Na eerder de topklassers FC Lisse en Barendrecht uit de Districtsbeker te hebben gekegeld, moest ook Excelsior Maassluis er dinsdagavond op de Duinwetering aan geloven. In een duel dat van de eerste tot de laatste minuut boeide, trok Noordwijk verdiend met 3-2 aan het langste eind. Door deze overwinning plaatste Noordwijk zich voor de laatste acht en is een ticket voor de grote KNVB-beker binnen handbereik gekomen.

Districtsbekervoetbal heeft de naam nauwelijks boeiend te zijn. De toeschouwers die de gang naar het Noordwijkse sportpark wel maakten, wisten na afloop beter. Vanaf de aftrap kletsten beide ploegen er in een bijzonder hoog tempo volop in. Het gevolg was een wedstrijd waarin over het hele veld met het mes tussen de tanden werd gespeeld.

Toen Ruperto Dorothea na een klein halfuur met een wonderschone lob vanaf 25 meter het leer tegen het nylon deponeerde, had de thuisploeg met iets meer precisie al op een 3-1 voorsprong kunnen staan. Beide ploegen hadden daarvoor al de paal geraakt, terwijl Noordwijk nog drie mogelijkheden jammerlijk om zeep hielp. ,,We hebben ze overklast voor rust. Alleen vertaalden we het niet in doelpunten”, beaamde Dogan Corneille na afloop. ,,Ons overwicht kwam niet omdat Excelsior het liet lopen, integendeel zelfs. We hadden ze bij de strot en dat hadden we beter moeten uitspelen.”

Verbale uitingen
Was de 1-0 een goal om in te lijsten, Noordwijks nummer twee kwam minimaal in de buurt van de openingstreffer. Jeroen Borsboom werd op rechts de diepte in gestuurd, controleerde de bal perfect, om daarna met een laag en hard schot de verre hoek achter Van Leeuwen te vinden. Al voor de 1-0 had Excelsior–trainer Rijsdijk ingegrepen door routinier Niels Redert binnen de lijnen te brengen om het evenwicht op het middenveld te herstellen. Die ingreep bood echter nauwelijks soelaas. De inbreng van Redert beperkte zich vooral tot verbale uitingen richting zijn ploeggenoten.

Dat was voor Rijsdijk aanleiding om na de thee de boomlange Kevin Vink in de spits te posteren. Excelsior deed er een schepje extra bovenop door het vooral over de fysieke boeg te gooien. Met die speelwijze had Noordwijk het een stuk lastiger. Vink miste al binnen een minuut met hoofd, waar hij normaliter het net wel weet te vinden. Hij scoorde, uiteraard met een kopbal, even later wel de aansluitingstreffer en had ook de 2-2 op zijn schoen, maar mikte dit keer riant naast. ,,Na een uur heb ik het omgezet door Rob Overvliet te brengen”, vertelde Corneille. ,,Met zijn lengte heeft hij het ‘gevaar-Vink’ daarna knap geneutraliseerd. Na rust waren we het stuur een kwartier kwijt, maar dat hebben we knap rechtgezet. We zijn 4-4-2 gaan spelen en vanaf dat moment hadden we het verdedigend makkelijker, ook al bleef Excelsior aandringen.”

Stand gehouden
Even leek het verkeerd af te lopen voor Noordwijk toen de bal uit de kluts zomaar voor de voeten van Rosario Almeida rolde. Vrij voor Amezrine strandde de aanvaller echter op de sluitpost. De speldenprikken van Noordwijk bleven aan de overzijde ook niet zonder gevaar. Na een duel bij de cornervlag leidde knullig Maassluis’ balverlies de 3-1 in. Over drie schijven schoot Guy Smith van dichtbij de 3-1 tegen de touwen en leek de koers gelopen. Zoals het een echt bekerduel betaamt, werd het toch nog spannend toen Almeida van dichtbij de 3-2 liet aantekenen. Inclusief blessuretijd volgden nog zeven spannende minuten, waarin Noordwijk stand hield.

,,Daar zijn we wel aan toe”, zei Corneille over de aangebroken winterstop. ,,We hebben het de eerste seizoenshelft uitstekend gedaan. Van de laatste acht wedstrijden hebben we er zeven gewonnen en slechts eentje gelijkgespeeld”, haalde de geboren Limburger de statistieken er nog even bij. Om er fijntjes aan toe te voegen dat er door zijn ploeg, inclusief de oefenperiode, in negen wedstrijden zeven keer van een Topklasser was gewonnen.

,,Daarom was dit weer een wedstrijd die past in het leerproces”, vertelde Corneille. ,,We hebben stand gehouden tegen een uitstekende ploeg, die ook fysiek heel sterk is. We hebben de druk weerstaan en er ons gaandeweg de tweede helft weer onderuit gevoetbald. Dat soort zaken maakt je alleen maar sterker, terwijl ik vanavond drie spelers speeltijd heb gegeven die de afgelopen periode niet eens in de basis stonden. Ook dat maakt ons niet zwakker. Allemaal punten om met een heel goed gevoel de winterstop in te gaan.”

Noordwijk – Excelsior Maassluis 3-2 (2-0). 27Dorothea 1-0, 37. Borsboom 2-0, 54. Vink 2-1, 83. Smith 3-1, 87. Almeida 3-2.

Noordwijk: Amezrine, Manuputty, Le Congé, Veerman, Bröcker, Smith, Hoogerwaard, Splinter,  Dorothea (63. Overvliet), Borsboom, James (81. Wendt).

Archieffoto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)