Sinds vorig weekend zijn zowel SJC als Noordwijk koploper in de Hoofdklasse. Tijd dus om deze Noordwijkse macht is even onder de loep te nemen. Dat kan natuurlijk het beste met twee spelers die beide clubs kennen: SJC-spits Tom Duindam en Noordwijk-verdediger Sander Bosma. Duindam heeft deze zomer de Duinwetering verruilt voor de ploeg van Sjaak Polak. Bosma ging zijn trainer Kees Zethof achterna en is de omgekeerde weg bewandeld. Vijf stellingen voor deze twee rasechte Noordwijkers.

Stelling 1: Bij Noordwijk/SJC zit ik op mijn plek.

Duindam: ,,Ja ik zit hier zeker op mijn plek. Ik ben hier natuurlijk ook ooit begonnen, dan is het wel leuk om nu weer terug te zijn in het eerste. Bovendien ben ik echt uitstekend opgevangen, binnen de groep heb ik het hartstikke naar mijn zin. In de voorbereiding raakte ik helaas nog even geblesseerd, maar toen ik weer fit was, heb ik me vrij snel in het team gespeeld. Dat was voor mij toch het belangrijkste, want ik kwam naar SJC voor het uitzicht op speelminuten.  Nu beginnen de goals ook nog te komen en dat is helemaal lekker. Veel positieve dingen, dus ik zit hier zeker op mijn plek.”

Bosma: ,,Ja, met deze spelersgroep zit ik op mijn plek, maar niet qua speelminuten. Ik heb op dit moment geen basisplaats en dat is soms wel zwaar als je drie keer in de week traint. Dan verlies je af en toe het plezier. Na een goed seizoen bij SJC werd ik weer teruggevraagd door Noordwijk. Dat was voor mij geen moeilijke beslissing, want ik loop daar al van kleins af aan rond. De velden zijn ook om de hoek. Je kan wel stellen dat het Noordwijk-bloed door mijn aderen stroomt. Daarom is het des te moeilijker om niet te spelen, maar het team draait goed. Er is dus ook geen reden om het basisteam te wijzigen. Brayen Bröcker is nu mijn concurrent op linksachter en ik moet gewoon zo hard mogelijk trainen om speelminuten te maken.”

Stelling 2: Ik voetbal liever op de zaterdag.

Duindam: ,,Ja, daar ben ik het denk ik wel mee eens. Natuurlijk moet ik ook nog even wennen aan de zondag, maar ik denk dat ik de zaterdag ook gewoon lekkerder vind. Dan begint het weekend en dan gelijk voetballen en dan nog een dag vrij voordat de nieuwe week weer begint. Nu zit je in het weekend nog een soort van te wachten op je voetbalwedstrijd. Voordeel is wel dat ik veel vrienden heb, die op de zaterdag spelen. Bij hun kan ik nu wel komen kijken. Maar alsnog, eigenlijk liever op zaterdag voetballen.”

Bosma: Ja, absoluut. Ik ga nooit meer op zondag voetballen. Ik vond het helemaal niets. We zaten met SJC ook in de competitie met teams als Heerenveen, Silvolde, Dieze West en noem ze allemaal maar op. Die verre afstanden gingen mij op een gegeven moment wel tegenstaan. Dan is de zaterdag beter. Ik kan tenminste gewoon weer op zaterdagavond stappen met mijn vrienden van Van Nispen (zaterdag, red.) en zondag lekker de hele dag voetbal kijken op de bank. Ik heb het afgelopen jaar ook nauwelijks in de kroeg gestaan, omdat vrijdagavond niemand uitging. Het was weer even wennen na een rustig jaar, haha.”

Stelling 3: Bij SJC is het gezelliger. 

