Het werd zo langzamerhand een stokpaardje van VVSB-trainer Wilfred van Leeuwen: ,,Altijd maar die complimenten krijgen, maar niet de bloemen.” De Noordwijkerhouters oogsten het huidige seizoen positieve woorden voor het vertoonde spel, maar bleven regelmatig met lege handen achter. TEC-uit, WKE-uit, De Treffers-thuis. Nachtmerries kreeg Van Leeuwen er bijkans van. De zaakjes op orde, maar zonder klinkend resultaat. Tegen Hercules werden de rollen omgedraaid. Pover spel, maar wel drie punten. Een rasoptimist zou het een ‘prima professionele overwinning’ noemen, een realist weet wel beter.

Van Leeuwen zelf behoort tot die laatste categorie. In niet mis te verstane woorden gaf de trainer duidelijk aan wat hij van de wedstrijd vond. ,,De slechtste onder mijn leiding.” Om er nog eens aan toe te voegen waar het aan lag. ,,Slecht positiespel, slechte passes, slecht veld.” Er kon weinig goed in de ogen van de hoofdtrainer. Toch kon ook Van Leeuwen een sluw lachje niet onderdrukken. Eindelijk wel de bloemen en geen complimenten zag je hem denken. Dan maar op deze manier de drie puntjes pakken.

VVSB bakte er vooral in het eerste half uur weinig van en mocht van geluk spreken dat het niet op achterstand was gekomen. Peet van der Slot wilde in de openingsfase een bal wegwerken, maar zag pardoes de bal richting z’n eigen goal gaan. Ronald van der Meer was al geklopt, maar de lat bracht redding. Nog geen tien minuten later kreeg Hercules-spits Tyrone Fonville de uitgelezen kans om de 0-1 binnen te werken toen hij oog in oog stond met doelman Van der Meer. De laatste kwam en won het onderlinge duel. Het toegestroomde thuispubliek begon langzaam te morren.

Maar de efficiëntie die Hercules miste, had VVSB wel, al kreeg het wel wat hulp. Keeper Jarno de Jonge taste mis na een vrije trap van Frans van Niel aan de rand van het veld. Bas Ruigrok kopte de bal terug, Peet van der Slot deed de rest op zo’n vijf meter van de goal. ,,A la Beb Bakhuys”, lachte de verdediger om zijn snoekduik bij de openingsgoal.

Van der Slot was eerlijk, VVSB speelde matig, vooral het eerste half uur. ,,Deze puntjes zijn de lekkerste zeggen ze dan wel eens. Ik denk dat we zeker een van onze mindere wedstrijden van dit jaar hebben gespeeld. Door toch te winnen, doen we wel echt goede zaken. Maar het eerste half uur was zeker heel matig. Niemand zat lekker in de wedstrijd. Acties lukten niet, we creëerden geen kansen. We scoren gelukkig twee keer uit een vrije trap en daar winnen we de wedstrijd mee.”

Vrije trappen
Het waren inderdaad de standaardsituaties die voor het verschil zorgden. Vlak voor rust werd de score verdubbeld door Tommy Bekooij. Die goal kon voor de helft op het conto van Tim de Rijk worden gezet. Zijn vrije trap was perfect aangesneden. Bekooij zette er slechts zijn kruin tegenaan. Doelman De Jonge was duidelijk geschrokken van de openingsgoal en bleef aan de grond genageld. Waar Bekooij op het wedstrijdformulier werd bijgetekend, kreeg ook De Rijk de complimenten van het publiek.

,,Ja die was lekker!”, lacht De Rijk. ,,Ik voelde wel aan dat ik de bal lekker raakte. Hij had er bijna in één keer in kunnen vliegen. Hij viel op een prima moment, vlak voor rust. Dan weet je in de kleedkamer dat wanneer je snel de 3-0 maakt in de tweede helft, dat het dan een gespeelde wedstrijd is. Het spel doodmaken, slim zijn. Dat was wat we wilden doen.”

En zo geschiedde. Waar Heus het eerste kansje kreeg namens de bezoekers, was het bij de eerste de beste aanval van VVSB direct weer raak. Parami werd één-op-één gezet met doelman De Jonge. En waar zijn collega aan de andere kant, Fonville, in de eerste helft faalde, gaf Parami wel het goede voorbeeld. Tavilla had nog de 4-0 op zijn schoen, maar faalde wel oog in oog met de Hercules-doelman.

Ranglijst
Met de zakelijke 3-0 overwinning staat VVSB ineens weer in de top van de Topklasse. Een weelde. Een plek in de top zeven blijft de doelstelling, maar langzaam leggen ze in Noordwijkerhout de lat hoger. Misschien niet eens de selectie of staf zelf, maar de buitenwereld creëert het sfeertje van onoverwinnelijkheid maar wat graag. ,,Als we nu een paar keer achter elkaar winnen, dan ja, kunnen wel zelfs omhoog kijken. Maar we gaan het nu nog niet over andere dingen dan de top zeven hebben”, lachte De Rijk.

,,Er zijn zoveel teams die dicht bij elkaar staan”, werpt Van der Slot een blik op de ranglijst. ,,We willen gewoon de top zeven halen. Met het bekeravontuur en het halen van de Tweede Divisie is het gewoon een heel mooi jaar geweest en dan hebben we aan alle verwachtingen voldaan en misschien wel overtroffen.”

VVSB – Hercules 3-0 (2-0)
36. P. van der Slot 1-0, 44. Tommy Bekooij 2-0, 49. Maikey Parami 3-0.

VVSB: Van der Meer, De Rijk, Zwart, P. van der Slot, Vijlbrief, Ruigrok, Jozic (57. Zigo Tichem), Van Niel, Bekooij (72. S. van der Slot), Serbony (57. Tavilla), Parami