Het was even een vreemd gevoel voor Rijnsburgse Boys. Liefst twaalf weken lang moesten de Uien wachten op een overwinning. De remises stapelden zich op en de titel ‘Koning van de gelijke spelen’ was de geelzwarten al toegewezen. Het ging knagen, er kwamen irritaties en ook op de ranglijst ging het neerwaarts. Een ding was duidelijk. Uit bij RVVH moest de negatieve spiraal doorbroken worden. En dat lukte: 2-4.

,,Of ik nog wist hoe winnen voelde? Nee, eigenlijk niet”, stelde trainer Niek Oosterlee na afloop. ,,Maar het voelt heerlijk. Dat kan ik je wel vertellen.” Dat de Rijnsburgers niet in hun beste periode van het seizoen zitten, is ondertussen een publiekelijk geheim. Voor het duel tegen RVVH moest de oefenmeester puzzelen met zijn opstelling. Daarbij miste hij twee belangrijke stukjes. Aanvoerder Danny van der Vijver en verdediger Jeroen Hessing incasseerden vorige week in het duel tegen Scheveningen (0-0) beiden hun vierde gele kaart en namen dus plaats tussen het publiek.

Met de poppetjes schuiven
Aan de basiself sleutelen is iets wat een trainer vaak wil voorkomen. Ondanks dat was het voor Rijnsburgse Boys misschien weleens goed dat er met de poppetjes geschoven werd. Zo stond Joost Leonard weer eens in de basis. De aanvaller nam het vertrouwde plekje van Raily Ignacio in de spits over. Ignacio, die daarnaast de aanvoerdersband droeg vanwege het ontbreken van Van der Vijver en Hessing, schoof een plaatsje naar links. Joël Tillema zorgde als opkomende back voor de voorzetten vanaf de rechterflank.

Rijnsburgse Boys Ignacio                             Raily Ignacio probeert een aantal directe tegenstanders voorbij te spelen

Als een kind zo blij was Leonard met zijn plaats in de punt van de aanval. De 33-jarige spits maakte er dankbaar gebruik van. Ondanks het Rijnsburgse veldoverwicht kwamen de gastheren na ruim een half uur spelen via topscorer Rensy Barradas op voorsprong. Leonard heelde de geelzwarte wond door het leer tweemaal op prachtige wijze uit een voorzet tegen de touwen te koppen. ,,Mijn kracht ligt in het afronden van voorzetten vanaf de flanken”, sprak een tevreden Leonard na afloop. ,,Vandaag kreeg ik er echt een paar op maat van Nick Kuipers en Ignacio. In dat soort situaties grijp ik de kansen met beide handen aan.”

Naast dat de goals via voorzetten vanaf de linkerkant vielen, viel ook het duo Tillema en Jeffrey Vlug aan de rechterkant in positieve zin op. Het voorbereidende werk van veel aanvallen kwam van hen. De laatste pass was daarentegen erg slordig, waardoor het weinig opleverde voor de geelzwarten.

Boventoon
Oosterlee sprak na afloop zijn complimenten uit over een aantal goede fases in de wedstrijd. De trainer doelde daarmee op het spel van minuut dertig tot zeventig. Voetballend werd de oplossing gevonden en bij tijd en wijle lag het baltempo vrij hoog. ,,We hebben laten zien dat we wel degelijk kunnen voetballen”, was Leonard het met zijn oefenmeester eens. Na de thee begingen de Uien met de 2-2 een slippertje, maar daarna voerden ze de boventoon. Aanval na aanval werd opgezet, maar daarnaast moest er gelet worden op de levensgevaarlijke counters van RVVH.

Via Ignacio kwam Rijnsburgse Boys op 2-3, maar het minimale verschil met RVVH bracht Oosterlee geen rust in het hoofd. ,,Integendeel. Ik ging alleen maar meer stressen. Dat angstige gevoel van de gelijkmaker komt dan toch weer in je op. Dan denk je: ‘het zal toch niet weer’. Het hoeft maar een keer fout te gaan. Daarnaast hadden we het duel al veel eerder in het slot moeten gooien, maar dat gebeurde pas in de laatste minuut.”

Aanvoerdersband
Leonard: ,,We hebben een prima pot gespeeld vandaag. Het was belangrijk dat we deze zouden pakken. Dat krikt het zelfvertrouwen van het team ook omhoog.” Ook de aanvoerdersband bij Ignacio deed wonderen. De aanvaller werkt niet altijd in het voordeel bij een ploeg die in een mindere fase verkeerd, maar de band zorgde ervoor dat hij meer verantwoordelijkheid ging dragen. ,,Als hij zo voor de ploeg blijft werken, dan heb je gewoon heel erg veel aan hem. Het is goed dat hij er weer twee maakt vandaag. Niet alleen voor hem, maar voor iedereen”, aldus Leonard.

RVVH – Rijnsburgse Boys 2-4 (1-2). 34. Barradas 1-0, 37. Leonard 1-1, 40. Leonard 1-2, 47. Van Dam 2-2, 61. Ignacio 2-3, 90. Ignacio 2-4

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Tillema, Troost, Kuipers, Vlug, Freke, Celen, Koemans, Ignacio, Leonard

Foto’s: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)