Richard Plug had het zich allemaal heel anders voorgesteld in zijn allereerste officiële wedstrijd als trainer van VVSB. Uitgerekend de ploeg die hij vier seizoenen onder zijn hoede had, bezorgde de debuterende trainer een pijnlijke avond. Het pak slaag waarop ODIN’59 VVSB op de eigen Boekhorst trakteerde was erg naar. Op de valreep kon de thuisploeg bij een 0-5-achterstand nog iets terugdoen. Die ‘eretreffer’ voelde bij de paars-gelen echter niet eens aan als een piepklein pleistertje op de gapende wonden. 

Plug had vooraf een basisplaats ingeruimd voor Justin Valk en Mo El Osrouti. Tomas Arroyo en Yannick Bouw startten daardoor op de bank. Die ingrepen konden niet voorkomen dat er een ontluisterende 1-5-nederlaag uit de bus rolde. Die was vooral het gevolg van een al even ontluisterend begin van de wedstrijd. Binnen een kwartier lieten elf Noordwijkerhoutse lammetjes zich door een fel startend ODIN’59 naar de slachtbank leiden. De manier waarop Jim Hulleman en Sietse Brandsma mochten scoren was VVSB onwaardig. Plug moet het vanuit de dug-out allemaal met lede ogen hebben aangezien.

,,We kwamen zeker in die fase zowel fysiek als snelheid tekort. Natuurlijk wist ik dat ODIN kwaliteit in huis had, maar ons verzet was minimaal. Als je tegen deze ploeg op achterstand komt, zadel je jezelf met een probleem op. Als we succes wilden boeken dan hadden we veel meer op zijn Italiaans moeten verdedigen. Dat wil zeggen: afbluffen in de duels. Juist daar ontbrak het aan, waardoor we ze zelf in het zadel hebben geholpen”, analyseerde de oefenmeester de openingsfase.

Game over
Bij de 0-1 werd Hulleman geen strobreed in de weg gelegd toen hij na een afvallende bal mocht uithalen. Bij nummer twee kreeg Brandsma vrije doorgang. De VVSB-defensie stond erbij en keek ernaar. Het duurde even voordat Plug zijn ploeg aan voetballen zag toekomen. Een inzet van El Osrouti kuste via de vingertoppen van Joost Meendering de bovenkant van de lat, waarna een vrije trap van Loyd van der Wilden met moeite door goalie Meendering tot hoekschop kon worden verwerkt.

,,Net toen ik dacht dat we op stoom kwamen, valt-ie aan de andere kant. En waar wij het nalieten te scoren, deden zij dat wel en opnieuw zag het er bij ons niet goed uit”, treurde Plug. Bij die derde treffer mocht Hulleman zich opnieuw laten feliciteren. De middenvelder beroerde de bal lichtjes met het hoofd na een vrije trap, waarna het speeltuig zomaar in de verre hoek achter Ruben Valk plofte. Daarmee was het met nog 55 minuten te gaan ‘game over’ voor de thuisploeg.

,,We hadden gewoon onvoldoende antwoord op hun snelle aanvallers.”

VVSB zette na de rust nog wel aan om er nog een wedstrijd van te maken, maar daar waar het ODIN’59 wel lukte om in dergelijke situaties te scoren, bleven een drietal Noordwijkerhoutse mogelijkheden onbenut. ,,Dat was vandaag het verschil. Net toen we dachten dat we toch nog terug konden keren in de wedstrijd, valt er weer een goal aan de overzijde. Dan weet je dat het helemaal gedaan is”, constateerde Plug.

Dit keer was de rappe Jayson Halman de aanstichter. Vrij voor Rubin Valk stuitte de oud-Rijnsburger nog op de goalie. Brandsma wenste ook dit keer vuile meters te maken en had vervolgens de 0-4 voor het intikken. Diezelfde gretigheid toonde Hulleman hierna door, omgeven door paars-gelen, bij een hoekschop met het hoofd van dichtbij nummer vijf tegen de touwen te jagen. Dat invaller Bouw op de valreep de eer nog wist te redden, leidde slechts tot een cynisch applausje vanaf de tribune, waar de vijfde seizoensnederlaag een uur eerder al ingecalculeerd was.

,,Op momenten heb ik wel strijd en beleving gezien.”

,,Dit betekent dat er genoeg werk aan de winkel is. Dat kun je wel stellen. Daarnaast doet deze nederlaag echt pijn. Deze week heb ik met de jongens drie avonden op de training gewerkt. Zoals ze nu tegen ODIN’59 voor de dag kwamen, had ik totaal niet verwacht. ODIN’59 dwingt elke ploeg om het spel te maken. Dan ligt er veel ruimte achter je verdediging en juist daar hadden we moeite mee. Door Justin (Valk, red.) in te brengen, wilde ik er verdedigend meer snelheid bij hebben. Dat heeft niet geholpen. We hadden gewoon onvoldoende antwoord op hun snelle aanvallers.”

Pittig programma
Toch had Plug ook enkele lichtpuntjes gezien op deze voor hem en zijn ploeg zo sombere avond. ,,Op momenten heb ik wel strijd en beleving gezien”, beschermde Plug zijn ploeg. ,,Dat bleek echter onvoldoende. Ook Mo el Osrouti begon weer eens in de basis en deed dat goed. Over de hele linie was het echter onvoldoende.”

Met voor de winterstop de uitwedstrijd tegen koploper Sparta Nijkerk en als afsluiter het bezoek van Harkemase Boys krijgt VVSB voor de winterstop nog twee pittige kluiven voorgeschoteld. Een weinig florissant vooruitzicht voor de ploeg die samen met GOES en Ter Leede op een promotie-/degradatieplek is terug te vinden. En dat is na dertien duels bepaald geen positie die in augustus in Noordwijkerhout op het lijstje voor vijf december stond.

VVSB – ODIN’59 1-5 (0-3) 7. Hulleman 0-1, 13. Brandsma 0-2, 36. Hulleman 0-3, 59. Brandsma 0-4, 76. Hulleman 0-5, 87. Bouw 1-5.

VVSB: Ruben Valk, Justin Valk, Verhoeve, Zandbergen, De Rijk, Evers, Fecunda (78. Martins), Van Niel, El Osrouti (78. Heemskerk), Zschusschen, Van der Wilden (63. Bouw).

Tekst: Leo Schrama

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Een driepunter en een plek in de Katwijkse geschiedenisboeken

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)