,,We hebben het publiek vermaakt. Ook belangrijk”, glimlachte trainer Kees Zethof na Noordwijk – Fortuna Sittard. Hij zag hoe zijn elftal een daverend en dankbaar applaus in ontvangst nam. De oefenmeester keek trots toe. Aan de overzijde kwamen de bezoekers er met een bescheiden toejuiching vanaf bij het handjevol meegereisde supporters.

Zethof zou Zethof niet zijn als hij toch niet ietwat nuchter aan de ovatie toevoegde: ,,Alleen koop je er niks voor.” Natuurlijk had er deze avond meer ingezeten voor zijn ploeg. Maar zoals het op zoveel bekeravonden gaat als een amateurploeg het opneemt tegen een betaald voetbalclub, rolde het dubbeltje alsnog de andere kant op.

De waarheid gebiedt te zeggen dat de thuisploeg dat ook aan zichzelf te wijten had. Voor de pauze liet rood-wit drie fraaie mogelijkheden onbenut en dat brak de thuisploeg uiteindelijk op. ,,Fortuna mocht niet mopperen dat het halverwege met 0-0 de kleedkamer instapte”, oordeelde Tjeerd Westdijk.

De aanvaller zag zelf zijn fraaie omhaal net naast de voor hem verkeerde kant van de paal belanden, terwijl Emiel Wendt kort daarvoor van dichtbij op goalie Miguel Santos mikte. De fraaiste mogelijkheid was op slag van rust voor Denzel James. De rappe aanvaller raakte in kansrijke positie slechts de buitenkant van de paal.

,,We hebben vanaf de aftrap volle bak gespeeld en de mensen vermaakt.”

Fortuna kwam niet verder dan een paar halve kansjes en waar dat nodig was toonde Roy Rondeltap zich een betrouwbare sluitpost. De goalie kreeg van Zethof de voorkeur, omdat hij zich in de voorgaande duels een waardige stand-in toonde voor de toen geblesseerde Mustafa Amezrine. Zethof: ,,Het verschil tussen die twee is kleiner dan we vooraf ingeschat hebben. Dus keepte hij vandaag. Zo simpel is het.”

 ,,Onze eerste helft was gewoon goed”, blikte Westdijk terug. We deden niet onder voor Fortuna en hadden eigenlijk moeten scoren. Daarna zag je dat de tweede bal vaker voor Fortuna was. Toch konden we het bijbenen en dat geeft uiteindelijk toch een goed gevoel.”

Ergernissen
Na de pauze kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd zonder tot extreem grote kansen te komen. Stefan Askovoski ging tevergeefs voor eigen succes, waar twee medespelers bij de tweede paal in kansrijke positie de bal verwachtten. Het leverde irritaties aan Fortuna-zijde op.

Met nog zo’n twintig minuten op het scorebord kwam  Noordwijk op achterstand. Een hoge voorzet van Lisandro Semedo belandde op het hoofd van Djibril Dianessy die van dichtbij raakkopte (0-1).  Noordwijk wisselde even later aanvallend in een alles-of-niets poging en dat leverde mogelijkheden op. ,,Toch viel het balletje telkens niet goed voor ons. Dat was uiteindelijk het verschil”, viel Westdijk op.

Onder aanvoering van het centrale verdedigingsduo Wessel Dammers en Perr Schuurs hielden de bezoekers stand. Eerstgenoemde speelde vorig seizoen nog met Feyenoord als basisklant mee bij Manchester United, terwijl de pas 17-jarige(!) captain Schuurs deze zomer met Ajax en PSV in verband werd gebracht.

,,Als keeper heb ik toch maar mooi geen bal gehad vanavond.”

Beide verdedigers hadden een stuk geruster kunnen toekijken als hun ploeggenoten een drietal situaties naar behoren had uitgespeeld. In de ellenlange toegevoegde tijd, mede door blessures en een rode kaart voor Jorg Smeets wegens natrappen, maakten de bezoekers het helemaal bont. Vier Fortunezen konden de klus alleen voor Rondeltap niet klaren.

De doelman zelf hield aan zijn ingreep een blessure aan de elleboog over die hem ter controle een ritje naar het ziekenhuis opleverde. Omdat Noordwijk al drie keer had gewisseld was het Westdijk die de keeperstrui aantrok om bij een Noordwijkse vrije trap positie te nemen in de vijandelijke zestien. Zonder succes overigens. ,,Nee, gekeept heb ik alleen een keer in de jeugd. Het kon nu niet anders. Maar als keeper heb ik toch maar mooi geen bal gehad vanavond”, glimlachte de goaltjesdief.

Onbevreesd
Net zoals er bij de meeste Noordwijkers, kon er na afloop wel een lachje vanaf. De huid was duur verkocht en dat stemde toch tot tevredenheid. Op de vraag wat zijn gevoelens waren over het bekerduel had Zethof na afloop slechts na drie woorden nodig.

,,Jammer, maar dapper”, liet Zethof  weten. ,,We hebben vanaf de aftrap volle bak gespeeld en de mensen vermaakt. Druk zetten en ons eigen spel spelen. Afgelopen vrijdagavond hebben we die ploeg in de thuiswedstrijd tegen Volendam bekeken. We waren benieuwd hoe Fortuna ons spel zou oppakken. Dat kostte ze moeite genoeg.”

Noordwijk – Fortuna Sittard 0-1  (0-0).  69. Dianessy 0-1

Rode kaart: 90+5. Smeets (Fortuna Sittard)

Noordwijk: Rondeltap, Ten Hoope, Van der Neut, Overvliet, Bröcker, Le Congé, Hoogerwaard (79. Van Staveren), Reynaers (85. Borsboom), James (84. De Roode), Wendt, Westdijk

Lees ook: ‘Sterk Quick Boys geeft stunt in gewonnen positie weg’

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)