Duindam: ,,Dat vind ik een lastige. Beide clubs zijn qua sfeer best wel anders denk ik. Bij Noordwijk waren er meer jongere jongens, gasten van mijn leeftijd waar je dan al snel mee optrekt. Dat was altijd heel leuk en gezellig. En bij SJC zijn er toch wat meer oudere jongens en spelers met ervaring, dat zorgt toch voor een ander sfeertje. Heel gezellig ook. Of ik me dan ook anders gedraag? Nee, ik ben zelf altijd rustig en dat zal niet zo snel veranderen.”

Bosma: ,,Ik denk het wel. Bij SJC bleven de meeste spelers vaak nog wel hangen na de training of wedstrijd, omdat ze ook allemaal uit de Bollenstreek kwamen. We dronken nog wel een biertje. Bij Noordwijk is dat nu wel anders, omdat er veel jongens niet uit de buurt komen. Ze moeten bijvoorbeeld uit Rotterdam komen. Dat is dan wel een klein uurtje rijden. Logisch dat ze dan een half uur na de wedstrijd weg zijn uit de kantine, maar het is dan wel minder gezellig. Ook de kantine van Noordwijk is de laatste tijd niet zo vol meer. SJC is wel iets gezelliger.”

Stelling 4: SJC blijft altijd het kleine broertje van Noordwijk, ondanks dat er nauwelijks meer sprake is van niveauverschil.

Duindam: ,,Dat wordt nog steeds wel snel gezegd ja. Nu staan we allebei bovenaan, dus wat dat betreft scheelt het inderdaad niet meer zo veel. Maar SJC heeft natuurlijk altijd lager gespeeld en dat zit dan nog steeds zo in het hoofd van mensen. Ook heeft Noordwijk in de loop der jaren misschien een herkenbare speelstijl gecreëerd, die mensen aanspreekt: Het altijd verzorgd opbouwen van achteruit en geen ballen blind naar voren schieten. SJC was altijd meer van het harde werken en toch veel lange ballen spelen, zeker toen ik nog als jeugdspeler iedere zondag ging kijken vroeger. De laatste jaren is dat natuurlijk al wel veranderd. Ik zag mijn overstap naar SJC dan ook helemaal niet meer als ‘een stap terug doen’. Ik ben hier puur heen gekomen, omdat door het stoppen van Sten (Goosen red.) de kans op speeltijd groter was.”

Bosma: ,,Bij Noordwijk houdt niemand zich daarmee bezig. Met de Noordwijkers in de selectie (onder anderen Emiel Wendt en Lars Warmenhoven, red.) praat ik wel eens over de prestaties van SJC en ook met wat mensen op de club. Maar de meeste spelers komen van buitenaf en zullen alleen langs het complex van SJC rijden als ze de snelweg opgaan. Dus het kleine broertje zou ik ze niet willen noemen. Ze spelen net zo hoog als wij. De hoofdklasse zaterdag is wel iets sterker dan de zondag, maar SJC heeft gewoon een heel goede ploeg.”

Stelling 5: Noordwijk maakt meer kans op het kampioenschap.

Duindam: ,,Het is nog wel vroeg om daar iets over te zeggen natuurlijk. Allebei de ploegen gaan nog een moeilijke periode krijgen, waarbij het even niet meezit. Maar ik denk dat Noordwijk van zichzelf moet, die willen elk jaar meedoen om de titel en spreken dat ook uit. Dat is bij SJC anders, voor ons is de druk wat dat betreft lager. Maar als jij mij een tientje geeft dat ik in mag zetten: dan toch op Noordwijk.”

Bosma: ,,Jazeker, ik denk ook dat wij kampioen gaan worden. Voor ons is het kampioenschap en promotie eigenlijk een moetje, maar voor SJC niet per se. Maar we zijn pas zes wedstrijden onderweg, dus het is nog moeilijk te zeggen. Ik schat teams als Ter Leede en FC Rijnvogels hoog in. Het is ons geluk dat die ploegen al behoorlijk wat punten hebben verspeeld tot nu toe. Zeker de resultaten van Rijnvogels vallen echt tegen.”

Geschreven door Tom Mentink en Mart Spierdijk

Foto: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude