,,Hoe lang is het geleden dat we al zo snel tegen een 0-2 achterstand aankeken?”, vroeg een Noordwijk-supporter zich na de snelle tweede treffer van Kozakken Boys vertwijfeld af. Dat zijn favoriete ploeg zich ruim een uur later met nog twintig minuten op de klok toch terug wist te knokken in de wedstrijd was meer dan waar menigeen op Sportpark Duinwetering nog rekening mee had gehouden. De vierde treffer van de veerkrachtige bezoekers was er kort hierna echter teveel aan voorde thuisploeg, die op het nieuwe niveau haar eerste seizoensnederlaag leed. De ploeg van Kees Zethof ging met 2-5 onderuit tegen de Werkendammers.

De basis voor de ruime nederlaag werd achteraf beschouwd al in het eerste halfuur gelegd. Vanaf de aftrap zette Kozakken Boys de gastheren muurvast op eigen helft. Het onherkenbare Noordwijk kwam er tegen de straffe wind in spelend in de beginfase in het geheel niet aan te pas.

Zo goed als elk duel ging verloren en het spel naar voren verleggen was er niet bij, waarbij bijna elke tweede bal een prooi was voor de gasten. Tel daar nog een aantal persoonlijke fouten bij op die niet bepaald ‘des Noordwijks’ waren en de 0-2 tussenstand na twintig minuten is verklaard. Met iets meer Werkendamse precisie had het duel op dat moment zelfs al gespeeld kunnen zijn.

Bekerduel weegt mee
,,Zeker in de beginfase was het vooral mannen tegen jongens”, vatte Kees Zethof de eerste fase van het duel samen. ,,Kozakken Boys beschikt gewoon over een uitstekende ploeg en zette ons van meet af aan vast. Je kon ook merken dat het bekerduel van afgelopen dinsdag tegen Rijnsburgse Boys bij ons nog meewoog.”

,,Kozakken Boys hoefde na rust zo nodig niet meer.”

Dat laatste vertaalde zich niet alleen in het spel, maar ook in het uitvallen tijdens de warming-up van verdediger Huib Oversloot, terwijl Martijn le Congé vanwege een enkelblessure die hij opliep tegen Rijnsburgse Boys op de tribune diende plaats te nemen.

Ook Kozakken Boys had personele problemen in de selectie. De club kon geen beroep doen op Royston Drenthe die met een bovenbeenblessure vier tot acht weken buitenspel staat. Kay Tejan mocht zich van de Werkendammers pas in de rust melden in Noordwijk vanwege het bijwonen van de uitvaart van zijn vriend en oud-ploeggenoot Kelvin Maynard. Hij zou in de slotminuten nog zijn opwachting maken.

Pittige opgave
De Werkendamse stormloop leverde, door simpel balverlies bij de thuisploeg, eerst de 0-1 op van Yasin Ouja. Dezelfde speler poeierde een vrije trap, gedragen door de wind, tien minuten later achter de kansloze Noordwijk-doelman Mike van Vliet. Dat diens collega Richard Arends pas na die tweede treffer zijn eerste balcontact had, vertelde alles over de eenzijdige openingsfase.

Noordwijk herstelde zich echter richting de thee en meende zelfs recht te hebben op een strafschop toen Raies Roshanali in de Werkendamse zestien tegen het gras werd gewerkt. Ook zag Nick van Staveren op slag van rust de 1-2 geannuleerd worden wegens buitenspel. Daardoor stond Noordwijk voor de pittige opgave om na de doelwisseling minimaal twee goals weg te werken.

Risico’s
De achtervolging die Noordwijk met de wind in de rug na de pauze wilde inzette, werd na een uur spelen echter wreed verstoord toen de in de diepte weggestuurde Tyrone Conraad de verre hoek achter Van Vliet vond (0-3). ,,Kozakken Boys hoefde na rust zo nodig niet meer”, analyseerde Zethof. ,,Nogmaals het is een uitstekende kwalitatief goede ploeg. Toch hebben we ze na onze mindere openingsfase pijn kunnen doen.”

,,Dit soort wedstrijden horen er jammer genoeg ook bij.”

Dat laatste bleek kort na de derde tegentreffer, toen Dylan Rietveld uit een hoekschop bij de tweede paal de 1-3 hard en hoog binnen werkte. Zethof: ,,Dat was voor ons het sein voor een driedubbele wissel. Alles op de aanval, waarbij Sander Bosma noodgedwongen naar de kant moest wegens een schouder die uit de kom was geschoten.”

De 2-3 van Thomas Reynaers, uit een identieke vrije als bij de 0-2, leek de spanning direct hierna weer volledig terug te brengen, maar niet veel later was het pleit dan toch beslecht in Werkendams voordeel, toen de rappe Conraad centrumspits Van der Laan vond (2-4). ,,Op dat moment stonden we achterin noodgedwongen één-op-één. We moesten wel risico’s moesten nemen om ook de derde treffer te maken. We maakten daarbij wel foute keuzes door aan de verkeerde kant te dekken”, zag de Noordwijkse trainer.

De rug rechten
Dat invaller Nizar Mekkaoui in de slotfase de deur definitief in het slot gooide was inherent aan de wedstrijd. ,,We spelen nu tussen de grote jongens. Als promovendus moet je het allemaal ook nog een beetje uitvinden. Ondanks de 2-5 is dit nu ook weer geen situatie waardoor we in zak en as gaan zitten. We moeten de rug rechten. Dit soort wedstrijden horen er jammer genoeg ook bij”, sloot Zethof na de eerste seizoensnederlaag af.

Noordwijk – Kozakken Boys 2-5 (0-2) 10. Ouja 0-1, 21. Ouja 0-2, 63. Conraad 0-3, 67. Rietveld 1-3, Reynaers 2-3, 74. Van der Laan 2-4, 83. Mekkaoui 2-5

Noordwijk: Van Vliet, Smith, Overvliet, Rietveld, Bröcker (70. Waandels), Bosma (70. Achefay), Reynaers, Roshanali, Van Staveren, Wendt, James (70. Westdijk)

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Kagia – UVS: welkom in de Tweede Klasse’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer