Op voorhand zou je zeggen dat Van Nispen het aan zijn stand verplicht was om de volle buit mee terug te nemen naar De Zilk. Maar Van Nispen beleefde een totale offday en verloor met 2-0 uit bij ASC. Doordat de concurrentie wel wist te winnen, zijn de geel-roden gezakt van de eerste naar de derde plaats op de ranglijst.

Of de nederlaag van de ploeg uit De Zilk nu precies kwam omdat Van Nispen een slechte dag had of dat de thuisploeg boven zichzelf uitsteeg is lastig te zeggen. Zoals wel vaker het geval is zal de waarheid ergens in het midden liggen. Beide ploegen hadden ook last van de conditie van het speelveld.

„Het was erg lastig voetballen op dit veld. De helft van de tijd had je voetbalschoenen nodig en de andere helft van de tijd had je schaatsen nodig. Maar goed daar hadden beide ploegen last van. Het slechte veld was geen excuus voor de matige prestatie die mijn ploeg geleverd heeft”, aldus een realistische en kritische René Ras.

Vizier
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat verzorgd voetbal spelen van achteruit op het veld in Oegstgeest niet mogelijk was. Maar in deze wedstrijd was niet te zien dat Van Nispen de koploper van de Derde Klasse is en speelde tegen laagvlieger ASC. De Zilkers begonnen de wedstrijd nog redelijk en creëerden wat mogelijkheden om op voorsprong te komen. Maar de aanvallers van de ploeg van Ras hadden hun vizier niet op scherp.

Gaandeweg de wedstrijd werd het spel er aan beide kanten niet beter op. Er werd vooral veel onnodig balverlies geleden. Vlak voor rust kwam Van Nispen nog bijna op voorsprong na een goede aanval via de rechterkant. Maar een voorzet werd op de paal geschoten.

In het tweede helft veranderde het spelbeeld niet. De kans was groot dat ploeg die het eerste doelpunt zou maken er uiteindelijk met de overwinning van door zou gaan. En zo geschiedde. Vlak na rust kwam de thuisploeg uit het niets op voorsprong via Jesse Tas. Een moment van onoplettendheid aan de kant van Van Nispen werd keihard afgestraft. De speler van ASC kon ongehinderd bij de tweede paal binnentikken nadat de bal doorschoot uit een corner.

smit-van-nispenFerdi Smit hangt artistiek in de lucht, maar ziet dat de keeper uit Oegstgeest eerder bij de bal is

Gesteund door de voorsprong besloot ASC om de voorsprong met man en macht te verdedigden en het initiatief te laten aan de Zilkers. De ploeg uit De Zilk ging naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer risico nemen om de achterstand ongedaan te maken. De niet lekker in de wedstrijd zittende Mike van Haaster kreeg na iets meer dan een uur spelen de uitgelezen mogelijkheid om de geel-roden op gelijke hoogte te brengen met ASC. De aanvalsleider faalde jammerlijk nadat hij zichzelf gelanceerd had en alleen op de keeper afging.

Een oude voetbalwet deed weer van zich spreken. Wie zelf de kansen niet maakt, krijgt uiteindelijk de deksel op de neus. Een minuut later verdubbelden de Oegstgeestenaren hun voorsprong door een doelpunt van Jelle Schouten. De verdediging van de ploeg van de ploeg uit De Zilk maakte geen sterke indruk bij deze tegengoal.

,,Uit bij ASC is het voor ons altijd lastig en vaak wint de ploeg die het eerste doelpunt maakt.”

In het vervolg van de wedstrijd probeerde Van Nispen van alles om de achterstand ongedaan te maken, maar de Zilkers waren niet bij machte om de wedstrijd te doen kantelen. Zelfs een penalty wist de koploper van de Derde Klasse niet tot een doelpunt te promoveren. De inzet van Mike van Haaster kon gemakkelijk gestopt worden door de doelman van ASC. Al met al kan geconcludeerd worden dat teveel spelers van Van Nispen het gewenste niveau niet haalden en dat ASC wist te profiteren van de gemaakte fouten.

Cruciaal
In de ogen van René Ras was de nederlaag een logisch gevolg van het vertoonde spel.„ We hebben niet goed gespeeld. We waren slordig en gaven eigenlijk twee cadeautjes weg aan ASC. Een gelijkspel zou een terechte uitslag in mijn ogen geweest zijn, maar het zat er niet in. De kans die Mike [red. Van Haaster] kreeg om de gelijkmaker te maken, maar helaas miste, was een cruciaal moment. Een minuut later maakten zij de 2-0 en dan weet je dat het gespeeld is. Uit bij ASC is het voor ons altijd lastig en vaak wint de ploeg die het eerste doelpunt maakt. Dat was vandaag niet anders”, aldus een realistische Ras.

ASC – Van Nispen 2-0 (0-0). 58. Tas 1-0, 66. Schouten 2-0.

Van Nispen: Van Maris, De Groot, Van Westerop, Van der Linden, Smit, Damen, Vleugel, Van Haaster, Zonneveld (63. Nedersigt), Witteman, Meiland

Foto’s: Trudy van den Berg