Het paste allemaal precies in de voetbalweek die achter ons lag. Nadat eerst Liverpool en Barcelona op dinsdagavond een spektakelstuk opvoerden, was het een dag later te bizar voor woorden wat er zich in de Johan Cruijff Arena afspeelde tussen Ajax en Tottenham Hotspur in de Champions League. Zaterdagmiddag deden Noordwijk en DOVO daar nog eens een extra schepje bovenop in de Derde Divisie. In een duel met een zeer wisselend scoreverloop kregen de emoties nog meer lading door de volkomen onverwachte 0-2 nederlaag van concurrent Quick Boys. Noordwijk, dat na rust een 1-3 achterstand volledig wegpoetste, heeft met nog twee speelronden te gaan het kampioenschap voor het grijpen.

De ontlading was na de 4-3 zege op de ploeg uit Veenendaal al groot op Sportpark Duinwetering. Maar omdat Quick Boys op dat moment nog een halfuur had om iets aan de 0-2 achterstand tegen VVOG te doen, was het toch nog even afwachten geblazen of het dak er echt af kon. Daar waar de koploper met nog dertig minuten te gaan een achterstand van twee goals wel wist goed te maken, bleef Quick Boys zes kilometer verderop steken in goede bedoelingen.

Dat Noordwijk alles uit de kast moest halen om de punten deze middag thuis te houden, lag niet direct voor de hand. De ploeg van Kees Zethof dicteerde de wedstrijd en na de 1-0 van Nick van Staveren lagen de gastheren op koers. ,,We waren heer en meester in die fase”, aldus de doelpuntenmaker die van dichtbij simpel kon intikken nadat goalie Tim van de Weerdhof misgreep bij een hoekschop. ,,We vergaten daarna alleen om verder weg te lopen.”

,,Wat dat betreft hebben we geleerd van de recent verloren wedstrijd bij Quick Boys, waarin we veel te snel de lange bal gingen hanteren.”

Slecht uitverdedigen, gevolgd door een klutssituatie, leidde tot de onverwachte 1-1. De beste kansen waren daarna opnieuw voor de thuisploeg. Waar eerder een inzet van Emiel Wendt niets had opgeleverd, had Tjeerd Westdijk voor de 2-1 moeten zorgen. Voor bijna open goal, miste de spits echter jammerlijk. Die misser kwam Noordwijk duur te staan. In de tegenstoot liet collega-spits Joshua Patrick met zijn 32e(!) seizoensgoal zien hoe het wel moest. En opnieuw zag het er verdedigend bij Noordwijk niet goed uit, waarna de geslepen goaltjesdief een voorzet vanaf de linkerflank knap met het hoofd verlengde in de verre hoek (1-2).

Focussen
,,We gingen voetballend goed de rust in”, hield Zethof zijn gehoor na afloop voor. ,,Om er daarna slecht uit te komen. Toch heb ik niet in zak en as gezeten. Ook niet na de 1-3, in een fase waarin DOVO domineerde. Over de stand in een wedstrijd maak ik me nooit druk. Daar moet je je niet door laten beïnvloeden. Het gaat erom dat je je als ploeg blijft focussen op het voetbal, zoals je dat wilt spelen. Wat dat betreft hebben we geleerd van de recent verloren wedstrijd bij Quick Boys, waarin we veel te snel de lange bal gingen hanteren.”

Besef
Toch werd de opgave er voor Noordwijk na 55 minuten niet gemakkelijker op toen Roy Bakkenes, hem werd geen strobreed in de weg gelegd, een solo over dertig meter met een doeltreffende lage schuiver afsloot. Noordwijk zwoegde en ploeterde in die fase dat het een aard had, waar DOVO voor de voetballende oplossing bleef kiezen.

Een dubbele wissel bracht echter soelaas voor de koploper. Het voetbal keerde weer terug in de ploeg en omdat Wendt, weliswaar in twee instanties, met het hoofd de hoop in de Noordwijk-harten kort hierna terugbracht, groeide het besef dat er nog van alles mogelijk was.

,,Die dubbele wissel was hoe dan ook nodig. Bovendien vielen die tegentreffers op een goed moment. We hadden nog een halfuur”, aldus Zethof die vijf minuten later opnieuw resultaat zag toen de volledig ongedekte Van Staveren bij de tweede paal, ook al in twee instanties kon raak koppen.

,,One down, two to go. Maar als het aan mij ligt mag het volgende week in en tegen Hoek ook al feest zijn.”

Het hek was helemaal van de dam toen de doelpuntenmaker nog geen vijf minuten later opnieuw het goudhaantje was door van dichtbij de 4-3 binnen te werken. ,,Het zijn nooit de mooiste goals die ik scoor, maar dat maakt me geen reet uit. Het gaat erom dat je scoort. Hoe dan ook. En dat is vandaag gelukt”, lachte de aanvaller, die intussen achttien treffers achter zijn naam heeft staan.

Feest
,,Natuurlijk is het geen toeval dat we het opnieuw recht weten te zetten. De knop moest om na de 1-3 en dat hebben we met elkaar op weten te brengen. Dat is de kracht van dit team. We kunnen allemaal goed voetballen, maar als het anders moet, worden de mouwen opgestroopt”, blikte Van Staveren terug op de even bizarre als geslaagde inhaalrace van zijn ploeg.

Waarna hij tot slot zijn statement van een week eerder nog maar eens in een iets aangepaste versie van stal haalde ,,One down, two to go. Maar als het aan mij ligt mag het volgende week in en tegen Hoek ook al feest zijn.” Daarna zocht de ‘Man of the Match’ snel de kleedkamer op. Daar was het opnieuw feest toen de verliespartij van Quick Boys op deze bizar verlopen middag een vaststaand feit was.

Noordwijk – DOVO 4-3 (1-2) 18. Van Staveren 1-0, 34. Zeeman 1-1, 45. Joshua Patrick 1-2, 55. Bakkenes 1-3, 67. Wendt 2-3, 72. Van Staveren 3-3, 78. Van Staveren 4-3

Noordwijk: Rondeltap, Smith, Overvliet, Van der Neut, Bröcker, Reynaers, Roshanali (77. Bosma), Achefay (62. Le Congé), Wendt, Van Staveren, Westdijk (62. James)

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Quick Boys verliest en lijkt titel uit het hoofd te kunnen zetten’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer