Nieuw onderzoek naar kankerverwekkende stoffen in kunstgras dat zondag door de NOS is gepubliceerd, heeft schokkende resultaten opgeleverd. In 58 van de 60 onderzochte kunstgrasvelden met rubbergranulaat zitten kankerverwekkende stoffen, stelt de Nederlandse Omroep Stichting, dat onderzoek van de bandenbranchevereniging VACO mocht inzien. VACO nam de afgelopen weken op zestig velden monsters en daaruit bleek dat som wel zes keer de norm wordt overschreden die staat gesteld voor consumentenproducten waar kankerverwekkende stoffen inzitten.

Alle kunstgrasmatten zijn de afgelopen weken onderzocht op aantoonbaar kankerverwekkende stoffen. Van de acht stoffen die er zijn onderzocht, zijn er vier die op veel velden in hogere concentraties zijn aangetroffen. Dan gaat om 1,5 tot en met 3,7 keer zoveel. Op twee velden na bevatten ze ieder minimaal één kankerverwekkende stof met een hogere concentratie dan bij consumentenproducten is toegestaan. Bij meer dan vijftig procent van de monsters zijn vier kankerverwekkende stoffen met hogere waardes aangetroffen.

Aanleiding voor het onderzoek was een uitzending van Zembla waarin door wetenschappers werd gesteld dat de granulaatkorrels die op kunstgrasvelden worden uitgestrooid, kankerverwekkende stoffen bevatten. Het eerdere onderzoek door de RIVM werd daarin afgedaan als niet-representatief. Daarop barstte veel maatschappelijke onrust los en de overheid gelaste een nieuw onderzoek. Deze resultaten moeten binnen afzienbare worden gepresenteerd door het RIVM. Het ministerie van Volksgezondheid, de KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten waren niet beschikbaar voor een reactie. Ze wachten het onderzoek van het RIVM af.

In oktober had VIDB nog een interview met emeritus professor toxicologie Gerard Mulder van de Universiteit Leiden die voorlopig waakte voor al te veel paniek.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude