Komend weekeinde staan er twee streekderby’s op de rol. Een daarvan is Noordwijk-Katwijk. Voor Noordwijk is het treffen met Katwijk een van de laatste kansen om nog iets van het seizoen te maken, terwijl het voor de koploper slechts een nieuwe hobbel is op weg naar het komende kampioenschap. VIDB beschouwt voor met Katwijk-aanvaller Donny van Oijen en Maurits Splinter, middenvelder van Noordwijk.

,,Er moet iets heel geks gebeuren, willen we geen kampioen worden. Het zou mooi zijn om al spelend de titel te pakken. Het liefst tegen Quick Boys natuurlijk”, zegt Van Oijen. Een rekensommetje leert dat bij puntenverlies van de aartsrivaal zaterdag, de kraker op 21 maart al beslissend kan zijn. ,,Als je naar de ranglijst kijkt, moeten we van Noordwijk winnen. Maar een garantie is dat nooit”, kijkt de vleugelspeler vooruit.

Splinter is opvallend positief over de komende ontmoeting met de ongenaakbare equipe van Dick Schreuder. ,,We zijn zeker niet kansloos. Als wij spelen zoals de laatste weken kunnen wij goed partij bieden, maar dan zullen we wel onwijs veel strijdlust moeten tonen. We hebben veel vertrouwen in eigen kunnen en gaan gewoon ons eigen spel spelen. We leggen ons niet te veel druk op en we hebben vorig jaar ook van ze gewonnen.” Om dan uiteindelijk toch een knieval te maken. ,,Katwijk heeft een topploeg. Iedere trainer zou blij zijn met zo’n brede, goede groep.”

Degradant Noordwijk maakt in tegenstelling tot evenknie Katwijk een roerig seizoen door. Een trainerswisseling en een zevende plaats is tot nog toe de oogst. Niet de plek waarop van tevoren gehoopt was. ,,We zijn niet stabiel genoeg”, zegt Splinter. ,,We wisselen hele goede met hele slechte duels af. Daarin zijn we nog niet volwassen genoeg. De routine ontbreekt. Daarin zijn we echter niet de enige in de competitie. Het zit dicht bij elkaar. Een paar punten meer en we staan bij de bovensten.”

In het achterhoofd

Toch is de laatste weken weer de stijgende lijn ingezet. De derde periode lijkt voor Noordwijk de enige kans om nog iets van het seizoen te maken. ,,Het speelt in het achterhoofd, maar wij moeten gewoon wedstrijd voor wedstrijd bekijken. We spelen de laatste weken weer aardig voetbal. Dat moeten we zien vast te houden.”

Katwijk kent alleen maar luxeproblemen, ondervond ook Van Oijen enige tijd geleden toen hij zomaar op de bank belandde. Schreuder houdt van rouleren, iets waar voetballers van gruwelen. ,,Ik wil altijd spelen. Ben geen jongen die op de bank wil komen.” Recentste slachtoffer is Van Oijen’s kompaan en vriend Jeffrey Jongeneelen. Van Oijen weet wel waarom. ,Ik speel liever met Jeffrey, maar hij is de laatste tijd niet helemaal fit geweest. Dat heeft zeker ook meegespeeld.”

Tast het roulatiesysteem niet het vertrouwen aan van een aanvaller? ,,Natuurlijk moet een aanvaller vertrouwen krijgen”, stelt van Oijen. ,,Maar dat krijgen de spelers ook. Ik krijg juist veel vertrouwen. De trainer stimuleert juist dat je acties moet blijven maken.”

Geen verandering

,,Ik denk trouwens niet dat het snel verandert. Dit zul je blijven houden bij deze trainer. Hij kijkt naar meer dingen dan alleen voetbal en er is zoveel keuze. Het team wordt er niet minder van als er andere jongens een keer spelen.”

Splinter verlengde onlangs zijn contract op de Duinwetering. ,,We waren er snel uit. Van beide kanten wilden we graag met elkaar door en er was geen concrete interesse van andere clubs.”

Onder de nieuwe trainer Dogan Corneille staat Splinter weer vast in de basis. De speler met een van de beste trappen uit de regio is daar vanzelfsprekend blij om. ,,Ik heb een goede voorbereiding gedraaid, maar daarna was het wisselvallig. Ik pendelde tussen de bank en de basis. Sinds de komst van Dogan speel ik weer alles en dat doet me goed.”

In stelling gebracht worden

Maar waar komt de geblokte voetballer nu het beste tot zijn recht?  Is dat als spits of als nummer tien? ,,Ik ben een aanvallende middenvelder, die een goal kan maken”, zegt hij. ,,Ik moet in stelling worden gebracht rond de zestien zodat ik lekker kan uithalen. Zo heb ik meerdere goals gemaakt.”

Dan de opponent, die zaterdag na een achterstand RVVH klopte met 2-1. Heeft Van Oijen een verklaring voor de moeizame reeks wedstrijden waarin Katwijk steevast achter komt en toch wint.  ,,Dat is lastig te zeggen. We hebben altijd minstens zestig procent balbezit en creëeren ook wel voldoende kansen. Misschien heeft het toch onbewust met scherpte te maken. Ik vind wel dat er nogal makkelijk over gedaan wordt. Er zijn in deze klasse echt wel ploegen die ons pijn kunnen doen. Dus ik vind het heel knap dat we nog steeds ongeslagen zijn.”

Beide ploegen kennen een paar twijfelgevallen voor zaterdag. Robbert Susan keert terug van een schorsing bij Katwijk. Marc Langeveld en Paul de Lange zijn onzeker vanwege blessures. Bij Noordwijk zijn Brayen Brocker en Stefan Mertens op de weg terug van kwetsuren. Of zij kunnen spelen, is nog niet zeker.

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Aad de Winter/www.bobkat.nl

bannernoordwijk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen