Natuurlijk is Rijnsburgse Boys – Katwijk een traditioneel felle burenruzie. Een wedstrijd die vaak garant staat voor spektakel en intense strijd. Toch heeft een aantal spelers over en weer ook warme gevoelens en respect. Donny van Oijen en Damiano Schet bijvoorbeeld, die zaterdag elkaars shirt aan hebben. 

Dat laatste is uiteraard in figuurlijke zin bedoeld. Alleen als de clubs nog in dezelfde tenues als zes jaar geleden hadden gespeeld, dan had het gekund. Begin 2012 stonden de twee buitenspelers al tegenover elkaar op het wedstrijdformulier. Van Oijen toen voor de oranjehemden en Schet in het geel-zwart. Beide spelers koesteren mooie herinneringen aan de club die zaterdag de tegenstander is.

Opstapje
Voor Schet, die toen op 12 februari 2012 in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Katwijk de openingstreffer voor zijn rekening nam, betekende zijn periode bij Rijnsburgse Boys het opstapje richting het betaalde voetbal. Door twee sterke seizoenen op de Middelmors tekende de toen 23-jarige Schet in 2013 een contract bij RKC Waalwijk, dat toen in de eredivisie uitkwam. ,,Ik heb zeker een goede tijd gehad in Rijnsburg. Dat zal me wel altijd bijblijven. Natuurlijk is het dan leuk om weer even terug te komen, al spelen er niet veel jongens meer met wie ik toen meegespeeld heb. Alleen Richard (Van Nieuwkoop red.) en Jordy (Strooker red.) geloof ik.”

Dat Van Oijen warmte naar Katwijk koestert, behoeft eigenlijk geen uitleg. De onberekenbare vleugelspits stal in zijn periode op de Krom de harten van de Katwijkse achterban en andersom. ,,Het landskampioenschap dat we de daar hebben meegemaakt, dat is iets unieks. Bovendien heb ik al vaker gezegd Katwijk altijd speciaal voor me zal blijven door de mensen die er rondlopen: Vrijwilligers en supporters. Hun onvoorwaardelijke steun is heel mooi.”

,,Ik kwam er net lekker in en begon mijn draai te pakken, maar zo zie je maar dat dat dan ook weer snel over kan zijn.”

Al het sentiment ten spijt, de wedstrijd tegen Katwijk van aankomende zaterdag heeft van Oijen in zijn agenda rood omcirkeld. Tegen zijn oude club kan hij zaterdag zijn rentree maken in de wedstrijdselectie van de ‘Uien’ na een vervelende enkelblessure. ,,Ik ben er zo’n 12 à 13 weken uit geweest: M’n enkelbanden verrekt. Ook zitten er losse stukjes bot in mijn enkel, waardoor ik lang last heb gehad van vocht en ontstekingen in het gewricht. Die blessure kwam zeker op een heel vervelend moment. Ik kwam er net lekker in en begon mijn draai te pakken, maar zo zie je maar dat dat dan ook weer snel over kan zijn.”

Twee weken geleden maakte Van Oijen weer voor het eerst wedstrijdminuten bij het tweede. Tegen de reserves van Katwijk notabene. ,,Dat is in goed overleg gegaan. De trainer (Pieter Mulders red.) dacht dat ik dat misschien niet zou zien zitten, maar ik wilde juist zo snel mogelijk terugkomen. Ik heb een helft meegedaan en een doelpuntje gemaakt, dus dat was prima.”

Gebrand
Ook Schet is gebrand zich komend weekend te laten zien. Over z’n vorm dit seizoen is hij nog niet helemaal tevreden. Daarom wil de balvirtuoos zich juist zaterdag, als de druk hoog is, presteren. ,,Ik houd van dit soort wedstrijden. Er komt zaterdag ontzettend veel bij kijken. Het is een derby tegen m’n oude club en we zitten midden in een spannende strijd om het kampioenschap. Heerlijk! Ik kan daar meestal goed mee omgaan, want voor dit soort wedstrijden voetbal je toch?”

Schet in actie in de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen IJsselmeervogels.

Wat betreft de kansen van de koploper tegen de buren ziet Schet het rooskleurig in, ondanks dat het bij Katwijk wat moeizamer draait dan voor de winterstop. ,,We blijven rustig en we blijven stappen maken. Vooral in balbezit gaat het de laatste weken weer de goede kant op. We moeten gewoon vertrouwen uitstralen, we zijn niet voor niets koploper. Een voorspelling? Ik ga voor 0-2. Met twee keer Schet? Haha, dat moeten we nog zien. Twee assist zou al lekker zijn.”

,,Verder gun ik Katwijk de titel wel hoor. Veel meer dan een Kozakken Boys bijvoorbeeld.”

Ook Van Oijen heeft voor zaterdag al een mooi scenario in zijn hoofd. Volgens de oud-Katwijker kwam de Rijnsburgse overwinning van afgelopen week tegen De Dijk (0-3) precies op het juiste moment. ,,Voor ons is nu alle druk weggevallen. We hikten natuurlijk nog al tegen die eerste overwinning na de winterstop op. Nu die druk weg is, kunnen we helemaal vrijuit gaan. Voor Katwijk is die druk veel hoger. Ik denk dat ze te kraken zijn. Dit is ook niet het Katwijk dat ik voor de winterstop heb gezien.”

Als de excentrieke vleugelspits het zijn scenario in zijn hoofd gedetailleerder uit moet tekenen, dan doet Van Oijen zaterdag zijn oude club hoogst persoonlijk pijn in de titelrace. ,,Invallen op een gelijke stand en dan scoren. Dat zou hartstikke mooi zijn. Verder gun ik Katwijk de titel wel hoor. Veel meer dan een Kozakken Boys bijvoorbeeld. Zaterdag telt dat alleen even niet.”

Archieffoto: Hans Heemskerk. 

Lees ook: Is FC Rijnvogels de satelletietclub van VV Katwijk?
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)