Zij die het laatst lachen, die lachen het best. De Katwijkse sloopkogel van de afgelopen weken leek geen tegenstand te dulden. De baas in de eigen gemeente, de streek en van heel amateurvoetbal Nederland. Tot de paars-gele fundering voet aan de grond kreeg op De Krom in de KNVB-beker. Hoe hard de kogel ook tegen het Noordwijkerhoutse gebouw aan slingerde, hij brak niet. En zo liep VVSB uiteindelijk na negentig minuten voetbal met een 1-2 zege op Katwijk weg van De Krom.

Katwijk-trainer Dick Schreuder had een zomer lang zitten broeden, kneden en formeren. Z’n elftal tot in de puntjes geperfectioneerd. De start in de Tweede Divisie dwong de afgelopen twee maanden respect af. Niemand leek de oranje-machine te kunnen stoppen.

De supporters vierden de afgelopen tijd het feestje mee. Trots vooral. Uitlatingen in de media over de wonderlijke start, waarbij de Katwijkers zelfs met Manchester City werden vergelijken werden gedeeld of geretweet. Op De Krom heerste een rust met een glimlach van oor tot oor.

Natuurlijke doping
Had je dus een bookmaker van tevoren gezet op het KNVB-bekertreffen tussen de twee giganten uit de Bollenstreek, dan had je meer geld kunnen halen uit een overwinning van VVSB. De Katwijkers leken op voorhand favoriet. Een ploeg in de juiste flow, misschien ook wel gewoon de betere selectie.

,,Deze ploegen waren aan elkaar gewaagd, we lieten elkaar niet voetballen.”

Maar wat de KNVB-beker doet met een ploeg als VVSB kan het beste worden omschreven als natuurlijke doping. In een gelijk enerverende openingsfase schoot Katwijk het beste uit de startblokken via vooral Marciano Mengerink. De Amsterdamse spits schoot vanaf randje zestien kiezelhard op de deklat. Het schot van Mo el Osrouti uit de omschakeling, dat VVSB er tegenover stelde, bleek later de eerste waarschuwing van het strijdplan van de Noordwijkerhouters.

Katwijk zou de bal krijgen, mogen heersen op eigen veld, tot aan de zestien. VVSB trachtte, net als eerder in de week tegen Achilles ’29, de tegenstander op te wachten en via de omschakeling er uit te stoten dankzij de snelle aanvallers; El Osrouti en Tommy Bekooij.

Grip
De rollen pasten de beide elftallen in ieder geval in de eerste helft voortreffelijk. ,,Deze ploegen waren aan elkaar gewaagd”, zou Schreuder na afloop concluderen. ,,We lieten elkaar niet voetballen.” Waar het kijkspel het eerste kwartier prima was, sijpelde een trager veldspel langzaam door de kiertjes van de eerste helft.

Katwijk bonsde op de deur en kreeg vooral via spits Mengerink de grootste kansen. Zo kopte hij één keer tussen Tomas Arroyo en Jordy Zwart in vogelvrij naast, maar de thuisploeg kreeg nooit echt de honderd procent grip op VVSB waar het wel openlijk naar zocht.

Frans van Niel (r) wil een bal aannemen met Paul de Lange in z’n rug

De Noordwijkerhouters wachtten op hun beurt geduldig op dat ene moment van onoplettendheid bij de Katwijkers en die volgde na ruim vijftig minuten spelen. Na slecht uitverdedigen van Kay Blokland kreeg El Osrouti de bal. De aanvaller hield Blokland en Stefan Plat bezig, trok naar binnen en zette via een schuiver in de lange hoek VVSB op een 0-1 voorsprong.

Nog geen drie minuten later belandde een corner van VVSB uiteindelijk via het hoofd van Blokland achter z’n eigen doelman Ricardo Kieboom. De verdediger die verder z’n mannetje stond, speelde daarmee toch een ongelukkige wedstrijd.

Schreuder baalde logischerwijs hoe zijn elftal de wedstrijd in een paar minuten volledig weggaf. ,,VVSB scoorde op de momenten dat wij onze afspraken niet nakomen. Bij cornerballen, of balverlies.” Het sein voor de Katwijkse trainer om ‘va-banque’ te gaan spelen. Met het inbrengen van Steven Sanchez Angulo, Frank Vervoert en Mike van den Ban probeerde Schreuder alles op de aanval te zetten.

Meeleven
Dat aanvoerder Robbert Susan direct na de wissel uit een vrije trap de 1-2 binnenkrulde, zorgde dat het kolkende bloed weer door de aderen heen gierde bij de Katwijkse fans. ,,Dan weet je dat het voor ons lastiger gaat worden”, zag ook Tommy Bekooij.

De VVSB-aanvaller werd in de tweede helft gewisseld voor Loyd van der Wilden en moest noodgedwongen op de bank toekijken hoe Katwijk de duimschroeven aandraaide. Het voetbal werd er niet beter op, de spanning des te ondraaglijker. ,,De hele bank leefde mee. De hele bank stond langs het veld. Het was gewoon onze beurt om weer te winnen van Katwijk, nadat we vorig jaar hadden verloren in de competitie. Mooi man, zo’n derby”, sprak Bekooij.

Naarmate de tijd verstreek kreeg Katwijk-aanvaller Damiano Schet, die een redelijk onzichtbaar duel speelde, tien minuten voor tijd een mooie steekbal van Susan. Maar zijn schot vanuit een moeilijke hoek vond de voeten van VVSB-keeper Ruben Valk.

‘En daarmee lachten de Katwijk-supporters voor de wedstrijd, maar liepen de Noordwijkerhouters juist met een ‘big-smile’ De Krom af.’

Bekooij’s invaller Van der Wilden zag zijn schitterende krul aan de andere kant vlak boven de lat sterven in schoonheid. Ook Richelo Fecunda, die de bal uit de kluts ineens voor z’n voeten kreeg en in de ogen kon kijken van keeper Kieboom, zag zijn inzet stranden op de keeper.

Typisch
Misschien was de laatste kans voor Raoul Esseboom nog wel het meest exemplarische moment van de avond. Blokland bracht al koppend de bal terug in het vijfmetergebied en via een rare stuit zette hij z’n collega Esseboom daarmee bijna vrij voor de goal.

De Amsterdamse verdediger schampte de bal en zag daarmee een kans naast de goal verdwijnen. Dicht bij een goal, maar toch heel ver weg. Zoals eigenlijk de hele avond. En daarmee lachten de Katwijk-supporters voor de wedstrijd, maar liepen de Noordwijkerhouters juist met een ‘big-smile’ De Krom af.

Katwijk – VVSB 1-2 (0-0) 56. El Osrouti 0-1, 59. Blokland (eigen goal) 0-2, 65. Susan 1-2

Katwijk: Kieboom, Van Dam, Esseboom, Blokland, De Lange (64. Sanchez Angulo), Van Noord, Susan, De Loor (64. Van den Ban), Plat (64. Tervoert), Mengerink, Schet

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Zwart, Vijlbrief, Van Pelt, De Rijk, Van Niel, Bekooij (51. Van der Wilden), Pauw (46. Koopman), El Osrouti