er een halfuur weinig tot niets. Alleen de doelpuntenmaker nam voor de thee Verkerk nog tweemaal zonder succes onder vuur. Opvallend genoeg wist de thuisploeg voorin helemaal niets te creëren.

De koers was pal na rust definitief gelopen na simpel balverlies van Reno van Heiningen. De verdediger liet de bal kinderlijk eenvoudig van zijn voet plukken, waarna de daaropvolgende voorzet door Bob van Lith simpel van dichtbij kon worden ingetikt (0-2). Daarna was het bijna schrijnend om te zien hoe O.S.S.’20 zich mocht blijven uitleven. De thuisploeg bleek vooral kwetsbaar op de linkerflank.

Rustig afwachtend op de dingen die gingen komen, counterden de gasten keer op keer naar hartenlust. De 0-3 van Van Lith was tekenend voor de vorm die de thuisploeg deze middag etaleerde. De vleugelspits werd bij zijn tweede goal van de middag op weg naar Verkerk werkelijk geen strobreed in de weg gelegd.

Huiswerk
Kort daarvoor had Van Heiningen met een ‘wanhoopstrap’ vanaf de middenlijn bijna nog de roos geraakt. Goalie Rick van Leest was echter bij de les door zijn enige echte klusje van de middag ten koste van een hoekschop op te knappen. De trap van Van Heiningen betekende meteen de eerste en enige geslaagde doelpoging die de thuisploeg in het tweede bedrijf achter z’n naam wist te krijgen.

,,We hebben nog twee weken om conditioneel op het gewenste peil te komen.”

Dat de bezoekers op de valreep nog wegliepen naar 0-4 betekende nog een extra schepje zout in de Katwijkse wonde. Het maakt iedereen op De Kooltuin duidelijk dat er nog het nodige werk valt te verrichten voordat de competitiebal op zaterdag 30 augustus in de Hoofdklasse A weer gaat rollen.

Gewenste peil
Dat besefte trainer Simons zich terdege. ,,Om vandaag succes te behalen moesten we top zijn en dat waren we zeker niet. Dan kan je het tegen een ploeg als OSS niet belopen en dan wordt het persen. Natuurlijk zijn er vandaag momenten geweest voor ons, maar in het algemeen hanteerden we te snel de lange bal.”

,,We hebben nog twee weken om conditioneel op het gewenste peil te komen. Bovendien verwacht ik de jongens die er vandaag niet bij konden zijn tegen die tijd weer terug te hebben,” blikte de oefenmeester optimistisch vooruit. ,,In de kleedkamer hoef ik na deze 0-4 niet zoveel meer te zeggen. Elke speler weet na deze wedstrijd precies waar het bij ons vandaag aan schortte. We gaan er als groep hard aan werken om er over veertien dagen wel te staan in onze eerste competitiewedstrijd bij AZSV.”

FC Rijnvogels – O.S.S’20 0-4 (0-1) 15. Van Sonsbeek 0-1, 48. Van Lith 0-2, 73. Van Lith 0-3, 90. Campman 0-4

FC Rijnvogels: Verkerk, Van den Oever, Wijmer, De Vreugd, Van Heiningen (75. Kluivers), De Vlugt, Slegt (70. Tong), Bakker, Van Duijn, Van Leeuwen (Kaabouni), Dijkstra

Foto’s: Wim Ros

Lees ook: ‘Een mix tussen chagrijn en hoop op Ter Specke (plus video)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)