Scorend onvermogen kostte Noordwijk uiteindelijk de kop tegen een gedegen spelend Excelsior Maassluis. Daar waar de 1-0 na een halfuur spelen meer voor de hand lag, keek Noordwijk met 31 minuten op de klok tegen een achterstand met dezelfde cijfers aan. Dat maakte de opgave er alleen maar moeilijker op voor de formatie van Kees Zethof die na het laatste fluitsignaal uiteindelijk met een geflatteerde 1-3 nederlaag van het veld stapte.

De derde nederlaag op rij in de Tweede Divisie kwam op Sportpark Duinwetering hard aan. Voetballend deed Noordwijk niet onder voor de tegenstander die van oudsher als een lastige klant wordt beschouwd. Dat bleek opnieuw op deze druilerige zaterdagmiddag, waar het eindresultaat voor de thuisploeg uitstekend paste bij de weersomstandigheden.

Hoog druk zettend over het hele veld dwong Noordwijk in de openingsfase de beste mogelijkheden af, waarbij Nick van Staveren bij de beste mogelijkheid een teentje tekort kwam om de 1-0 binnen te tikken. Een inzet van Thomas Reynaers leverde via de vuist van goalie Jean Paul van Leeuwen en de lat slechts een hoekschop op.

Die speelwijze hield echter ook een gevaar in voor de thuisploeg, want bij de minste slordigheid brak de formatie van oud-Noordwijk trainer Dogan Corneille gevaarlijk uit om via een razendsnelle tegenstoot toe te slaan. Die twee speelwijzen zorgden voor een aantrekkelijk duel. Na de 0-1 raakte ook Excelsior nog het houtwerk en bleef Noordwijk in de eindfase net iets te slordig om de opgelopen schade te repareren.

,,Als wij als eerste scoren, krijg je toch een heel andere wedstrijd. Dat is ons helaas niet gelukt.”

Noordwijk-captain Emiel Wendt had het allemaal met lede ogen aangezien. ,,We creëren voldoende mogelijkheden, maar bij de laatste pass wil het te vaak net niet lukken. Dat is waar we nu tegenaan lopen. De voorgaande seizoenen scoorden we wel vaak twee of soms driemaal voor rust en wist je dat de buit eigenlijk al binnen was. Dat is nu echt anders. De 0-1 was een flinke tegenvaller. Als wij als eerste scoren, krijg je toch een heel andere wedstrijd. Dat is ons helaas niet gelukt.”

Op de counter
Ook na de pauze zette Noordwijk alles in het werk om langszij te komen, maar de geroutineerde bezoekers hadden hun zaakjes prima op orde, waarbij waakzaamheid het devies bleef als Excelsior weer eens uitbrak. Wendt: ,,We moesten in de tweede helft bij de 0-1 automatisch meer risico nemen en dan heb je het lastig tegen een ploeg als Excelsior. We kregen helaas een stuk minder mogelijkheden dan in de eerste helft.”

Halverwege het tweede bedrijf trachtte Zethof het tij nog te keren door het duo Martijn le Congé en Denzel James in te brengen. Nog geen minuut in het veld was James de aangever waarna de inzet van Le Congé via een Excelsior-knie de aansluitingstreffer voorkwam.

Uiteindelijk nekte een onderschepte Noordwijkse breedtepass de 0-2 op. Handenbindertje Sekou Sylla liet de Noordwijk-defensie zijn hielen zien, waarna Mike van Vliet kansloos was op de magnifieke stift van de aanvaller. Met nog een klein kwartier te gaan leek de strijd daarmee gestreden, zeker toen arbiter Smit een ongelukkige handsbal van Rob Overvliet met een strafschop honoreerde. Daan Blij, die overigens een uitstekende wedstrijd afleverde, mikte vervolgens via de lat vanaf elfmeter over.

Drie keer op rij
Bij het ingaan van de blessuretijd leek het zowaar nog spannend te worden toen Wendt attent reageerde op slecht uitverdedigen van de tegenstander. De 1-2 bracht echter valse hoop teweeg bij de thuisploeg die twee minuten later definitief kopje onder ging toen Le Congé in een uiterste poging het leer in eigen doel werkte (1-3).

Door het inhaalprogramma van volgend weekend staat Noordwijk een weekje stil. Voor Wendt en zijn manschappen een welkome onderbreking getuige de woorden van Noordwijks aanvoerder. ,,Dat is nu wel even lekker. We verliezen drie keer op rij. Dat is even wennen voor ons.”

,,Noordwijk speelt gedurfd, ultra aanvallend.”

We zijn, behalve de eerste dertig minuten tegen Kozakken Boys, nergens weggespeeld. Integendeel. Het voetbal is goed, maar de eindfase breekt ons op en dat is zuur. Voor ons is het nu ‘koppie’s leeg maken’ en dan weer volle kracht vooruit. We weten wat we kunnen en ook waar we aan moeten werken.”

Nog meer pijn
Even verderop nam Corneille de felicitaties in ontvangst. De oefenmeester was in zijn nopjes met de drie punten waarmee zijn ploeg de matige seizoenstart voor een klein stukje wegpoetste. ,,Noordwijk speelt gedurfd, ultra aanvallend. Mede door zo vroeg druk te zetten. Daar hebben ze veel succes mee geboekt en wij hadden het er vandaag ook moeilijk mee. Kort gezegd, het kon vandaag alle kanten op”, erkende Corneille.

,,Het kwam dus goed uit dat niet zij, maar wij op voorsprong kwamen. Dat was best in ons voordeel vandaag. Aan de andere kant waren er ook een paar situaties waarin we ze nog meer pijn hadden kunnen doen. Het is altijd fijn om hier terug te komen en dat was vandaag zeker het geval”, eindigde de winnende trainer met een knipoog.

Noordwijk – Excelsior Maassluis 1-3 (0-1) 31. Den Hartog 0-1, 79. Sylla 0-2, 90. Wendt 1-2, 90+3. Le Congé 1-3 (eigen doel)

Bijz: 86. Blij (Excelsior Maassluis) mist strafschop

Noordwijk: Van Vliet, Oversloot, Overvliet, Rietveld, Bröcker (80. Waandels), Wendt, Reynaers, Roshanali, Van Staveren, Westdijk (66. Le Congé), Achefay (66. James)


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude