Liefst twaalf duels op rij ongeslagen: met die status op zak stond Jong FC Groningen zaterdagmiddag op Sportpark Duinwetering aan de aftrap. Precies 104 tellen na de eerste balomwenteling kwam het zelfs op een 0-1 voorsprong in Noordwijk. Daardoor leek de koploper van de Derde Divisie met een probleem te worden opgezadeld. Een uiterst lastige middag lag daarmee in het verschiet. Uiteindelijk rolde er een verdiende maar zwaarbevochten 2-1 zege voor de gastheren uit de bus, waardoor de voorsprong van vijf punten op het eveneens winnende Quick Boys intact bleef.

Over zeven dagen staat op Nieuw Zuid de clash tussen beide buren op de rol. In de aanloop daar naartoe was Noordwijk er vooraf op gebrand om met de bestaande marge tegen de enig overgebleven concurrent om de titel aan te kunnen treden. Dat bleek geen gemakkelijke opgave tegen het dartele FC Groningen, dat als een geoliede voetbalmachine aan het duel begon.

Patent
Simpel Noordwijks balverlies leidde tot een razendsnel uitgevoerde tegenstoot die door goed ingrijpen van Roy Rondeltap tot een hoekschop werd verwerkt. Daaruit zette Lars Kramer bij de eerste paal zijn hoofd succesvol tegen het leer (0-1). Een pikstart waar Noordwijk zelf dit seizoenen zo vaak zelf patent op had.

,,We verslikten ons in die bal. Waar we een hoge voorzet bij de tweede paal verwachtten, liep het anders. De organisatie was even weg bij ons en toen keken we zomaar tegen een achterstand aan. Daardoor leek het een nog lastiger middagje te gaan worden, dan dat we al verwacht hadden”, haalde Rob Overvliet de eerste wedstrijdminuten terug.

,,Met iets meer precisie maken we er gewoon nog twee. Dat was ook wel de krachtsverhouding binnen de lijnen.”

Even snel als ‘de Groninger voorsprong’ tot stand was gekomen, werd deze weer van het scorebord geveegd toen Tjeerd Westdijk in het strafschop gebied tegen het gras werd gewerkt. Vanaf elfmeter klaarde Thomas Reynaers de klus geroutineerd (1-1).

Noordwijk had vervolgens toch even de tijd nodig om zich te wapenen tegen de balvaardige noorderlingen. Matthijs Hardijk gleed vrij voor Rondeltap weg op het moment dat de aanvaller wilde afdrukken, terwijl de Noordwijkse keeper even later adequaat met de voet reageerde na een weergaloze actie op de achterlijn van Jannik Pohl.

,,Noordwijk pakte het hierna wat meer opportunistisch aan en daar hadden we moeite mee”, blikte de Groningse trainer Alfons Arts terug op het restant van de eerste helft. ,,Met als gevolg dat we door twee fouten in onze defensie de 2-1 kort voor rust zomaar weggaven.”

Daarmee had de oefenmeester van Jong FC Groningen een punt. Een hoge, kansloze rood-witte voorzet werd eerst nodeloos door een Groninger hoofd weg gekopt, waarna Luuk Wouters al glijdend voor de assist op de dankbare Nick van Staveren zorgde. Van dichtbij zorgde de inwoner van Zwaanshoek voor de 2-1 ruststand.

Niet in de problemen
Het tweede bedrijf was van een iets minder kaliber. Dat kon ook bijna niet anders door het hoge tempo dat beide ploegen in de eerste helft hadden gehanteerd. De gasten blaften wel, maar beten niet, terwijl Noordwijk in een open wedstrijd een aantal keer verzuimde het karwei in de tegenstoot te klaren.

,,Dat was het enige dat er na de rust bij ons aan ontbrak”, aldus Overliet. ,,Voor het overige hebben we het vooral zakelijk aangepakt tegen deze lastige tegenstander. Op twee gevaarlijke momenten van Groningen na, zijn we niet in de problemen gekomen. Met iets meer precisie maken we er gewoon nog twee. Dat was ook wel de krachtsverhouding binnen de lijnen.”

Doordat ook Noordwijk niet door beet, bleef het tot de laatste minuut spannend in een wedstrijd die het aankijken meer dan waard was. ,,We zijn dit seizoen wel vaker op achterstand gekomen, waarna we het toch wisten om te draaien. Dat is toch een stukje ervaring die deze ploeg in zich herbergt.”

,,En eerlijk is eerlijk, de huidige voorsprong van vijf punten geeft ons natuurlijk wel wat extra lucht als we over een week aan de aftrap staan.”

,,Vooral defensief hebben we het vandaag goed gedaan. Na rust hadden we de controle. Groningen stak heel veel energie in de wedstrijd, dus dat we wonnen, was een compliment voor het hele team”, roemde Overvliet z’n team. ,,We worden niet zo snel meer zenuwachtig, integendeel. Ons enige doel was vandaag om te winnen en dat is opnieuw gelukt. Inmiddels zijn we bezig aan weer een mooie serie.”

Kloof
Voor Overvliet en zijn medespelers gaat de focus na dit weekend op Quick Boys. Een duel dat gaat bepalen of Noordwijk de titel in de wacht gaat slepen of dat de blauw-witten de slotfase nog zinderend spannend gaan maken. Voor Overvliet geldt er over zeven dagen maar één ding: winnen.

Dat blijkt ook duidelijk uit zijn woorden. ,,Die wedstrijd benaderen we echt niet anders dan alle andere wedstrijden. We gaan elke week vol voor de winst. Dat is aanstaande zaterdag niet anders. Quick Boys is voor ons gewoon één van de 34 wedstrijden. We willen de kloof graag op acht punten brengen. En eerlijk is eerlijk, de huidige voorsprong van vijf punten geeft ons natuurlijk wel wat extra lucht als we over een week aan de aftrap staan.”

Noordwijk – Jong FC Groningen 2-1 (2-1) 2. Kramer 0-1, 4. Reynaers 2-1 (pen.), 39. Van Staveren 2-1

Noordwijk: Rondeltap, Smith, Overvliet, Van der Neut, Bröcker, Reynaers, Roshanali (68. Roshanali), E. Wendt, Achefay (83. Bosma), Westdijk (89. A. Wendt), Van Staveren

Archieffoto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels