[slideshow_deploy id=’45842′]

Een bekersprookje, maar afgaand op het duel tegen eerstedivisionist Sparta Rotterdam was het niet meer dan terecht dat Noordwijk zich dinsdagavond in eigen huis plaatste voor de tweede ronde van de KNVB-beker. Met uitstekend voetbal werd de Henk Fräser-brigade dinsdagavond naar een even verrassende als verdiende 3-2 nederlaag gespeeld. De euforie direct na afloop was dan ook net zo terecht als uitbundig.

Na ruim negentig minuten ‘puntje-op-de-stoel-voetbal’ was het eindelijk zover. Toegegeven in de ultieme slotfase diende de thuisploeg de allerlaatste krachten aan te spreken om de nipte 3-2 voorsprong over de eindstreep te trekken. Dat gebeurde ook nog eens door dezelfde elf spelers die ook aan de aftrap stonden.

Daarvoor had Sparta op een periode in de eerste helft na haar handen vol aan de rood-witten, die zowel bij een voorsprong als bij een achterstand hun eigen spelletje bleven spelen. De beloning daarvoor kregen de Noordwijkers in het tweede bedrijf toen een 1-2 achterstand werd omgebogen in een 3-2 voorsprong.

Met Denzel James als absolute smaakmaker bij de thuisploeg, waarbij de overige credits in één adem naar zijn ploeggenoten dienen te gaan. Bergen werk verzettend, goed voetballend en onder alle omstandigheden het geloof in eigen kunnen blijven behouden, bleken deze avond de winnende ingrediënten aan De Duinwetering.

,,Uitkappen en daarna met mijn rechterbeen binnenschuiven.”

Slordig huiswerk
Noordwijk schoot daarbij als een raket uit de startblokken. Binnen de kortste keren dook Raies Roshanali vrij op voor Roy Kortsmit. Waar de 1-0 nog uitbleef was een perfecte steekpass van Thomas Reynaers voldoende om Denzel James vrij voor de Sparta-goalie te zetten.

,,Uitkappen en daarna met mijn rechterbeen binnenschuiven”, aldus James, die als een ware TGV over zijn arme tegenstander Fankaty Sabo heen was gedenderd. De verdediger kreeg vervolgens ook de rest van de avond vooral de hielen van de watervlugge James te zien. Het was toen al duidelijk dat Sparta haar huiswerk niet of in ieder geval slordig had gedaan.

Voorschot
Sparta pakte de zaken na de snelle achterstand wat beter aan en ging op zoek naar de gelijkmaker. Die stond tien minuten later op het scorebord. De jonge Leidenaar Abdou Harroui kreeg even de tijd om uit te halen en deed dat voortreffelijk. Met een fraai wegdraaiende inzet was Roy Rondeltap kansloos (1-1). Vervolgens wilde Sparta doordrukken. Noordwijk had het even lastig en dat bleef niet zonder gevolgen.

Een harde inzet kon door Rondeltap nog wel gekeerd worden, maar omdat Noordwijk niet voor opruiming kon zorgen, mocht opnieuw Harroui van dichtbij succesvol afdrukken (1-2). Na een kopkans voor Tjeerd Westdijk, die net voorlangs verdween, had Lars Veldwijk namens Sparta kort voor de thee een voorschot op de volgende ronde kunnen nemen. De misser van de spits zorgde ervoor dat het halverwege nog altijd een wedstrijd was.

Blijven voetballen
,,Met de 1-2 op het scorebord haalden we de rust en dat kwam ons wel goed uit”, sprak Zethof. ,,Dan weet je dat Sparta niet vol vuur in de schoenen aan de tweede helft begint. Kansloos achtte ik ons op dat moment zeker nog niet. We bleven ons vasthouden aan het voetbal zoals we dat tegen elke tegenstander spelen. Dat hebben we na rust ook op kunnen brengen tegen een ploeg als Sparta. Geen gekke dingen doen en gewoon blijven voetballen.”

,,Nee, ik wilde het zelf niet afmaken.”

De beloning daarvoor kreeg Noordwijk binnen zes minuten. Na een vlotte aanval was Raies Roshanali het eindstation. Met een kopie van de eerste Sparta-goal schoot de middenvelder zijn ploeg naast de Kasteelheren (2-2). Een treffer die de eerste haarscheurtjes bij Sparta opleverde. Hoewel Rondeltap tussen alle bedrijven door met een katachtige reactie Noordwijk voor een nieuwe achterstand behoedde.

Aan de beurt
De gelijkmaker zorgde echter voor nog meer brandstof in de Noordwijk-tank, terwijl Sparta – naarmate het duel vorderde – steeds meer overstapte op de lange bal. Noordwijk bleef geduldig op haar kansen loeren, waarbij opnieuw James belangrijk was. Weggestuurd op de linkerflank behield hij het overzicht en leverde het leer in bij Sabir Achefay, die de 3-2 binnen mocht binnenlopen. ,,Nee, ik wilde het zelf niet afmaken. Als het fout was gegaan, had ik aan de beurt geweest bij de jongens. Sabir stond er bovendien een stuk beter voor”, stelde James.

,,In de slotfase moesten we echt onze laatste krachten aanspreken.”

Wat volgde waren, inclusief blessuretijd, nog veertien hectische minuten. Sparta gooide alles vol op de aanval. In blessuretijd dwong het driemaal op rij een hoekschop af, waarbij de mee naar voren gekomen Kortsmit zijn ploeg bij nummer drie bijna naast Noordwijk kopte. Tot zijn afgrijzen verdween zijn inzet via de lat over de Noordwijk-goal.

Storm
,,Ja, in de slotfase moesten we echt onze laatste krachten aanspreken. Sparta vergat na de gelijkmaker echter te blijven voetballen. Het keek alleen maar naar de tussenstand en dat ging ten koste van de zorgvuldigheid. Dat was in ons voordeel. Je weet dat de storm naarmate het einde nadert steeds meer gaat opsteken. Daarbij moet je ook een tikkie geluk hebben, maar afgaande op de gehele wedstrijd hebben we het zelf afgedwongen”, vond Zethof. De winnende oefenmeester bleef zoals altijd ook na afloop de rust zelve.

Dat was heel anders bij de elf acteurs. Terwijl de Sparta-spelers teleurgesteld afdropen, vierde Noordwijk het feestje uitbundig op het veld met haar supporters. Onder wie James, die met een goal en een assist een belangrijke bijdrage aan het bekersucces leverde. James richtte het vizier vervolgens alvast op de volgende ronde. ,,Ja, ik hoop op Feyenoord uit. Dat lijkt me echt geweldig.”

Noordwijk – Sparta 3-2 (1–2) 7. James 1-0, 16. Harroui 1-1, 25. Harroui 1-2, 51. Roshanali 2-2, 79. Achefay 3-2

Noordwijk: Rondeltap, Smith, Overvliet, Van der Neut, Brȍcker, Reynaers, Roshanali, Achefay, Wendt, Westdijk, James.