Medekoploper Noordwijk rekende na een dramatische eerste helft (0-1) na de thee af met promovendus Haaglandia. Hoewel de 3-2 eindstand, dezelfde uitslag als vorige week bij Deltasport, wellicht anders doet vermoeden, had de roodwitte zege veel hoger uit kunnen pakken.

Dogan Corneille zag het optreden van zijn ploeg voor rust met lede ogen aan. De oefenmeester kwam tot drie keer toe uit de dug-out om zijn manschappen aan te sporen tot grotere daden en geconcentreerder voetbal. Zijn woorden bleken collectief aan dovemansoren gericht. Noordwijk slaagde er maar niet in haar geliefde positiespelletje op de mat te leggen. De defensie van Haaglandia, de meest gepasseerde verdediging in de Hoofdklasse A, bleef met twee vingers in de neus overeind. De beste mogelijkheden waren zelfs voor de bezoekers. Er moest echter een strafschop aan te pas komen om de Rijswijkers op voorsprong te zetten. Vleugelverdediger Mitchell Jacobs mocht zomaar de Noordwijk-zestien binnen stormen, waarna hij werd aangetikt en er voor arbiter Ruud Bossen niets anders opzat dan naar de stip te wijzen.

Duijn                                     Aanvaller Jaap van Duijn voerde zijn seizoenstotaal op naar vijf

Tekenend voor het Noordwijkse gebrek aan concentratie was de situatie die hierop volgde. Ivailo Staal zag zijn penalty gekeerd worden door Mustafa Amezrine, waarna er geen Noordwijker op het idee kwam om te hulp te snellen. In de rebound vond Staal het net alsnog: 0-1. ,,In de rust hebben we elkaar even goed aangekeken”, vertelde Maurits Splinter. ,,Zo’n beetje alles ging mis. Net zoals elke steekpass, die telkens eindigde bij de tegenstander. Gelukkig konden we het tij na rust wel keren.”

Dat gebeurde zonder Ruperto Dorothea. De middenvelder maakte plaats voor Emiel Wendt en dat bleek een goede zet. De goal van Haaglandia kwam na de doelwisseling direct onder hevige druk te staan. Dat leverde binnen vijf minuten drie (onbenutte) mogelijkheden op. Bij kans nummer vier was het wel raak, Sander Bosma vond Jaap van Duijn die met een tikkeltje geluk van achter zijn standbeen de 1-1 binnen werkte. Noordwijk wilde hierna doordrukken, maar had nog wel twintig minuten nodig om het verschil te maken, omdat de lat (tweemaal) en de paal eerder succes in de weg zaten. Net als bij de gelijkmaker was wederom Bosma de aangever. Wendt torende na diens voorzet hoog uit boven de Haaglandia-defensie, om vervolgens met een welgemikte kopbal de 2-1 te laten noteren.

Hoogerwaard                                     Een sierlijke Diederick Hoogerwaard in duel

Toen Van Duijn even later knullig uitverdedigen koelbloedig afstrafte, was de koers gelopen. Dat de gasten ver in blessuretijd op de counter nog toesloegen, telde louter voor de statistieken. Splinter: ,,We hebben laten zien dat we een wedstrijd na een achterstand toch nog naar onze hand kunnen zetten. Dat gebeurde eerder in het bekerduel bij Hercules en dat is wel een verschil met vorig seizoen. Toen hadden we grote moeite om uit achterstand terug te komen.”

,,We hielden geloof in een goede afloop door na rust wel geconcentreerd te spelen”, vervolgt Splinter. ,,Zodoende kun je het ook als een nuttige test zien, hoewel het natuurlijk niet de bedoeling was om op achterstand te komen. We vormen een team van winnaars met een plan en dat heeft ons over het dode punt heen geholpen. Volgende week bij Quick Boys hoeft niemand ons op scherp te zetten. We zijn er klaar voor.”

Samenvatting Noordwijk TV

Noordwijk-Haaglandia 2-3 (0-1). 42. Staal 0-1 (penalty), 53. van Duijn 1-1, 75. Wendt 2-1, 81. van Duijn 31, 90+3 Boukhari 3-2.

Noordwijk: Amezrine, Manuputty, Le Congé (85. Bröcker), Veerman, Bosma (82. Mol), Gonçalves, Hoogerwaard, Splinter (46. Wendt), Dorothea, Lomis, Van Duijn.

Tekst: Leo Schrama

Foto’s: Ron van der Linden