De houdgreep waarin SJC en FC Lisse elkaar op Sportpark Duinwetering gedurende negentig minuten voetballend hielden, leidde woensdagavond tot een weinig verheffende derby. Goede wil was er voldoende aan beide kanten. Van goed voetbal was echter geen sprake, integendeel. Van de twee teams, die elkaar in de nieuwe voetbaljaargang nog twee keer gaan ontmoeten, mocht FC Lisse zich na afloop de gelukkigste noemen. Twee doelpunten (0-2) bleken voldoende om aanstaande zaterdag mee te loten voor de eerste ronde om de KNVB-beker.

Waar Robbert de Ruiter de overwinning van zijn ploeg terecht noemde, wees diens collega Sjaak Polak zijn team na afloop als beste aan. Het moet gezegd, voor de pauze creëerde ‘thuisploeg’ SJC, het hoofdveld aan de Lageweg is nog niet speelklaar, de meeste mogelijkheden. De beste was daarbij voor Youssef el Baouchi die in kansrijke positie mocht aanleggen. FC Lisse-goalie Erik Cummins stak daar knap een beentje voor.

Verbeterpunt
Zoals in zo’n geval zo vaak gebeurt, viel de openingsgoal na ruim een halfuur aan de andere kant. Een verre uittrap, gevolgd door een uitglijder in de SJC-defensie, bood Leroy Oehlers vrije doorgang. Doelman Roy Haasnoot had in de verre hoek het nakijken (0-1).

,,Zoiets wordt op dit niveau meteen afgestraft. Zo’n goal geven we dus gewoon zelf weg, terwijl we de kansen die we wel zelf creëren niet benutten”, oordeelde een teleurgestelde Polak. ,,Al met al vond ik ons de beter voetballende ploeg vanavond. Alleen als we bij de zestien aankomen, stokt het. Dat is zeker een verbeterpunt. Toch ben ik trots op mijn spelers. Stuk voor stuk hebben ze het uitstekend gedaan.”

‘De 3-1 van Dusan Tadic in de Johan Cruijff Arena kon nog op de meeste bijval van het publiek rekenen.’

SJC onderstreepte de woorden van zijn trainer na de thee nadrukkelijk. Eenmaal beland in de buurt van Cummins kwam het zwart-witte aanvalsspel geen moment uit de verf. Dat laatste werd mede veroorzaakt omdat er gedurende negentig minuten veel te veel op kracht moest worden gespeeld. De geel-blauwe defensie had na de thee dan ook geen kind aan de gastheren.

Exemplarisch voor het duel: SJC en FC Lisse houden elkaar in een houdgreep

Balverlies was in een oersaaie tweede helft over het hele veld troef. De geleverde strijd was daarbij vaak aandoenlijk, maar het leidde nauwelijks tot acceptabel voetbal. Het geroezemoes op de tribune tijdens een blessurebehandeling was dan ook veelzeggend.

Het gezellige gekeuvel over van alles behalve over het voorgeschotelde schouwspel mocht illustratief voor een verloren avond worden genoemd. De 3-1 van Dusan Tadic in de Johan Cruijff Arena kon daarbij nog op de meeste bijval van het publiek rekenen.

Alles gezegd
In de slotfase zette SJC achterin de poort noodgedwongen wat wijder open. Dat leidde in de voorlaatste minuut tot de onvermijdelijke 0-2 toen invaller Mubarak Adouch het eindpunt van een vlot uitgevoerde counter was. Dat Tom Broekhuizen kort hierna met een tweede gele kaart zijn ploeggenoten een minuut te vroeg af was bij het douchen, deed er vervolgens niet meer toe.

,,We wilden nu eenmaal graag in de koker terechtkomen.”

Gelukkig had Robbert de Ruiter nog een paar lichtpuntjes gezien op deze teleurstellende zomeravond. ,,Veel spelers maakten vanavond voor het eerst dit seizoen de negentig minuten vol. We begonnen matig, maar na de 0-1 ging het gelukkig beter en hebben we weinig weggegeven. Om uiteindelijk verdiend te winnen. Dat was ook ons doel vanavond. We wilden nu eenmaal graag in de koker terechtkomen.” Waarmee alles gezegd was na een bekerduel dat dit keer maar niet van de grond wilde komen.

SJC – FC Lisse 0-2 (0-1) 33. Oehlers 0-2, 88. Adouch 0-2

Rood: Broekhuizen (2x geel)

SJC: Haasnoot, Van Toor (55. Kloppert), Broekhuizen, Van Duin, Bayram (68. Van Heiningen), Groot, Van Dijk, Strojil, Beijersbergen (46. Lovecchio), Duindam, El Baouchi

FC Lisse: Cummins, Koomen, Van der Zwet, Verweij, Oehlers, Rauws, Stevens, De Loor (74. Adouch), Monteny (78. Tarani), Buimer, Siali (67. Ait Afkir)

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘Geschiedenis werkt als doping voor Noordwijk’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)