width=

De jeugdfoto’s van Tomas Arroyo zijn al een klein beetje vervaagd. Het zijn plaatjes van de voetballer in een Ajax-shirt. Kleine Arroyo met de bal aan de voet als F-pupil. Het moet zo’n vijftien jaar geleden geweest dat hij z’n eerste voetstappen maakte in een rood-wit shirt. De Voorhouter speelde uiteindelijk vier jaar in verschillende jeugdelftallen van de Amsterdammers. Komende zaterdag staat hij als VVSB-er tegenover zijn oude club.

Maakt dat het duel extra speciaal voor de Voorhouter? Nee, antwoordt Arroyo nuchter, maar zegt daarbij wel gelijk: ,,Voetballen tegen ploegen zoals Ajax, is altijd bijzonder, maar ik had liever tegen Ajax gespeeld als competitie-tegenstander.”

Doorbraak
Het tekent de verdediger wel een beetje. Arroyo is wars van sterallures. Elke tegenstander is voor hem hetzelfde. Zelfs het ‘grote’ Ajax laat alleen wat extra wedstrijdspanning bij hem opborrelen, maar slapeloze nachten hoeft de familie Arroyo niet te verwachten van de 23-jarige speler.

Het besef ooit ‘Ajacied’ te zijn geweest, kwam ook pas later binnen bij de verdediger van VVSB. ,,Als kleine jongen ben je gewoon met voetbal bezig. Pas achteraf kwam de trots. Het is toch een mooie tijd geweest en ik kan toch zeggen dat ik in de jeugdopleiding van Ajax heb gevoetbald.”

,,Ik heb respect voor elke Ajacied. Ook de jonge talenten, maar voetballen tegen Huntelaar lijkt me wel bijzonder.”

Doorbreken lukte hem niet in de hoofdstad van Nederland. Dat kwam later pas op het amateurniveau bij Quick Boys en Ter Leede. Overigens lukte het niemand van zijn lichting om het eerste te halen van Ajax. ,,Wel is er nog een aantal jongens doorgebroken bij andere clubs. Zo heb ik samengespeeld met Yassin Ayoub, die nu naar Feyenoord gaat en Joost van Aken, die nu bij Sheffield United speelt.”

Klaas-Jan Huntelaar
Van de huidige selectie kent hij dan ook niemand persoonlijk. Toch mijmert de voetballer over zijn eventuele directe tegenstanders in het veld. ,,Klaas-Jan Huntelaar”, stipt Arroyo gelijk aan. ,,Dat lijkt me wel mooi. Ik heb respect voor elke Ajacied. Ook de jonge talenten, maar voetballen tegen Huntelaar lijkt me wel bijzonder.”

Maar shirtje ruilen na afloop met de voetbalster gaat Arroyo wat te ver. [Lachend] ,,Nee, zo ben ik gewoon niet. Dat is niks voor mij. Maar ik kan het shirtje van Huntelaar wel voor jou vragen als jij dat wil. Als klein kind vond ik dat nog wel tof, maar nu heb ik dat niet meer.”

Het typeert de voetballer, die het duel tegen Ajax wil beschouwen als alle andere. ,,Vooral voor de club vind ik het gaaf, niet zozeer voor mezelf. Wat ik wel heel leuk vind, is het spelen voor zoveel man. Ik hoorde dat de kaartverkoop de grens drieduizend al over is gegaan. Daar doe je het als speler voor. Dat lijkt weer een beetje op de wedstrijden tegen Katwijk, Rijnsburgse Boys of Roda JC.”

Plan de campagne voor VVSB is vooral de huid duur te verkopen. Amateurclubs zijn vaak een speelbal voor prof-verenigingen in aanloop naar het nieuwe seizoen. Daar wil de paars-gele verdediger een stokje voor steken. ,,Ik ga daar niet voor de show staan. Voor het toegestroomde publiek willen we ons toch wel laten zien en tegenstand bieden.”

,,Je merkt dat het heel natuurlijk gaat, het opnemen van de nieuwe jongens. Daaruit voel je dat het een volwassen groep is.”

Het zal voor de supporters ook een eerste kennismaking worden met nieuwe spelers van de club. Nog niet elke nieuweling zal zaterdag aanwezig zijn, zo is Danny Bakker nog op vakantie, maar jongens als Timo Ruigrok (SJC), Arno Dijkstra (FC Rijnvogels) en Sonny ten Hoope (vv Noordwijk) trainden al mee in het shirt van de Noordwijkerhouters.

Nieuwkomers
Voor Arroyo was dat ook het moment om zijn nieuwe teamgenoten te ontmoeten. ,,Alleen Timo kende ik al persoonlijk. De rest alleen als voetballers. De sfeer was het afgelopen seizoen al goed. Alleen merk ik nu wel dat er twee sterkhouders wegzijn in Vladimir Jozic en Peet van der Slot. Maar er zijn ‘goede gasten’ bijgekomen. Je merkt dat het heel natuurlijk gaat, het opnemen van de nieuwe jongens. Daaruit voel je dat het een volwassen groep is.”

Na de oefenpot tegen Ajax is het ook voor VVSB even vakantie, gaat de Noordwijkerhoutse deur even dicht voor de selectie en gaat iedereen z’n eigen gang. Zo ook Arroyo, die wel fit wil blijven om scherp aan zijn tweede seizoen in Noordwijkerhout te beginnen.

,,Het is vooral voor je lichaam een goed rustmoment. Maar als ik voetbal op tv zie, wil ik altijd gelijk zelf meedoen. Ik heb voor mezelf wel een schema in mijn hoofd voor hoe ik mezelf fit houd de komende zomer. Vanaf 21 juli beginnen we dan weer.”

Archieffoto: Hans Heemskerk

Lees ook: ‘Van Eeuwijk in beroep tegen schorsing van 12 maanden’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)