Bij de wedstrijd van VVSB – Excelsior Maassluis was er zaterdag op de tribune discussie over de promotie/degradatie-regeling in de Tweede Divisie. Het gerucht ging dat een kampioenschap van Jong Volendam in de Derde Divisie B, VVSB zou sparen wanneer het als laatst op de ranglijst eindigt. In zo’n gerucht is er meer hoop dan realisme voelbaar en ook de officiële reglementen van de KNVB geven aan dat een dergelijk scenario geen vluchtroute voor de Noordwijkerhouters oplevert. 

De KNVB hanteert in de Tweede Divisie eigenlijk twee aparte ranglijsten: een van de amateurverenigingen (15 teams) en een van de beloftenploegen (3 teams). Omdat de bond voor volgend jaar al besloten had dat er nog maar twee beloftenploegen in de Tweede Divisie uit mogen komen, degradeert er sowieso één beloftenteams. Ook van de vijftien amateurverenigingen gaat de als laatst geëindigde club (sowieso) direct naar de Derde Divisie. Als er ‘gewoon’ twee amateurclubs kampioen worden in de Derde Divisie (één in A en één in B), worden de gaten door die kampioenen ingevuld.

Beloftenploeg kampioen
Wanneer er één jong-elftal kampioen wordt in één van de twee Derde Divisie’s, verandert de zaak. Stel dat  Jong Volendam in de Derde Divisie B de titel pakt, dan degradeert ook de beloftenploeg die als tweede geëindigd is van de drie in de Tweede Divisie. Uit de Derde Divisie B promoveert in dit geval ook de nummer twee mee, mits dit wel een amateurclub is. Dit scenario zou dus betekenen dat  TEC, OFC of Oss’20 naar de Tweede Divisie gaan zonder kampioen te zijn geworden.

Als er in zowel de Derde Divisie A als B een beloftenelftal kampioen wordt, dan blijft de situatie eigenlijk hetzelfde als in het hiervoor beschreven ge val. Er degraderen twee beloftenploegen uit de Tweede Divisie. De twee kampioen geworden beloftenploegen in de Derde Divisie spelen nog een beslissingswedstrijd om wie er promoveert. De twee amateurclubs die achter de beloftenploegen geëindigd in Derde Divisie A en B, promoveren allebei wel direct.

In alle gevallen blijft het dus zo dat VVSB degradeert wanneer het als laatste amateurclub eindigt in de Tweede Divisie. De focus blijft ‘gewoon’ op Barendrecht. Nog vijf punten.

Foto: Orange Pictures

Lees ook:Lobbezoo mist kampioenswedstrijd: ,,Heel veel lieve berichten gekregen”
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 22 jun.
Oefenwedstrijd
Jong ADO Den Haag17.00Rijnsburgse Boys