width=

,,Ik kan wel zeggen dat het een zondagsschot was, maar Lisse speelt niet op zondag, dus dat gaat niet op.” Was getekend Mark Schenning, de trainer van VVSB. Op humoristische wijze, maar ook als een boer met kiespijn, probeerde de voormalig prof de openingstreffer van Kevin van der Zwet te duiden. Dat het onbedoelde werelddoelpunt het hoogtepunt was, zei veel over het niveau van de streekderby die maar moeizaam kon boeien: 1-1. 

Van der Zwet hief zijn handen maar ten hemel, niet precies wetende wat hij met de situatie aanmoest. Althans zo oogde het. Eigenlijk staarde de Lissenaar één en al ongeloof uit. Van der Zwet had zojuist op verbluffende wijze de score geopend en zijn eerste goal in de hoofdmacht van Lisse aangetekend. Dat had reden kunnen zijn voor totale euforie, maar het talent juichte ingetogen. Dat had natuurlijk met de totstandkoming van zijn treffer te maken. Het werelddoelpunt was namelijk min of meer onbedoeld.

Een meter of tien over de middenlijn leek het vooral Van der Zwet’s intentie om een duel te winnen. Hij gaf de bal een enorme loei, in een poging een tegenaanval te verijdelen. Tot Van der Zwet’s verbazing, en van zo’n beetje alle aanwezigen op de Boekhorst, vloog het speeltuig achter de verbouwereerde Ruben Valk, doelman van VVSB.

Feest bij FC Lisse na de openingstreffer van Kevin van der Zwet

,,De bal viel er tussen”, gaat Van der Zwet terug naar de bewuste 13e minuut. ,,Als je één van de achtersten bent, moet je die bal gewoon hebben, het duel perse winnen. Dat-ie er zo invliegt, is hartstikke mooi. Ik dacht eerst dat die over was gegaan, maar toen kwamen die gasten naar me toe. Mooi natuurlijk en hartstikke blij mee.”

Dood spelmoment
Van der Zwet werd uiteindelijk niet de matchwinner. Op slag van rust maakte Tommy Bekooij de gelijkmaker, uit een ingestudeerde vrije trap. Tim de Rijk gaf voor, Jordy Zwart verlengde en Bekooij werkte binnen. Het was geen toeval dat die treffer uit een dood moment volgde. VVSB wist namelijk uit open spel nauwelijks kansen te creëren.

,,Ik vond het een beetje tam. Dat is jammer, want er was genoeg publiek.”

Natuurlijk: er was nog dat ene moment in de 68e minuut, toen Lisse op miraculeuze wijze ontsnapte aan de 2-1. Een kopbal werd gekeerd door doelman Wesley Storm, vervolgens werkte Tim de Rijk de bal tegen de lat, waarna ook de tweede rebound geen doel trof. Maar verder was het in aanvallend opzicht behoorlijk armetierig wat de Noordwijkerhouters voorschotelden.

,,Zij hebben geen enkele kans gekregen. Hun aanvallers hebben – op Bekooij na, die af en toe dreigend was – helemaal niets betekend deze wedstrijd. Maar een dood moment breekt ons opnieuw op. Daar hebben we het vorige week na HHC over gehad, en na de bekerwedstrijd tegen Excelsior ook al”, stelde Lisse-trainer Robbert de Ruiter, die zijn ploeg in de tweede helft wel een langere periode het initiatief zag kwijtraken.

VVSB viert de gelijkmaker van Bekooij

,,We lieten één van hun centrale verdedigers de opbouw doen. Voor rust deed VVSB daar geen reet mee. Toen gingen De Rijk en Bekooij de bal steeds proberen op te halen. Na de rust zetten zij het om en daar hadden we even geen antwoord op, totdat wij het omdraaiden. Toen we Arroyo (in plaats van Zwart, red.) lieten opbouwen, was het gevaar in mijn ogen meteen weg.”

Primeur
Collega Schenning dacht er het zijne van. Zijn eerste derby had weliswaar een punt opgeleverd, maar was in zijn ogen wat teleurstellend verlopen. ,,Ik vond het een beetje tam. Dat is jammer, want er was genoeg publiek. Dan trek ik het toch een beetje naar mezelf toe, maar na de 1-1 hadden we eigenlijk door willen trekken. Op zo’n zwaar veld zijn we kennelijk nog niet zover dat we dat kunnen volhouden.”

VVSB – FC Lisse 1-1 (1-1) 13. Van der Zwet 0-1, 40. Bekooij 1-1

VVSB: Valk, Fecunda, Van der Slot (46. Arroyo), Zwart, De Rijk, Van Pelt (90. Theuns), Jozic, Van Niel, Van der Wilden, Koopman (75. Lovecchio), Bekooij.

FC Lisse: Storm, Buijs, Van Boxel, Van der Zwet, De Goede, Rauws, Vermeulen, Buimer (18. Hagary), Monteny (46. Bouwmeister), Van der Putten (82. Tavilla), Fokkema

Samenvatting VVSB – FC Lisse (Beelden: FC Lisse TV)

Foto’s: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom